Την Παρασκευή στην Καπναποθήκη Π παρουσιάζεται το βιβλίο του Γ.Σιακαντάρη ‘Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;’ -Χ.Γκαρμπούνης: Είναι ένα καλειδοσκόπιο ιδεών, μια εγκυκλοπαίδεια πολιτικών στοχασμών

Το βιβλίο του Γιώργου Σιακαντάρη «ΤΙ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟ 2050; Μεταδηµοκρατία, µεταπολιτική, µετακόµµατα», παρουσιάζουν οι εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΕΙΑ και το βιβλιοπωλείο ΣΠΑΝΙ∆ΗΣ, στην Ξάνθη την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 στις 19:00 στο κτήριο ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ Π, Καπνεργατών 9.

Για το βιβλίο θα µιλήσουν οι: Χρήστος Γκαρµπούνης, γιατρός, Σαµή Καραµπουγιούκογλου, δηµοσιογράφος ΕΡΤ, Βασίλης Τσαουσίδης, Καθηγητής ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης και ο συγγραφέας Γιώργος Σιακαντάρης.

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, ο Χρήστος Γκαρμπούνης μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, τόσο  για τον συγγραφέα, όσο και για το νέο του βιβλίο, που πραγματεύεται -μεταξύ άλλων -  ένα επίκαιρο ζήτημα, που αφορά την αδιαφορία των πολιτών, οι οποίοι έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην πολιτική, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Καλειδοσκόπιο ιδεών και εγκυκλοπαίδεια πολιτικών στοχασμών χαρακτήρισε το βιβλίο του Γιώργου Σιακαντάρη, ο κύριος Γκαρμπούνης, σημειώνοντας ότι ο συγγραφέας στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει την αδιαφορία των πολιτών και τη μη ενεργό συμμετοχή τους στα πολιτικά δρώμενα, διατυπώνει την άποψη ότι δεν πρόκειται για παροδική κόπωση, αλλά για μία βαθιά κρίση, που πλήττει την ίδια την καρδιά της δημοκρατίας.

Ακούστε τον κ. Χρήστο Γκαρμπούνη.

Αναφερόμενος στις θεματικές ενότητες του βιβλίου, ο κύριος Γκαρμπούνης τόνισε ότι ο συγγραφέας πραγματεύεται το φαινόμενο της μεταπολιτικής στη λειτουργία των δημοκρατιών, όπου αναλύονται πέντε μείζονες εξελίξεις σχετικές με τους κινδύνους που απειλούν τις αντιπροσωπευτικές φιλελεύθερες Δημοκρατίες, όπως τις ξέραμε μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα. Αυτές είναι:

- Η περιθωριοποίηση των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών θεσμών για χάρη της εκτελεστικής και αρχηγικής εξουσίας και των υπερεθνικών οργανισμών, που δεν λογοδοτούν στους πολίτες.

- Η λεγόμενη "δημοκρατία της συνηγορίας", η μετάβαση από το κόμμα-καρτέλ στο κόμμα-σουπερμάρκετ και από εκεί στο μετακόμμα και το τεχνοκρατικό κόμμα, καθώς και ο μετασχηματισμός της διάκρισης Αριστερά-Δεξιά.

- Τα φαινόμενα της "προεδροποίησης" της εκτελεστικής εξουσίας, που συρρικνώνουν τη δημοκρατία.

- Η μετάβαση των Δημοκρατιών και των εθνικισμών από την πριν την παγκοσμιοποίηση εποχή σ' αυτή του εθνικολαϊκισμού, του ελιτίστικου λαϊκισμού

- Η ενίσχυση της Ακροδεξιάς λόγω των αντιδράσεων και των φόβων μπροστά στην καθοδική κοινωνική κινητικότητα.

Ο κύριος Γκαρμπούνης εστίασε στον μετασχηματισμό της διάκρισης Αριστερά-Δεξιά, υποστηρίζοντας ότι αυτή η διάκριση αποτελεί το οξυγόνο της δημοκρατίας και είναι χρέος των πολιτικών κομμάτων να έχουν διακριτές τις διαφορές μεταξύ τους, ενώ όπως σημείωσε ο συγγραφέας  χαρακτηρίζει  το Κέντρο ως απολίτικο, ενώ τοποθετείται εναντίον της ψήφου εξωκομματικών μελών στις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης ηγεσίας των πολιτικών κομμάτων, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρακτικές παραπέμπουν σε μία μάλλον μη σοβαρή ενασχόληση με την πολιτική, που υποβαθμίζει τον ρόλο της πολιτικής.

Ως παράδειγμα ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική, ο κύριος Γκαρμπούνης ανέφερε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις αποφάσεις, που λαμβάνονται από τις πολιτικές ηγεσίες, ενώ από την πλευρά τους και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να είναι ανοιχτά στην κοινωνία.

Καταλήγοντας, ο κύριος Γκαρμπούνης σημείωσε ότι, ο συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου του δίνει το σχέδιο απάντησης  στο ερώτημα εάν υπάρχει αδιέξοδο και τι μορφή δημοκρατίας θα έχουμε το 2050.

Λίγα λόγια για τον  συγγραφέα

Ο Γιώργος Σιακαντάρης είναι διδάκτωρ κοινωνιολογίας, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, βιβλιοκριτικός και αρθρογράφος στις εφημερίδες Το Βήμα και Τα Νέα. Είναι επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού The Books’ Journal και συνεργάτης της ηλεκτρονικής σελίδας για το βιβλίο Bookpress. Διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής στο «ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου» και επιστημονικός υπεύθυνος του «Πολιτικού Εργαστηρίου για τη Σοσιαλδημοκρατία». Είναι στέλεχος της ΜΟΔ ΑΕ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων). Έχει διατελέσει καθηγητής κοινωνιολογίας στο ΤΕΙ Καλαμάτας, τη Σχολή Μηχανικών Ικάρων και τη Σχολή Αστυνομίας. Έργα του είναι: Οι μεγάλες απουσίες. Η ελληνική δημοκρατία σε άμυνα (Πόλις, 2011), Ζαν-Ζακ Ρουσσώ: Ο φιλόσοφος της πεφωτισμένης δημοκρατίας (Πόλις, 2012) και Το πρωτείο της Δημοκρατίας. Η σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία (Αλεξάνδρεια, 2019).

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Κείμενο : Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά