Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου ‘Αναζητώντας τον άλλο δρόμο. Στρατηγικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στο παράρτημα ΑΜΘ του Ινστιτούτου ΕΝΑ και την επίσκεψή του στην Ξάνθη, ο Λόης Λαμπριανίδης, πρώην Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, συνοδευόμενος από τον Στάθη Γιαννακίδη, πρώην υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπου μίλησε για ζητήματα οικονομίας και ανάπτυξης, το σημερινό μοντέλο που ακολουθούμε ως χώρα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, καθώς και τις στρατηγικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ο Στάθης Γιαννακίδης δήλωσε ότι αποτελεί πρόκληση για το Παράρτημα Ξάνθης του Ινστιτούτου ΕΝΑ η συνέχιση του διαλόγου που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2023 με αντικείμενο το μοντέλο ανάπτυξης και τις κατευθύνσεις, που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να καταστεί η Θράκη τόπος επιλογής για μόνιμη κατοικία, πόλος έλξης επενδύσεων και ανάπτυξης που θα βασίζεται στον κόσμο της εργασίας με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Το βιβλίο με τίτλο «Αναζητώντας τον άλλο δρόμο. Στρατηγικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» είναι η απόρροια του συνεδρίου, που διοργάνωσαν τον Ιανουάριο του 2023, ο Όμιλος μετάΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή και το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, με συνολικά 47 εισηγήσεις, ενώ το βιβλίο περιλαμβάνει 15 κεφάλαια με επιμελητές τους Λόη Λαμπριανίδη, Αντώνη Λιιάκο και Γιώργο Σταθάκη.
Το βιβλίο δεν περιέχει μαγικές λύσεις, ούτε οριστικές λύσεις, αλλά επιθυμεί να ανοίξει τον διάλογο για προσεγγίσεις από διαφορετικές σκοπιές, υποστήριξε ο κύριος Λαμπριανίδης σημειώνοντας ότι βασικό ζήτημα είναι να κατανοήσει η οικονομία και η κοινωνία, που βρίσκεται και γιατί βρίσκεται εκεί και μετέπειτα να αναζητηθεί ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει.
Στο ερώτημα τι είναι η ανάπτυξη, σημείωσε ότι η απάντηση δίνεται με την προσέγγιση της λογικής πέραν του ΑΕΠ, να μην εστιάζουμε μόνο στα οικονομικά στοιχεία, γιατί υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη, όπως είναι ο πολιτισμός, το περιβάλλον οι κοινωνικές και χωρικές διαστάσεις και ανισότητες.
Στο αναπτυξιακό δίλημμα, που συνήθως τίθεται την επαύριο μιας μεγάλης κρίσης, όπως αυτή που πέρασε η χώρα μας, ο κύριος Λαμπριανίδης υποστήριξε ότι η ανασυγκρότηση της οικονομίας δεν πρέπει να στοχεύει απλώς στην αύξηση των οικονομικών μεγεθών, αλλά σε δομικές αλλαγές, προκειμένου η οικονομία να ακολουθήσει μια διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά, ένα διαφορετικό αναπτυξιακό υπόδειγμα, μία συζήτηση που δεν έγινε και δεν προβληματιστήκαμε για τις αιτίες, που μας οδήγησαν στην κρίση.
Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει έναν μύθο, να θολώσει την πραγματική εικόνα και βαδίζει με συνταγές που οδήγησαν στην κρίση, όπως είναι η κατανάλωση, ο τουρισμός και το real estate, υποστήριξε ο κύριος Λαμπριανίδης σημειώνοντας ότι η χώρα έχει στρεβλή ανάπτυξη και η προσέγγιση του ελληνικού αναπτυξιακού ζητήματος, θα πρέπει να γίνει μέσα από τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και τη θέση της στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι η έννοια της ανάπτυξης είναι μία μακρόσυρτη διαδικασία, που απαιτεί χρόνο, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά δομικά προβλήματα, ενώ από την πλευρά της και η κοινωνία πρέπει να είναι σε εγρήγορση, να συνειδητοποιήσει, που βρίσκεται με τη βοήθεια των πολιτικών, οι οποίοι με όρους ειλικρίνειας θα πρέπει να μιλήσουν για το που βρισκόμαστε και γιατί, προτείνοντας λύσεις για το τι πρέπει να κάνουμε.
Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου