Προσκυνηματικό ταξίδι στη Β. Ήπειρο, 10-14 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιήσει και φέτος η ΕΑΑΣ Ξάνθης- Ι.Κουτσαϊμάνης: Έκκληση για βοήθεια ελληνικών σχολείων Β. Ηπείρου

Το Προσκυνηματικό της  ταξίδι στη Β. Ήπειρο από 10-14 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιήσει και φέτος η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, με 2 λεωφορεία, με αφετηρίες Ξάνθη και Αθήνα προς απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης τιμής στα 7.976 Ελληνόπουλα εκείνα, που αφού πολέμησαν γενναία, για την Ελευθερία της Πατρίδας στο Έπος του 1940-41, σκοτώθηκαν ηρωικά στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, αλλά και για την ενίσχυση του γηγενούς Ελληνισμού της περιοχής.

Με αφορμή το καθιερωμένο ταξίδι μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης ο Υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης, Πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης, ο οποίος θύμισε ότι το ταξίδι-προσκύνημα ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια περίπου, όταν για πρώτη φορά  το 2015 επισκέφθηκαν το Ύψωμα 731, προκειμένου να τιμήσουν την μνήμη των Ελλήνων ηρώων του έπους του 1940-41 και έκτοτε σε ετήσια βάση που πραγματοποιούσαν την επίσκεψη, τους δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις με την ελληνική μειονότητα στα χωριά της Βορείου Ηπείρου και να στηρίξουν τα σχολεία της.

Το Προσκυνηματικό ταξίδι έχει διττό στόχο, πρώτος στόχος η απότιση του ελαχίστου φόρου τιμής στους 8.000 περίπου στρατιώτες και 30 αεροπόρους, που έπεσαν ηρωικά στα πεδία των μαχών και δεύτερος στόχος η προσφορά δωρεών στα σχολεία της ελληνικής μειονότητας. Ο κύριος Κουτσαϊμάνης σημείωσε ότι μόλις το 2018 υπήρξε διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την ταυτοποίηση των Ελλήνων ηρώων, που ενταφιάστηκαν σε ομαδικούς τάφους ή παρέμειναν άταφοι στα βουνά της Αλβανίας και μόνο στους Βουλιαράτες υπάρχει αναγνωρισμένο  κοιμητήριο με 70 τάφους Ελλήνων στρατιωτών, όπου τελείται κάθε χρόνο η επιμνημόσυνη δέηση στις 28 Οκτωβρίου. Το κοιμητήριο διασώζεται  χάρη στον Γιάννη Μπάκο,  δάσκαλο, κάτοικο τότε των Βουλιαράτων που κατέγραψε τα ονόματα και τις θέσεις των τάφων, ύστερα από σχετική απόφαση της τότε αλβανικής κυβέρνησης να καταστραφούν οι σταυροί των τάφων, ενώ συγκίνηση προκαλεί η ιστορία της 95χρονης Ερμιόνης Μπρίγκου στην Χιμάρα, όπου στην αυλή του σπιτιού της βρίσκονται 6 τάφοι Ελλήνων στρατιωτών, που είχε ενταφιάσει κρυφά ο πατέρας της και ο οποίος μάλιστα είχε φυλακιστεί για 2 χρόνια, επειδή δεν αποκάλυπτε το μυστικό του. Το 1995 στους 6 τάφους στήθηκε μνημείο ως ένδειξη τιμής στους ήρωες, που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας για την πατρίδα.

Ο δεύτερος στόχος είναι η στήριξη των σχολείων της ελληνικής μειονότητας με τον κύριο Κουτσαϊμάνη να απευθύνει έκκληση παντού και όπου φθάνει η φωνή τους για βοήθεια, προκειμένου να προσφέρουν ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, το οποίο έχουν ζητήσει για κάλυψη των αναγκών, αναλώσιμα υλικά, γραφική ύλη, σχολικά είδη, ενώ  οι διευθυντές, των σχολείων με τους οποίους είναι σε συνεχή επικοινωνία, τους παρακάλεσαν στις φετινές επισκέψεις, εάν είναι δυνατόν, να τους μεταφέρουν διάφορα σχολικά είδη, κυρίως χαρτί φωτοτυπίας και αθλητικά είδη (μπάλες ποδοσφαίρου-basket-volley).     

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα επισκεφθούν και πάλι τα Ελληνικά σχολεία «Πνοή Αγάπης» και «Παντελή Σωτήρη», στο Αργυρόκαστρο, «ΟΜΗΡΟΣ» στη Χιμάρα και το Κολλέγιο «Πνοή Αγάπης» στο Μεσοπόταμο, κοντά στους Αγίους Σαράντα, όπου θα δοθούν οι προσφορές και πάντα, όπως σημείωσε ο κύριος Κουτσαϊμάνης, οι μαθητές των σχολείων και οι καθηγητές τους, τους υποδέχονται με μεγάλη χαρά, εκδηλώνοντας την απέραντη ευγνωμοσύνη τους, για τον εξοπλισμό, τη γραφική ύλη και τα αναλώσιμα υλικά που εδώ και 10 χρόνια τους προσφέρουν.

Τα ‘’δώρα’’, είναι από προσφορές  Αρχών, μελών, συμπολιτών από την Ξάνθη, Φίλων του Παραρτήματος από την Αθήνα και άλλες περιοχές της πατρίδας μας και όχι μόνον, όπως και από τους Ομογενείς μας από το Τορόντο του Καναδά, οι οποίοι διαχρονικά ενισχύουν  την Ένωση με σημαντική βοήθεια, ενώ τα είδη που θα αγοραστούν παραδίδονται στα Σχολεία με ‘’Πρωτόκολλο Χρέωσης-Επίδοσης’’ στο οποίο αναγράφονται οι δωρητές.

Τέλος, ο κύριος Κουτσαϊμάνης  παρακάλεσε όσους ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν  οικονομικά ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή βοήθειας να ενημερώσουν μέχρι την 1η  Οκτωβρίου επικοινωνώντας στα τηλ. +30 6937409943 και 25410-25425.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι συμμετέχοντες θα  έχουν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μοναστήρι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και να προσκυνήσουν τον τάφο του Αγίου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κολικόντασι, που απέχει μερικά χιλιόμετρα από την πόλη Φίερι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά