Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Το πολύ σοβαρό πρόβλημα του εθισμού των νέων, και κυρίως των παιδιών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θίγει με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κα. Ελεονώρα Μελέτη. Τα νέα παιδιά περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους στο διαδίκτυο και αυτό εγκυμονεί κινδύνους καθώς τα πρότυπα και οι πληροφορίες στις οποίες εκτίθενται μπορεί να είναι εξαιρετικά ζημιογόνα για την ψυχική τους υγεία και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.
Η κα. Μελέτη χρησιμοποιώντας παραδείγματα διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καλεί την Κομισιόν να θεσπίσει μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης των παιδιών στο διαδίκτυο με στόχο την προστασία τους και την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων που πολλές φορές γεννάται ως αποτέλεσμα αυτού του εθισμού. Τέλος, η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ ζητά από την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ψηφιακής εκπαίδευσης των παιδιών ώστε να μάθουν να προστατεύονται μόνα τους από τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Με μεγάλη ανησυχία η Ευρώπη παρακολουθεί τη συνεχή αύξηση της χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά και εφήβους, γεγονός που συνδέεται συχνά με προβλήματα εθισμού, επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία και βίαιες συμπεριφορές στον πραγματικό κόσμο. Οι νέοι περνούν σημαντικό χρόνο «OnLine» και εκτίθενται σε μια πληθώρα ψευδών πληροφοριών και λανθασμένων προτύπων, το οποίο οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και απομόνωσης με ανησυχητικές συνέπειες στην διαμόρφωση της προσωπικότητας τους και στην υγιή ψυχική τους ανάπτυξη.
Χώρες όπως η Αυστραλία σχεδιάζουν να επιβάλλουν ηλικιακούς περιορισμούς στην χρήση των social media, ενώ άλλες όπως το Βέλγιο και η Ελλάδα αναλαμβάνουν νομοθετική δράση για την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Σκοπεύει να θεσπίσει πανευρωπαϊκά μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ψυχολογικές συνέπειες και τις ανησυχίες σχετικά με τον εθισμό και τη βία;
2. Πώς σκοπεύει να ενισχύσει την ψηφιακή εκπαίδευση των παιδιών ώστε να μαθαίνουν από μικρή ηλικία να προστατεύονται από τους κινδύνους του διαδικτύου σε συνέχεια και της ‘Νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά (BIK+)’;»
Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου