Τα εκατοστά πέμπτα Ελευθέρια, του Ιάσμου

Δύο ημέρες μετά την Ξάνθη,  στις 6 Οκτωβρίου 1919,  η 9η Ελληνική Μεραρχία υπό τις διαταγές του Στρατηγού Λεοναρδόπουλου, κατέλαβε ολόκληρη την περιοχή μεταξύ Νέστου και Κομψάτου και το 25ο Σύνταγμα εγκαταστάθηκε στον Ίασμο.

Στις εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε   ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Γκιουλέκας και παρακολούθησαν  ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο μητροπολίτης Κομοτηνής Παντελεήμων, ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ο τοποτηρητής της Μουφτείας Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλήλ, ο διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος, οι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ Φερχάτ Οζγκιούρ, εκπρόσωπος του Βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας σε δηλώσεις του, σημείωσε:

 «Αυτό που είναι σημαντικό και δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ανάμεσα σε εστίες αναταραχής όπως συμβαίνει στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα είναι μια νησίδα ασφάλειας ειρήνης και σταθερότητας.

 Αυτό που για εμάς αποτελεί προτεραιότητα είναι να αυξάνουμε συνεχώς την ισχύ της Ελλάδας μέσα από συμφωνίες και συμμαχίες, μέσα από την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων για να μπορούμε να εξασφαλίζουμε την ειρήνη στον Ελληνική Λαό και τις συνθήκες για την ανάπτυξη και την πρόοδο σε ολόκληρη την χώρα».

Το πρωί της Κυριακής 6 Οκτωβρίου 2024, εκκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα εκατοστά πέμπτα Ελευθέρια του Ιάσμου

Στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιάσμου τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ὁ  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστόφορος,  συλλειτουρ­γούντων του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη  Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιου καί  του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.

Αμέσως μετά    τελέσθηκε η  Επίσημη Δοξολογία για την απελευθέρωση  του  Ιάσμου.

 Τον  Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε  ο Αναπληρωτής  Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Ιωάννης Μπακιρτζής.

Στο Ηρώο του Ιάσμου τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και πραγματοποιήθηκε η κατάθεση Στεφάνων, ενώ  ακολούθησε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά