Αθ. Χατζηαντωνίου: Ενισχύεται ο στόλος της υπηρεσίας καθαριότητας, μείζον θέμα η έλλειψη προσωπικού- Εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται το καταφύγιο του Δήμου για τα αδέσποτα

Στα ζητήματα που αφορούν κυρίως την καθαριότητα και τα αδέσποτα ζώα της πόλης, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Αδέσποτων Ζώων και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Δήμου Ξάνθης,  Αθανάσιος Χατζηαντωνίου, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, ο Δήμος Ξάνθης προχωρά στην προμήθεια έξι νέων σύγχρονων οχημάτων ενισχύοντας το Τμήμα Καθαριότητας, ένας εξοπλισμός, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ και αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην τοπική κοινωνία συνεισφέροντας σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ η υλοποίησή του πραγματοποιείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε η Υπηρεσία Καθαριότητας.

Πρόκειται για τρία αυτοκινούμενα σάρωθρα, που θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του Δήμου που προκύπτουν λόγω  της ιδιαιτερότητας της πόλης όπως είναι η Παλιά Πόλη και τα στενά δρομάκια στον αστικό ιστό της Ξάνθης και για τρία σύγχρονα απορριμματοφόρα οχήματα, εκ των οποίων τα δύο θα έχουν ενσωματωμένο γερανό για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους υπόγειους και ημιυπόγειους κάδους και το τρίτο όχημα θα είναι μικρότερο σε όγκο, προκειμένου να γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία η αποκομιδή σε στενούς δρόμους της πόλης, όπως είναι η περιοχή Παλιάς Πολύς,  των 12 Αποστόλων, του Σταθμού, της Χατζησταύρου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όχι μόνο για το Δήμο Ξάνθης, αλλά πανελλαδικά, εντοπίζεται στην έλλειψη προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας, ένα πρόβλημα που οξύνθηκε από τον περασμένο Ιούλιο με την αναστολή του προγράμματος ανέργων 55-67 ετών, παρότι ο Δήμος Ξάνθης είχε εγκαίρως καταθέσει την σχετική αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα , προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού, με τον κύριο Χατζηαντωνίου να τονίζει ότι από τον Ιούλιο αποχώρησαν 35 άτομα από την υπηρεσία  λόγω της αναστολής με αποτέλεσμα να μειωθούν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων. Σήμερα γίνονται σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 12 δρομολόγια απορριμματοφόρων, 1 δρομολόγιο μηχανοκίνητης σκούπας, 1 δρομολόγιο χειροκίνητης σκούπας και 1 δρομολόγιο πλυντηρίου κάδων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πλυθεί περισσότεροι από 7.500 κάδοι στο δίκτυο αποκομιδής του Δήμου Ξάνθης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία, που παρουσίασε ο κύριος Χατζηαντωνίου, που προκύπτουν από τα ζυγολόγια και σύμφωνα με τα οποία ο Δήμος Ξάνθης σε εβδομαδιαία βάση κατά μέσο όρο παράγει 380 τόνους απορρίμματα, 58 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά και 11 τόνους ογκώδη υλικά. Τα απορρίμματα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ, τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφορτώνονται για το εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Αλεξανδρούπολη και τα ογκώδη υλικά παραδίδονται σε ιδιωτική εταιρία για επεξεργασία, την οποία πληρώνει ο Δήμος Ξάνθης, με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας να απευθύνει παράκληση στους δημότες ότι σε περίπτωση που επιθυμούν να πετάξουν ογκώδη υλικά να επικοινωνούν με το Τμήμα Καθαριότητας στο τηλ. 24510-22786, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της ανακύκλωσης λέοντας ότι όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε, τόσο περισσότερο κερδίζει ο Δήμος και κατ΄ επέκταση οι δημότες. Όσον αφορά την ανακύκλωση, πρόσθεσε, ότι ο Δήμος έχει προμηθευτεί επιπλέον μπλε κάδους, οι οποίοι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη και αυτό επειδή η Δημοτική αρχή έχει ζητήσει δύο φορές, μία τον Μάρτιο και η δεύτερη τον Ιούλιο, εγγράφως από την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης την προμήθεια μικρού απορριμματοφόρου για τα ανακυκλώσιμα υλικά, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι περιοχές της Ξάνθης που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα με στενούς δρόμους, όπως είναι η Παλιά Πόλη, Σαμακώβ, η περιοχή 12 Αποστόλων.

