Την ταινία του Γρηγόρη Νικηφορίδη «KOFFERKINDER-Σκηνές από μία μετανάστευση», παρουσιάζει η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με την Ελληνική Καλλιτεχνική Λέσχη Νυρεμβέργης προβάλλει την ταινία του Γρηγόρη Νικηφορίδη «KOFFERKINDER-Σκηνές από μία μετανάστευση», την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 στις 8 το βράδυ, στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης.

Με αφορμή την προβολή της ταινίας μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης η Ελισάβετ Γιαννίκη, υπεύθυνη της Κινηματογραφικής Λέσχης απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να παρακολουθήσουν την προβολή της ταινίας, παρουσία και του σκηνοθέτη Γρηγόρη Νικηφορίδη, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση μαζί του, αλλά και με συντελεστές της ταινίας.

Πορεία της Κινηματογραφικής Λέσχης και της Ελληνικής Καλλιτεχνικής Λέσχης Νυρεμβέργης

Αρχικά η κυρία Γιαννίκη αναφέρθηκε στην μακρόχρονη ενεργή παρουσία  της Κινηματογραφικής Λέσχης, η οποία  ιδρύθηκε το 1971, είναι από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, μέλος της Ομοσπονδίας και τα τελευταία 15 χρόνια στεγάζει τις δημιουργικές της ανησυχίες στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης. Στην πορεία της έχει συνεργαστεί με φεστιβάλ και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό φέρνοντας νέους δημιουργούς στην πόλη, αλλά κυρίως, δίνοντας βήμα σε νέους κινηματογραφιστές. Η Λέσχη οργανώνει επίσης το εργαστήριο κινηματογράφου, σεμινάρια και δικές της παραγωγές με στόχο την προώθηση της 7ης τέχνης στο κοινό της περιοχής, με στόχο όπως τόνισε η κυρία Γιαννίκη, τα μέλη και οι φίλοι να συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη.

Όσον αφορά την Ελληνική Καλλιτεχνική Λέσχη Νυρεμβέργης ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1990 από μια ομάδα ανήσυχων νέων, που ήθελαν να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Αυτή η βασική ανάγκη κατευθύνει μέχρι και σήμερα τις δραστηριότητες της Λέσχης. Οι παραγωγές που ονειρεύεται, σχεδιάζει, προγραμματίζει, δουλεύει και παρουσιάζει δημόσια, σχετίζονται με κάθε μορφή Τέχνης: Θέατρο, Κινηματογράφος, Λογοτεχνία, Εικαστικά, Φωτογραφία, Βίντεο, Μουσική.

Τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται, οι διάφορες ιδέες-δράσεις, αντλούνται τόσο από το παγκόσμιο έργο επώνυμων προσωπικοτήτων από τον χώρο των Γραμμάτων και Τεχνών και από την προσωπική προσπάθεια των μελών, όσο και από την ελληνική παράδοση με έντονο το ποντιακό στοιχείο. Όπως σημείωσε η Ελισάβετ Γιαννίκη συνεργάζεται με τον Δήμο Νυρεμβέργης, που είναι αδελφοποιημένος Δήμος με τον Δήμο Καβάλας και για αυτό η ταινία θα προβληθεί και στην Καβάλα στις 5 Οκτωβρίου, καθώς και στη Θεσσαλονίκη στις 3 Οκτωβρίου.

«KOFFERKINDER-Σκηνές από μία μετανάστευση», τα παιδιά της βαλίτσας

Αναφερόμενη η κυρία Γιαννίκη στην ταινία «KOFFERKINDER-Σκηνές από μία μετανάστευση», εξήγησε ότι KOFFERKINDER, τα παιδιά της βαλίτσας, είναι ένας λογοτεχνικός όρος, που χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός του φαινομένου της μετανάστευσης της δεκαετίας του 1960 στη Γερμανία. Τα παιδιά της βαλίτσας ήταν τα παιδιά των μεταναστών της πρώτης γενιάς, που μετακινούνταν συνεχώς πέρα δώθε μεταξύ πατρίδας και χώρας υποδοχής, μια φορά επίσκεψη στους γονείς και μετά ξανά στους παππούδες, είχαν πάντα μια βαλίτσα στο χέρι.

Η πλοκή της ταινίας εξελίσσεται με τέσσερις παράλληλες ιστορίες, όπου γίνεται αναφορά στην σχεδόν 60χρονη εξέλιξη της μετανάστευσης στη Νυρεμβέργη. Δημιουργείται έτσι μια κινηματογραφική προσέγγιση του θέματος μέσα από τη μυθοπλασία με βιογραφικά επίσης στοιχεία καθώς και ένα ντοκουμέντο-αφιέρωμα.

Συγκεκριμένα, ένα νεαρό ζευγάρι, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, εγκαταλείπει την ελληνική επαρχία. Ένας γιατρός θέλει να κάνει καριέρα στη Γερμανία. Μια οικογένεια βρίσκει προσωρινό καταφύγιο στους συγγενείς της. Δύο συνταξιούχοι της πρώτης γενιάς θυμούνται την άφιξή τους στη Γερμανία.

Πολιτισμική διαπλοκή, ξενιτιά, πατρίδα, εθνική υπερηφάνεια, παρενόχληση, σχολικός εκφοβισμός, είναι μερικά από τα θέματα που προσπαθεί να αναδείξει η ταινία σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει.

Ακούστε την κ. Ελισάβετ Γιαννίκη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Καλλιτεχνικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά