Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Για το σημερινό σχέδιο νόμου με τίτλο, «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης, προστατευόμενες γεωγραφικές ένδειξης και εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων», όπως έχει ήδη προγραμματιστεί, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που και με μεγάλη καθυστέρηση έρχεται και αποτελεί ένα συμπλήρωμα παλαιότερων νόμων και κανονισμών ελλιπές σε βασικά του σημεία. Οι κυριότερες αλλαγές που επιχειρεί αφορούν σε θεσμοθέτηση εκ μέρους του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ των ειδικών μέτρων συμμόρφωσης στην πρόβλεψη κριτηρίων επιμέτρησης προστίμων και στη σύσταση της επιτροπής επιβολής κυρώσεων. Έτσι, όμως, όπως κατατέθηκε πρόκειται για ένα πόνημα που υπολείπεται των αναγκών. Άρα, αναποτελεσματικό ως εργαλείο για τον βασικό του στόχο, την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές κάθε προϊόντος ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ.
Ενδεικτική για την αδυναμία των διοικητικών μέτρων που προβλέπονται σε περίπτωση σημαντικών παραβάσεων η απλή «έγγραφη σύσταση» κατά τη μη τήρηση των προδιαγραφών, τη στιγμή που σήμερα με το ισχύον πλαίσιο ζητείται ο αποχαρακτηρισμός των ποσοτήτων ή ακόμη και ανάκληση της πιστοποίησης. Ταυτόχρονα, αποτελεί κοινό τόπο, αλλά και αίτημα όλων των φορέων, η αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού λόγω υποστελέχωσης και επικάλυψης αρμοδιοτήτων. Εντούτοις, στο παρόν σχέδιο νόμου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, τίποτα ως προς αυτή την κατεύθυνση.
Κύριοι του Υπουργείου,
Υπάρχουν σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα στα οποία πρέπει να μας απαντήσετε. Γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με δικές σας ευθύνες, της κυβέρνησής σας εννοώ, έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα ανυποληψίας και απαξίωσης. Το πρόστιμο ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ε.Ε. για πληρωμές χωρίς διαφάνεια, όπως και το καθεστώς επιτήρησης από την Ε.Ε. στο οποίο έχει μπει ο οργανισμός, είναι ενδεικτικά για τα έργα και τις ημέρες της ΝΔ στην εξουσία. Το σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό κατάρρευση. Πρέπει να μας απαντήσετε, λοιπόν, σε ότι έχει να κάνει με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων:
Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί για ΠΟΠ προϊόντα και με ποια αποτελέσματα σε αυτή τη θητεία της κυβέρνησής σας;
Πόσες και ποιες κυρώσεις έχει επιβάλει η πρωτοβάθμια επιτροπή του Υπουργείου για παραβάσεις σε ΠΟΠ προϊόντα;
Πόσες υποθέσεις εκκρεμούν στην επιτροπή; Τι γίνεται με τις περιπτώσεις νοθείας στη φέτα, που σχετίζονται με τη χρήση του αγελαδινού γάλακτος στις αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας;
Πώς εξηγείτε ότι αυτή η νοθεία βρέθηκε μετά από ελέγχους των ίδιων των σούπερ μάρκετ και όχι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ;
Και μιας και είπα ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι δεν ζητήσατε, αλλά ούτε και αξιοποιήσατε πουθενά σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, την τεράστια εμπειρία των εργαζομένων στον ΕΛΓΟ. Δηλαδή, των καθ’ ύλην αρμόδιων στα ζητήματα των ελέγχων της προστασίας, της ποιότητας, της διασφάλιση, ενός σύγχρονου, αξιόπιστου και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου.
Επίσης, ζητάμε να μας ενημερώσετε, πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν στην διεύθυνση «ΠΟΠ» και αν επαρκούν. Επίσης, το ίδιο και για τους υπαλλήλους που υπηρετούν στη διεύθυνση «Ποιότητας και Βιολογικών» του Υπουργείου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει επιτέλους να μας πείτε γιατί δεν εφαρμόζεται το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ 2» για την καταπολέμηση της νοθείας στο γάλα και σε άλλα προϊόντα. Ως «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» σας έχουμε κάνει ερώτηση γι’ αυτό το θέμα, ήδη, από τον περασμένο Μάιο δεν μας έχετε απαντήσει.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτελεί συμπληρωματικά μέτρα, δύο κανονισμών. Είναι μια περιγραφή που αφορά για τις διοικητικές διαδικασίες. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις διαδικασίες ελέγχου, των Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων. Υπολείπεται εκείνων των τολμηρών μέτρων που απαιτούνται, ώστε να αλλάξει ριζικά το πλαίσιο των απαραίτητων ελέγχων, της προστασίας και της ποιότητας των προστατευόμενων προϊόντων.
Παράλληλα, θεσπίζετε ξεχωριστό Κοινοτικό Πλαίσιο και αφορά τις διαδικασίες διαχείρισης των παραβάσεων για μία κατηγορία τροφίμων διαχωρίζοντας τα, χωρίς εμφανή λόγο από τον υφιστάμενο Κοινοτικό Νόμο, ενώ θα μπορούσε για λόγους απλοποίησης «απλά» να το συμπληρώσει.
Κλείνοντας, σε μια περίοδο που η γεωργία και η κτηνοτροφία στην χώρα έχουν αποδεκατιστεί με τις «πληγές» από τις πυρκαγιές στην Θράκη-Ροδόπη όπου κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα των αγροτικών καλλιεργειών ακόμη ανοιχτές, και την Κυβέρνηση να μην έχει κάνει μέχρι σήμερα το παραμικρό για την αποκατάσταση της περιοχής.
Ούτε με την αντιπλημμυρική θωράκιση, τις αποζημιώσεις, το σχέδιο ανασυγκρότησης να αγνοούνται και στη Θεσσαλία, με ευθύνη της Κυβέρνησης, μετά τις περσινές φονικές πλημμύρες. Θα περίμενε κανείς μετά από όλα αυτά ότι η Κυβέρνηση θα ενδιαφερόταν έστω στο ελάχιστο, να προστατεύσει τα γεωργικά μας προϊόντα και την ποιότητά τους. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ αποδεικνύεται μετεξεταστέα και κατώτερη των περιστάσεων, ακόμη και σε αυτό. Και γι’ αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο.
Σας ευχαριστώ, πολύ.
Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου