Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης ο πρωτομάστορας Θανάσης Πόραβος -Σήμερα στις 7 το απόγευμα, στο Παλιό Δημαρχείο Ξάνθης παρουσιάζεται το βιβλίο του «Δεύτερο ταξίδι στην αιωνιότητα»

Ο λιθοξόος, ο πρωτομάστορας Θανάσης Πόραβος ταξίδεψε στην Ξάνθη με αφορμή τη συμμετοχή του στο εκπαιδευτικό- βιωματικό σεμινάριο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Φαερόπ, που διοργανώνει η ΠΑΑΣΤΑΛΙ ΑΜΚΕ  και την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Δεύτερο ταξίδι στην αιωνιότητα», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα  21 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα, στο Παλιό Δημαρχείο Ξάνθης.      

Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης φιλοξένησε στην ενημερωτική εκπομπή τον  πρωτομάστορα Θανάση Πόραβο, συνοδευόμενο από την Μαρία Πετρά, βιομηχανική αρχαιολόγος-μουσειολόγος και πρόεδρος της ΠΑΣΤΑΛΙ ΑΜΚΕ, όπου μίλησε με πολλή αγάπη για την τέχνη του, το ξεκίνημά του, την 58χρονη πορεία ζωής και απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας και τη συμμετοχή του στην αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας.

Ο κύριος Πόραβος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση του σεμιναρίου στη Χρύσα, με το οποίο ξεκίνησε το 1ο φεστιβάλ Φαερόπ, λέγοντας ότι ήταν ξεχωριστή η συμμετοχή μαθητών από το 2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης, το τμήμα Δομικών Έργων, που έθεσαν ερωτήσεις και είχαν απορίες με ιδιαίτερη αξία για την τέχνη της πέτρας.

Ο πρωτομάστορας στάθηκε στη συμμετοχή του στο έργο της αποκατάστασης του Γεφυριού της Πλάκας, που οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου «Δεύτερο ταξίδι στην αιωνιότητα»         επιδιώκοντας να σημειώσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες, που συνάντησε στην εκτέλεση της αναστήλωσης των Γεφυριών της Πλάκας και του Κοράκου, μεγάλα γεφύρια της Ηπείρου, αλλά και να μεταφέρει την τεχνογνωσία του στους μελλοντικούς μαστόρους.

Όσον αφορά το Γεφύρι της Πλάκας, όπως τόνισε ο Θανάσης Πόραβος η αναστήλωσή του που διήρκησε 7 μήνες, έγινε με ακρίβεια χιλιοστού, ενώ επισήμανε τα μαθήματα γεφυροποιίας, που πήρε από το έργο αποκατάστασης, όπως είναι το μεταλλόδεμα στα θεμέλια του γεφυριού και τις κρυφές ξυλοδεσιές, που λειτουργούν υπέρ της μακροζωίας.

Ύστερα από μία ανάλυση των προβλημάτων, που αντιμετώπισαν στο Γεφύρι της Πλάκας και στους τρόπους επίλυσής τους, ο πρωτομάστορας τόνισε ότι τα κτίσματα έχουν απροσδιόριστη διάρκεια ζωής και «ζούνε»  ανάλογα με ποιον τρόπο είναι κτισμένα.

Το Γεφύρι του Κοράκου, το μεγαλύτερο γεφύρι των Βαλκανίων, με μήκος 47 μέτρα και ύψος 25 μέτρα, στον ποταμό Αχελώο, μεταξύ Άρτας και Καρδίτσας, το οποίο χρήζει αναστήλωσης, ο Θανάσης Πόραβος εξέφρασε την ευχή η πολιτεία να ανταποκριθεί στο αίτημα επιτροπής, που έχει συσταθεί και στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, και να προχωρήσει στο έργο. Μάλιστα όπως πρόσθεσε, ο ίδιος έχει κατασκευάσει ένα ομοίωμα του Γεφυριού του Κοράκου, σε κλίμακα 1:12.

Αφορμή για να μιλήσει για το ξεκίνημά του στα 18 του χρόνια στην Αθήνα εντελώς τυχαία, για τη διαδρομή και την πολύχρονη εμπειρία του ως πελεκάνος, λιθοξόος, ήταν το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Λιθοδομή», το οποίο όπως τόνισε είναι η ζωή του και όπως αποκάλυψε το είχε γράψει για ένα σεμινάριο, που επρόκειτο να διδάξει, αλλά δεν δίδαξε ποτέ, επειδή είχε απορριφθεί λόγω μη διδακτικής εμπειρίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά