Μ.Τσιακίρογλου, πρόεδρος ΟΕΒΕΞ για φορολόγηση φιλοδωρημάτων: η ‘καρδιά’ του προβλήματος είναι το απαρχαιωμένο σύστημα των τεκμαρτών ενσήμων- Ζητάμε από το 2014 την οριζόντια κατάργηση τους

Τα πάνω κάτω έφερε η απόφαση του Αρείου Πάγου που ορίζει ότι  το φιλοδώρημα που αφήνουν οι πελάτες στον εργαζόμενο είναι μισθός θεωρούνται «εισόδημα εκ της μισθωτής εργασίας» και υπόκεινται σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Το ζήτημα της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων  προέκυψε από τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ , πρόεδρος του σωματείου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Ξάνθης και μέλος του Δ.Σ της ΠΟΕΣΕ κ. Μαίρη Τσιακίρογλου μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή για το θέμα, τονίζοντας ότι η όλη σύγχυση προκύπτει από το απαρχαιωμένο σύστημα των τεκμαρτών ενσήμων που ισχύει για τους σερβιτόρους και τους βοηθούς σερβιτόρους, πάνω στο οποίο βασίζεται και η απόφαση του Αρείου Πάγου. Θέμα για το οποίο από το 2014 η ΟΕΞΕΞ και τα σωματεία υγειονομικού ενδιαφέροντος και καφέ-μπαρ του νομού, με επιστολές τους προς το αρμόδιο υπουργείο εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, έχουν παρέμβει ζητώντας την οριζόντια κατάργηση των τεκμαρτών ενσήμων.

Όπως επισήμανε εκεί βρίσκεται η ‘καρδιά’ του προβλήματος καθώς ενώ οι σερβιτόροι πληρώνονται με μισθό, ο νόμος ορίζει ότι αμείβονται με ποσοστά και φιλοδωρήματα άρα δεν μπορεί να υπολογιστεί ονομαστικός μισθός και εντάσσονται ως προς την ασφάλιση τους στην κατηγορία των τεκμαρτών ενσήμων, όπως κι άλλοι κλάδοι π.χ. οι εργαζόμενοι σε κουρεία-κομμωτήρια ακόμη και οι καντηλανάφτες κ.α, που όμως πλέον εκ των πραγμάτων δεν ισχύει. Υπενθύμισε μάλιστα τη δυσκολία ανεύρεσης εργαζομένων στην εστίαση υπογραμμίζοντας ότι με ποσοστά και φιλοδωρήματα, σε περιοχές που δεν είναι τουριστικές, δεν υπάρχει περίπτωση να εκδηλώσει κάποιος ενδιαφέρον για να δουλέψει στον κλάδο.

Σημείωσε ότι το παράλογο της όλης ιστορίας είναι το γεγονός ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να φορολογηθεί για ένα δώρο από πλευράς πελάτη, με το οποίο εκφράζει τις ευχαριστίες του για την εξυπηρέτηση και ο επιχειρηματίας καλείται και να φορολογηθεί και να επιβαρυνθεί με επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές για ποσό που δεν εισπράττει η επιχείρηση και επέμεινε ότι λύση από μόνο του το υπουργείο οικονομίας δεν μπορεί να δώσει αν δεν κάνει και το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων αποδεκτό το αίτημα της κατάργησης των τεκμαρτών ενσήμων.

Επιχειρήσεις εστίασης, ΠΟΕΣΕ , ΓΣΒΕΕ και σωματεία εργαζομένων  συνεχίζουν να διαμαρτύρονται έντονα με αποτέλεσμα να επιχειρείται να δοθεί κάποια λύση με ρύθμιση που αναμένεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο οικονομίας και οικονομικών και η οποία σύμφωνα με διαρροές -σ.σ. σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να προβεί για το θέμα σε ανακοινώσεις ο υπουργός κ. Κ.Χατζηδάκης οπότε ή θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν- θεσπίζει ανώτατο όριο για τα φιλοδωρήματα κάτω από το οποίο δεν θα υπόκεινται σε κρατήσεις. Θα προβλέπεται μάλιστα ρύθμιση για πρόστιμα σε εργοδότες επιχειρήσουν που θα επιχειρήσουν να "ωφεληθούν" μειώνοντας τον μισθό και αυξάνοντας τις πρόσθετες αποδοχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ποσό σε φιλοδώρημα για εργαζόμενους σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος θα απαλλάσσεται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές έως τα 3.600 ευρώ τον χρόνο ή έως τα 300 ευρώ/μήνα. Η σχετική διάταξη θα προβλέπει ταυτόχρονα ότι το απαλλασσόμενο από κρατήσεις ποσό από τα φιλοδωρήματα, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του μισθού.

Αν διαπιστωθεί μείωση μισθού του εργαζόμενου με παράλληλη αύξηση των πρόσθετων αποδοχών, ο εργοδότης θα πληρώνει εισφορά ίση με το 22% της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Επί των όσων έχουν μέχρι στιγμής διαρρεύσει σε οικονομικές εφημερίδες και sites για τη λύση που επιχειρεί να δώσει το υπουργείο οικονομικών, η κ. Τσιακίρογλου υπογράμμισε ότι δεν καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος της χώρας, αφού άλλα δεδομένα ισχύουν στις τουριστικές περιοχές και άλλα στις υπόλοιπες, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να αποσυνδεθούν οι επιχειρήσεις από τα φιλοδωρήματα τα οποία ούτως ή άλλως δεν αποτελούν εισόδημα για αυτές.

Αναρωτήθηκε αν ισχύει το ίδιο με τη φορολόγηση φιλοδωρημάτων και για τις πλατφόρμες παραγγελιών που λειτουργούν στη χώρα.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους συμπολίτες που αφήνουν φιλοδώρημα στους εργαζόμενους του κλάδου να το κάνουν με ρευστό κι όχι με κάρτα καθώς ακόμη και οι οδηγίες που δίνει σε εγκύκλιο η ΑΑΔΕ είναι εξαιρετικά δύσκολο να ακολουθηθούν.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου και η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Παράλληλα με την απόφαση του Αρείου Πάγου προβλήθηκε και  η εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή  για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των POS, στην οποία παρέχονται τεχνικές οδηγίες για τον χειρισμό των φιλοδωρημάτων που εισπράττονται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Στους ελέγχους που θα διενεργούνται, η ΑΑΔΕ θα εξετάζει αν το ποσό που δόθηκε ως φιλοδώρημα αποδόθηκε ολόκληρο στους εργαζόμενους, αν παρακρατήθηκε μέρος αυτού και  εάν δηλώθηκε στα έσοδα της επιχείρησης.

Επίσης θα ελέγχεται, αν τα ποσά που αποδόθηκαν ως φιλοδώρημα, η επιχείρηση τα μεταχειρίστηκε ως «πρόσθετες αποδοχές», επέβαλε επ’ αυτών κρατήσεις και αν συμπεριλήφθηκαν στις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών των εργαζόμενων.

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ και η απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν είναι τωρινές. Η πρώτη χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2023, ενώ η δεύτερη εκδόθηκε το 2022 και βασίζεται σε προγενέστερη απόφαση του 2019 και αφορούσε τα φιλοδωρήματα στους κρουπιέρηδες των καζίνο. 

Ακούστε την κ. Μαίρη Τσιακίρολου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Τοπικά