Η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας, τόνισε ο κύριος Χατζηαντωνίου και ευχαρίστησε τον προϊστάμενο και όλους τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Καθαριότητας για την προσπάθεια, που καταβάλλουν σε καθημερινή βάση, προκειμένου η πόλη να είναι καθαρή, ενώ απηύθυνε έκκληση και στους δημότες να συμβάλλουν στο έργο των υπαλλήλων τηρώντας τους κανόνες της καθαριότητας.

Τα αδέσποτα

Η Δημοτική αρχή προχωρά σταθερά στην υλοποίηση του προγράμματός της για τα αδέσποτα ζώα, με κεντρικό άξονα όλες οι δράσεις να αποσκοπούν στην επίλυση των  ζητημάτων που δημιουργούνται και την ευζωία των αδέσποτων, υπογράμμισε ο κύριος Χατζηαντωνίου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά, όπου με ένα πάτημα επιλύεται το πρόβλημα.

Οι δράσεις αυτές αφορούν τις στειρώσεις, την ηλεκτρονική σήμανση και τους εμβολιασμούς και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.800 κτηνιατρικές πράξεις, 270 στειρώσεις και σύντομα θα ξεπεράσουν τις 300 ενώ θα ξεκινήσει και πρόγραμμα στείρωσης γατών,  έχει τοποθετηθεί ηλεκτρονικό τσιπ σε 400 ζώα, με τον Αντιδήμαρχο να σημειώνει ότι, ο Δήμος Ξάνθης θα τοποθετεί τσιπ σε όποιο αδέσποτο ζώο βρίσκει χωρίς ηλεκτρονική σήμανση.

Σχετικά με την διαδικασία  καταγραφής των αδέσποτων ο Δήμος τοποθετεί ενώτια στα αδέσποτα ζώα, βάσει της νομοθεσίας και ακολουθώντας όλες τις νόμιμες κτηνιατρικές εργασίες, προχωρά σε στειρώσεις, τοποθετεί ηλεκτρονικό τσιπ και ελέγχει την υγεία τους κάνοντας και τους απαραίτητους εμβολιασμούς.

Επιπλέον, στόχος της Δημοτικής αρχής είναι ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση  του καταφυγίου των αδέσποτων και η ενίσχυσή του με προσωπικό και εξοπλισμένο κτηνιατρείο όπου θα γίνονται όλες οι απαραίτητες ιατρικές πράξεις. Στο καταφύγιο  φιλοξενούνται τέσσερις κατηγορίες ζώων, και ειδικότερα τα άρρωστα ζώα, που τους παρέχεται θεραπευτική αγωγή, τα ζώα, που έχουν κάποιο μόνιμο πρόβλημα, όπως κίνησης ή όρασης, τα κουτάβια, όπου ο αριθμός τους είναι απίστευτα μεγάλος και μέχρι να φθάσουν στην ηλικία που επιτρέπεται θα γίνει η στείρωσή τους και τέλος η τέταρτη κατηγορία είναι τα ζώα, που παρουσιάζουν επιθετικές τάσεις. Ζωηρά και παιχνιδιάρικα τα χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος που όμως όταν γίνει καταγγελία δημότη, η υπηρεσία οφείλει να ελέγξει τη συμπεριφορά τους.

Καταλήγοντας ο κύριος Χατζηαντωνίου αναφέρθηκε στις ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα, που προμηθεύτηκε ο Δήμος Ξάνθης, τονίζοντας ότι ήδη έχουν δεχθεί αρκετές αιτήσεις από δημότες για την τοποθέτησή τους με στόχο αυτές  να τοποθετηθούν σε σημεία περιφερειακά της πόλης και να απομακρυνθούν τα αδέσποτα από το κέντρο της πόλης, ενώ ικανοποιητική είναι η ανταπόκριση των δημοτών στη νέα ιστοσελίδα του Δήμου που μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι τόσο για τις τυχόν απορίες τους, όσο και για την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων.

   

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου   

Κοινωνικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης