Η 2η Γιορτή ‘Καρύδι και Μέλι’ την Κυριακή το μεσημέρι στο Άνω Καρυόφυτο- Ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς όλους από το Γ.Γ του συλλόγου Απογόνων Προσφύγων Άνω Καρυόφυτου Εμ. Παντέρμαλη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων Προσφύγων Άνω Καρυοφύτου διοργανώνει την 2η Γιορτή «Καρύδι και  Μέλι», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 13.00 στην πλατεία του Άνω Καρυοφύτου Ξάνθης.

Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική, παραδοσιακή κουζίνα με το καρύδι και το μέλι να πρωταγωνιστούν, καθώς και έκθεση τοπικών προϊόντων.

Την ψυχαγωγία του κοινού αναλαμβάνει η ορχήστρα του Βαγγέλη Δωρόπουλου, ο ίδιος ο Β. Δωρόπουλος στη γκάιντα, ο Νίκος Ζάρκος στο κλαρίνο, ο Γιώργος Παπαδόπουλος στα κρουστά και ο Γιάννης Κοτσαμπασης στο ακορντεόν. Μαζί τους θα είναι και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος στην ποντιακή λύρα.

Ο Γραμματέας του συλλόγου κ. Εμμανουήλ Παντέρμαλης φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου και απηύθυνε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς όλες και όλους ν’ ανηφορίσουν την Κυριακή προς το πανέμορφο Άνω Καρυόφυτο, ν’ απολαύσουν τη φιλοξενία και τα εδέσματα που θα ετοιμάσουν οι κυρίες του συλλόγου, να προμηθευθούν αγνά τοπικά προϊόντα και να γλεντήσουν με την ψυχή τους.

Οι κυρίες του συλλόγου ετοιμάζουν εξαίσια γλυκά με βασικά συστατικά το καρύδι και το μέλι, όπως κανταΐφι, μπακλαβά, μελομακάρονα κ.α. Το μέλι που παράγεται στην περιοχή είναι μοναδικό χάρη στο φυτό πιρένι, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι το ρείκι, ένα φυτό το οποίο λατρεύουν οι μέλισσες και η γύρη του οποίου περιέχει πολύτιμα αμινοξέα και βιταμίνες.

Το μεσημεριανό γεύμα θα είναι χοιρινό με μια σάλτσα από το ζωμό του κρέατος στην οποία θα κυριαρχεί το καρύδι. Όπως επεσήμανε ο κ. Παντέρμαλης πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή από την ορεινή Αρκαδία όπου παλαιότερα υπήρχαν πολλοί λαγοί και μαγειρεύονταν μ’ αυτό τον τρόπο . Είχε δε την ονομασία ‘λαγοτό’. Το μέλι που παράγεται στην περιοχή είναι μοναδικό χάρη στο φυτό πιρένι, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι το ρείκι, ένα φυτό το οποίο λατρεύουν οι μέλισσες και η γύρη του οποίου περιέχει πολύτιμα αμινοξέα και βιταμίνες.

Ο σύλλογος επέλεξε να γίνει η γιορτή αυτή την Κυριακή καθώς το τριήμερο που ακολουθεί δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ν’ αποδράσουν από την πόλη -και από τις γειτονικές περιοχές- και να περάσουν μια αξέχαστη Κυριακή. Υπενθύμισε ότι το Σάββατο η εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου, στον οποίο είναι αφιερωμένη η εκκλησία του χωριού. Την παραμονή της εορτής το Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό θα τελέσει ο νέος επίσκοπος Περιθεωρίου  κ.κ. Σωφρόνιος και ανήμερα της εορτής η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί από τον ιερέα της εκκλησίας. 

Ο κ. Παντέρμαλης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την πρόεδρο του δημοτικού ραδιοφώνου Ξάνθης κ. Δέσποινα Θεοδωρίδου, το Δ.Σ και τη διεύθυνση του σταθμού ‘Όμορφη Πόλη’ για το γεγονός ότι αποδέχθηκαν άμεσα το αίτημα του συλλόγου να είναι το δημοτικό ραδιόφωνο χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Ακούστε τον κ. Εμμανουήλ Παντέρμαλη.

Ο σύλλογος και τα προβλήματα των κατοίκων

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παντέρμαλης το Άνω Καρυόφυτο είναι ένα πανέμορφο χωριό, όμως η αίσθηση των κατοίκων είναι ότι είναι παραμελημένοι. Υπενθύμισε το μεγάλο αγώνα που έδωσε ο σύλλογος για να ανεγείρει στο χωριό ένα ιατρείο-εξεταστήριο. Τα κατάφερε, αφού το ‘κυνήγησε’ με όλες του τις δυνάμεις αλλά και ‘κυνηγήθηκε’. Το ιατρείο -εξεταστήριο, το οποίο πληροί τις προδιαγραφές που έθεσε η τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου Ξάνθης, ο σύλλογος το δώρισε στο Δήμο Ξάνθης -επί δημαρχίας Μιχάλη Στυλιανίδη- εξυπηρέτησε για αρκετά χρόνια τους κατοίκους με το γιατρό να εξετάζει και να συνταγογραφεί τα φάρμακα των κατοίκων κάθε εβδομάδα . Μέχρι τότε ο γιατρός εξυπηρετούσε τους κατοίκους ή στο καφενείο ή ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο του! Όμως δυστυχώς πλέον και το ιατρείο του Άνω Καρυοφύτου δεν λειτουργεί, αφού οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας υγείας στη χώρα επηρέασαν και αυτό. Γιατρός έχει 4-5 χρόνια να φανεί και το ιατρείο λειτούργησε και πάλι μόλις χθες καθώς με πρωτοβουλία της φαρμακοποιού της Σταυρούπολης έγινε αντιγριπικός εμβολιασμός…

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και με τις συγκοινωνίες και τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ.

Τέλος, το πλέον ίσως σημαντικό πρόβλημα είναι η εγκατάλειψη του χωριού . Το δημογραφικό πρόβλημα και η υπογεννητικότητα μαστίζει όλη τη χώρα, θα πει ο κ. Παντέρμαλης και θα προσθέσει ότι σε άλλες περιοχές και δήμους της χώρας λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του πληθυσμού ορεινών περιοχών είτε με παραχωρήσεις σπιτιών είτε με θέσεις εργασίας, πρωτοβουλίες που δυστυχώς δεν λαμβάνονται εδώ, κατέληξε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά
Σταυρούπολη