Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: «Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στη σύγχρονη κοινωνία» διοργανώνει το Ιατρικό Κέντρο Cardioiasis στην Ξάνθη, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 17:30 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδρίων “URANOS” του Hotel Z Palace & Congress Center, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της ημερίδας Σδρέβανος Παναγιώτης, Καρδιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Ιατρικού Κέντρου Cardioiasis, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, όπου παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία, που αφορούν τον αιφνίδιο θάνατο προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας καταξιωμένοι ιατροί και επιστήμονες του κέντρου, θα καλύψουν με τις εισηγήσεις τους, ο καθένας από την δική του επιστημονική σκοπιά, το θέμα με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ενώ θα δώσουν το παρόν, ως επίτιμοι καλεσμένοι και σχολιαστές, διακεκριμένοι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με λαμπρή πορεία ο καθένας στην Ιατρική και στην έρευνα.
Όπως ανέφερε ο κύριος Σδρέβανος αφορμή για τη διοργάνωση της ημερίδας αποτέλεσε το γεγονός ότι λείπουν από την Ξάνθη ανάλογες εκδηλώσεις ενημέρωσης και συνέδρια ιατρικών θεμάτων, που πραγματοποιούνται σε άλλες πόλεις, και στις οποίες ο ίδιος συμμετέχει. Και με αυτή τη διαπίστωση, το Ιατρικό Κέντρο Cardioiasis, με αφορμή τη συμπλήρωση 3 ετών της λειτουργίας του, αποφασίστηκε η διοργάνωση της ημερίδας δίνοντας βάρος στην ενημέρωση του κοινού για θέματα υγείας, παθήσεων και νοσημάτων, που αποτελεί άλλωστε και μία από τις τρεις θεμελιώδεις αρχές που βασίζεται η ιατρική επιστήμη, μαζί με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και τη συμμετοχή στην έρευνα.
Αναφερόμενος στο θέμα της ημερίδας «Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στη σύγχρονη κοινωνία», αφού έδωσε τον ορισμό του αιφνίδιου θανάτου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τόνισε ότι αιφνίδιοι θάνατοι υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, ενώ βάσει των στατιστικών στοιχείων ο αριθμός τους δεν παρουσιάζει μεταβολές.
Η είδηση ενός αιφνίδιου θανάτου είναι από μόνη της σοκαριστική, πόσο μάλλον όταν αφορά νέους ανθρώπους και παιδιά και αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου, ενώ πρόκληση αποτελεί για την ιατρική κοινότητα η πρόληψη, πως δηλαδή θα προλαμβάνουν καταστάσεις που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο, με τον κύριο Σδρέβανο να διευκρινίζει ότι η πρόληψη, η διάγνωση ή η διαστρωμάτωση κινδύνου είναι δύσκολη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αναλογία είναι ένας αιφνίδιος θάνατος στους 1.000 κατοίκους, ενώ στο 9% των αιφνίδιων θανάτων οι ιατροί δεν εντοπίζουν καμία αιτία που τους προκάλεσε.
Η καρδιά είναι «ύπουλο» όργανο και ποτέ δεν είμαστε σίγουροι 100% , τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Σδρέβανος και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν θέματα, που αφορούν την ανάλυση των αιτίων που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο, οι κληρονομικοί παράγοντες μέσω της μοριακής βιολογίας γενετικής, καθώς και ενημέρωση του κοινού για τις απαιτήσεις, που πρέπει να έχει από έναν γιατρό και τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνει.
Αναφερόμενος στους απινιδωτές και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν, όπως σημείωσε στην Ξάνθη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 39 απινιδωτές, ένας αριθμός αρκετά ικανοποιητικός, αλλά χρειάζονται και άλλοι, όπου σε συνδυασμό με μία μελέτη για την καλύτερη γεωγραφική κατανομή τους, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται σε εργοστάσια της περιοχής, και την σωστή εκπαίδευση, μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα.
Ομιλητές της ημερίδας είναι ο Καραγγέλης Δήμος, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής ΔΠΘ, ο Καρώνης Θεόδωρος Καρδιολόγος, ο Σδρέβανος Παναγιώτης, Καρδιολόγος, η Κατσαντρίδου Γλυκερία, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος, ο Κιοσσές Θεόδωρος Γενετιστής - Μοριακός Βιολόγος και η Κοκκινίδου Στέλλα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα βραβευθούν οι κ.κ. Τζιακάς Δημήτριος, καθηγητής καρδιολογίας του ΔΠΘ και Μικρούλης Δημήτριος, καθηγητής καρδιοχειρουργικής του ΔΠΘ.
Καταλήγοντας ο κύριος Σδρέβανος ευχαρίστησε τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης και τον πρόεδρο του Ιωάννη Σπανόπουλο για την στήριξη τους στη διοργάνωση της ημερίδας, ενώ εξέφρασε το όραμά του η εκδήλωση αυτή κάθε χρόνο βήμα-βήμα να διευρύνεται ώστε να γίνει θεσμός στην Ξάνθη, δηλαδή μεγάλα ιατρικά συνέδρια με συμμετοχή γιατρών και από άλλες περιοχές.
Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου