Ξάνθη: Ο Δήμαρχος Στράτος Κοντός, ύψωσε τη σημαία στον πύργο του ρολογιού της πλατείας.

Η Ξάνθη φόρεσε τα γιορτινά της και ήδη είναι προετοιμασμένη για τη  μεγάλη γιορτή της Απελευθέρωσης της πόλης στις 4 Οκτωβρίου του 1919

 

Σήμερα, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024, όπως έχει καθιερωθεί, ακολουθούμε τα «Βήματα της Απελευθέρωσης» που ξεκινούν όπως τότε με το στρατό να κατεβαίνει από τα ορεινά μας και να εισέρχεται στην Ξάνθη από τη Βορειοδυτική είσοδο.

 

Είναι ένας θεσμός, μια ανάμνηση, μια τιμή, μια αναπαράσταση, στο χρονικό της απελευθερωτικής καθόδου του Ελληνικού στρατού στην Ξάνθη, στις 4 Οκτωβρίου του 1919.

Ο ελευθερωτής στρατός μας, με μπροστάρη τον ανθυπολοχαγό μηχανικού Γαβριήλ Λαδά πλησιάζει το κέντρο της υπόδουλης Ξάνθης, ερχόμενος από το Παρανέστι και τα ορεινά τμήματα του νομού.

 

Σήμερα,  την Ελληνική Σημαία  με τιμή και περηφάνια σήκωνε, με πλήρη αίσθηση του βάρτους της ευθύνης, ο τρισέγγονος απόγονος του Γαβριήλ Λαδά, ο μαθητής Γιώργος Δαστερίδης.

 

Η πρώτη στάση της αναπαράστασης πραγματοποιείται  στην είσοδο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Της Του Θεού Σοφίας.

 

Η Ελληνική Σημαία προσφέρεται σημειολογικά στην Εκκλησία.

Μια συμβολική κίνηση που υπενθυμίζει σε όλους τον καθοριστικό ρόλο και την συμβολή της Εκκλησίας μας στους αγώνες του Έθνους.

 Οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα, όπως τότε, κατά την ημέρα της Απελευθέρωσης.

 

 

Η δεύτερη στάση πραγματοποιείται στην είσοδο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης του ΔΣΣ.

 

Η Ελληνική σημαία δίδεται συμβολικά στην ηγεσία του ΔΣΣ, αποδίδονται τιμές και εκφράζονται   ευχαριστίες και η συμπαράσταση όλου του λαού στο ύψιστο έργο του Ελληνικού στρατού.

 

 

Η τρίτη στάση πραγματοποιείται  στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης και ολοκληρώνονται «Τα βήματα της Απελευθέρωσης», με την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στον Πύργο του Ρολογιού.

 

 Ο Δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός, εκ μέρους όλων των Ξανθιωτών, συμβολικά, ώς ο πρώτος  πολίτης της πόλης,  παραδίδει την Ελληνική Σημαία να κυματίζει περήφανα και για πάντα στον ελεύθερο ουρανό της Ξάνθης, σε ανάμνηση της ανάρτησης της Ελληνικής Σημαίας στον ιστό, στον πύργο του Ρολογιού από τον στρατιώτη του τάγματος Ελλήνων ευζώνων Γεώργιο Τσίκο, στις 4 Οκτωβρίου του 1919.

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες - Βίντεο : Σοφία Δαληκριάδου

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης