Επεξεργασία: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Στο παλαιό Δημαρχείο Διδυμοτείχου, που παραχωρήθηκε για να εγκατασταθεί το νέο Τμήμα Ψυχολογίας του Δ. Π. Θ. , πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου 2024, η επίσημη υποδοχή των πρώτων φοιτητών του τμήματος.
Τον αγιασμό, τέλεσε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, Δαμασκηνός, ενώ χαιρέτησαν ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου, Φώτης Μάρης, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Νίκος Παπαϊωάννου, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Περιφερειάρχης Α. Μ. Θ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Άγγελος Μάρκος και ο πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας Νικόλαος Μακρής.
Λόγω ανωτέρας βίας, δεν παρέστη ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και είχε μεγάλη επιθυμία να παραβρεθεί, καθώς οι ενέργειές του ήταν καθοριστικές στη δημιουργία και λειτουργία του Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο.
Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
« Αγαπητές κυρίες αγαπητοί κύριοι, πρωτοετείς του Τμήματος Ψυχολογίας.
Επιτρέψτε μου, κατ’ αρχάς, να αλληγορήσω, δανειζόμενος από την επιστήμη της αστρονομίας που χρησιμοποιεί τον όρο αστρική συζυγία, για να περιγράψει την ευθυγράμμιση τριών αστέρων.
Στην δική μας περίπτωση, τα τρία φωτεινά σημεία είναι η επίμονη ακαδημαϊκή πρωτοβουλία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, η ισχυρή βούληση των αρχών και του λαού του Διδυμοτείχου και η σταθερή συγκατάνευση της Πολιτείας μαζί με την παροχή της απαιτούμενης αρωγής.
Με το σχήμα αυτό θα κατανείμω την προσφώνησή μου, επιχειρώντας να αποδώσω, στο μέτρο του δυνατού, το ιστορικό ίδρυσης του νέου Τμήματος αλλά και το μέλλον του όπως το οραματίστηκε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το εξέφρασε η Διοίκησή του.
Είμαστε συνηθισμένοι να αντιλαμβανόμαστε κάθε μεγαλεπήβολο στόχο ως ακατόρθωτο, αν μας λείπει η θεμελιώδης αρχή κάθε επιτυχημένου έργου, που είναι η πίστη.
Από την πρώτη στιγμή που η παρούσα και οι προηγούμενες διοικήσεις του Πανεπιστημίου μας έθεσαν ως προτεραιότητα την δημιουργία ενός Τμήματος Ψυχολογίας στο ακριτικό Διδυμότειχο, αναφάνηκαν και οι δυσκολίες. Ήταν αναμενόμενες και έμοιαζαν στην αφετηρία ανυπέρβλητες.
Κατ’ αρχάς η γεωγραφική θέση της έδρας, μια πόλη με μακρά προϊστορία και ιστορία μεν, ένα παρελθόν που οι ρίζες του είναι βυθισμένες πολύ πιο βαθιά από τα βυζαντινά του θεμέλια και τις εκκλησιές και πολύ αρχαιότερες από τα οθωμανικά του μνημεία.
Είναι το αρχαιοελληνικό υπόστρωμα που δεν το αποκάλυψαν μόνο οι ανασκαφές αλλά και τα επιφανειακά ευρήματα. Ακόμη και η στρατηγική για ολόκληρη την Ελλάδα θέση του, στην συμβολή των ποταμών, πολύ πλησιέστερα στην ενδοχώρα των Βαλκανίων και την ανατολική Ευρώπη, δεν αποτελούσαν αποχρώντες λόγους για την ίδρυση ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος. Αλλά ήταν η πίστη…
Κατόπιν ήρθαν και άλλες αμφιβολίες, όπως αν μια μικρή πόλη έχει τις υποδομές και τις εν γένει δυνατότητες, εξ απόψεως εγκαταστάσεων, να φιλοξενήσει επαρκώς τον φοιτητικό πληθυσμό και το ακαδημαϊκό προσωπικό κατά τρόπο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες διδασκαλίας, έρευνας, στέγασης, σίτισης και οτιδήποτε άλλο απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία ενός τέτοιου Τμήματος. Αλλά ήταν και πάλι η πίστη...
Μετά προέκυψε και η άλλη κατηγορία ερωτημάτων.
Πώς μπορούσαν να ανευρεθούν οι πόροι και τα κονδύλια, και μάλιστα σε εποχές δεινής δημοσιονομικής στενότητας, ώστε να λάβει σάρκα και οστά το όραμα.
Εδώ ήταν ο καίριος ρόλος της Πολιτείας.
Έπρεπε το κέντρο, η μακρινή Αθήνα, να πεισθεί με όλους τους αποχρώντες λόγους, προκειμένου να προχωρήσει στην έγκριση.
Στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας με τα πολλά φαινόμενα δυσαρμονίας ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες και τον αριθμό και το είδος των ιδρυμάτων, τα επιχειρήματα έπρεπε να πείθουν για την αλήθειά τους.
Οι πόροι που προέρχονται από το εισοδηματικό υστέρημα των Ελλήνων είναι σαφώς σκόπιμο να κατανέμονται κατά τον ορθολογικότερο τρόπο. Αλλά για άλλη μια φορά ήταν η πίστη…
Και η έμπνευση της πίστης όπως και η ιστορία του Διδυμοτείχου ερχόταν και αυτή από πολύ μακριά.
Ο πνευματικός Πατριάρχης του Πανεπιστημίου μας ο μέγας Δημόκριτος διατεινόταν:
Ιατρική μεν σώματος νόσους ακέεται, σοφίη δε ψυχήν παθών αφαιρείται. Τούτο ερμηνεύεται έτσι: Η ιατρική θεραπεύει τις ασθένειες του σώματος και η σοφία αφαιρεί τους πόνους της ψυχής.
Ήταν η πρώτη προτροπή η οποία δεν μας άφηνε κανένα περιθώριο να αμφιβάλλουμε πως ο Αβδηρίτης φιλόσοφος είχε κατανοήσει εις βάθος τη μέγιστη σπουδαιότητα που επέχει σε μια κοινωνία, η μελέτη της ανθρώπινης ψυχής και η καθοδήγηση του όντος σε μια υγιή και ενεργητική, κατά το δυνατόν, ένταξη και συμμετοχή εκ του ατομικού προς το κοινωνικό.
Η φετινή πεντηκονταετηρίδα από την ίδρυση του Δημοκριτείου αποτέλεσε την πιο έντονη υπόμνηση της οφειλής μας σε έναν σοφό άνδρα που δεν ονοματίζει απλώς, αλλά, κυρίως, παραδειγματίζει.
Εύχομαι ολόθερμα η λειτουργία του νέου Τμήματος να δικαιώσει πλήρως όλες τις προσδοκίες πρώτα όσων το τίμησαν επιλέγοντάς το, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου που το προέταξε στον ακαδημαϊκό σχεδιασμό του και της τοπικής κοινωνίας που το φιλοξενεί».
Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι, είναι σημαντική ιστορική στιγμή για τον τόπο, η ίδρυση της σχολής στο Διδυμότειχο, με ότι αυτό συνεπάγεται και στάθηκε στην επιλογή των φοιτητών, να είναι οι πρώτοι που θα σπουδάσουν στο Διδυμότειχο, πράγμα που γεμίζει την διοίκηση του Δήμου, τους φορείς και τους κατοίκους με χαρά, τιμή και ευθύνη.
Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, χαρακτηριστικά, σημείωσε:
«Με ιδιαίτερη τιμή χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω σήμερα εδώ στο Διδυμότειχο, σε μια ξεχωριστή τελετή όπου έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε τους πρώτους φοιτητές του νεοσύστατου Τμήματος Ψυχολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τα δικά μας πλέον παιδιά.
Αυτή η στιγμή, είναι όχι μόνο σημαντική για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά και καθοριστική για το μέλλον του Διδυμοτείχου, ως κέντρου εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Σημαντική για κάθε έναν από εμάς, που από την αρχή αγκαλιάσαμε με όλες μας τις δυνάμεις μας το εγχείρημα αυτό και που πλέον το βλέπουμε υλοποιημένο, λειτουργικό και γεμάτο ζωντάνια, από την παρουσία των νεαρών μαθητών από ολόκληρη την Ελλάδα.
Σήμερα γράφεται ένα νέο κεφάλαιο για το Διδυμότειχο. Το πανεπιστήμιο μας αναπτύσσεται και με το νέο τμήμα ψυχολογίας, καλωσορίζουμε ανθρώπους με όνειρα, φιλοδοξίες, αγωνίες αλλά και πάθος για τη γνώση.
Όλοι εμείς από τον Δήμο, τους φορείς της πόλης και τους κατοίκους, νιώθουμε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να εγκαινιάσουμε αυτή τη νέα σελίδα στην ιστορία του τόπου μας.
Αγαπητοί φοιτητές, θα ήθελα να σας εκφράσω την πιο θερμή μας υποδοχή. Είμαστε ιδιαίτερα η περήφανοι που επιλέξατε το νέο τμήμα της Ψυχολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ως τον ακαδημαϊκό σας προορισμό, μεταξύ χιλιάδων ακόμα παιδιών που επέλεξαν το νέο τμήμα στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο.
Η απόφαση σας να γίνεται οι πρώτοι που θα σπουδάσετε εδώ, είναι για εμάς τιμή και ευθύνη.
Το τμήμα αυτό θα αποτελέσει το μονοπάτι για την προσωπική και επαγγελματικής σας εξέλιξη και θα σας δώσει τα εφόδια για να διακριθείτε στο μέλλον»
Στην υποδοχή των πρώτων φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας του ΔΠΘ, στο Διδυμότειχο, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος σημείωσε:
«Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια, υποδεχόμαστε στο Διδυμότειχο εσάς, τους πρώτους φοιτητές και φοιτήτριες του νέου Τμήματος Ψυχολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της Διοίκησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, θέσαμε σε προτεραιότητα τη στήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναγνωρίζοντας τη σημασία για τον Έβρο, και συνολικά για την Περιφέρεια ΑΜΘ.
Η λειτουργία του νέου Τμήματος Ψυχολογίας αποτελεί σταθμό στην εκπαιδευτική και επιστημονική αναβάθμιση του Έβρου και είναι αποτέλεσμα αγαστής συνεργασίας, για την οποία θέλω να εκφράσω σε όλους τα θερμά μου συγχαρητήρια»
Η προετοιμασία της εκδήλωσης, η λειτουργική της υποστήριξη και εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε με τον πλέον υποδειγματικό τρόπο και τελικά ολοκληρώθηκε με την τραγουδοποιό Νικόλ Σαραβάκου, που πρόσφερε απλόχερα, ανεπανάληπτες μουσικές στιγμές, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα για τους φοιτητές και όλους τους παραβρισκόμενους.
Επεξεργασία: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου