Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ξάνθης συστήνεται μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ξάνθης συστήθηκε μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης, με προσκεκλημένους στην ενημερωτική εκπομπή τον Γεώργιο Μίχου, πρόεδρο του συλλόγου και τον Χρήστο Κοντογιάννη, αντιπρόεδρο, τονίζοντας ότι ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ξάνθης είναι ένας νεοσύστατος σύλλογος, που αριθμεί μέχρι στιγμής 38 μέλη, κυρίως νέους μελισσοκόμους και συστάθηκε με σκοπό τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ των μελών του, αλλά και της διάδοσης της μελισσοκομίας και του μελιού ευρύτερα στην τοπική κοινωνία.
Μιλώντας με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό για αυτό που κάνουν, δηλώνουν και οι δύο «ερωτευμένοι» με τη μελισσοκομία, γιατί όπως είπε χαριτολογώντας ο κύριος Μίχου «αγαπούν αυτό, που τους τσιμπάει», δηλαδή τη μέλισσα και ο χρόνος, που αφιερώνουν στα μελίσσια τους, δεν μπορεί να υπολογιστεί, αφού σύμφωνα με τον κύριο Κοντογιάννη δουλεύουν 1,5 χρόνο το χρόνο.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε, αφήνοντας τους μερικές φορές μία «πικρόχολη» γεύση σε ζητήματα που αφορούν την στήριξη και ενίσχυση του κλάδου, τις αποζημιώσεις σε δύσκολες συνθήκες, όπως η φετινή χρονιά, όπου λόγω της ξηρασίας η παραγωγή μειώθηκε σημαντικά, καθώς και στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων στο μέλι. Όπως σημείωσε ο κύριος Κοντογιάννης σχετικά με το θέμα των ελληνοποιήσεων, προκειμένου να προστατευθεί το ελληνικό μέλι, υπάρχει σχετική μελέτη από το ΑΠΘ, που προτείνει την τροποποίηση των ορίων στο ποσοστό της γύρης, που περιέχει το μέλι, ώστε αυτό να ταυτοποιείται ως ελληνικό μέλι.
Η περιοχή της Ξάνθης είναι μία δύσκολη περιοχή για την μελισσοκομία, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπως είναι η Καβάλα ή η νότια Ελλάδα και αυτό γιατί όπως εξήγησαν, δεν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, αφού ο χειμώνας διαρκεί περισσότερο και αυτό δεν ευνοεί τις μέλισσες, ενώ σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι της Ξάνθης με τους μελισσοφάγους, αλλά και από τις αρκούδες, που αγαπάνε το μέλι και τις μέλισσες!
Επισήμαναν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να αγοράζουν μέλι από παραγωγούς και οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι της Ξάνθης έχουν τη δυνατότητα βάσει της νομοθεσίας να προμηθεύουν με τα προϊόντα τους τις τοπικές επιχειρήσεις και ανέφεραν ότι το μέλι που παράγεται στην Ξάνθη είναι πευκόμελο, βελανιδιάς, ερείκης, καστανιάς και φλαμουριού.
Παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος μέχρι στιγμής δεν έχει στέγη και βρίσκεται στη φάση αναζήτησης γραφείων, οι δράσεις, που ξεκίνησαν τον Μάιο με τη γιορτή μελιού και τη συμμετοχή παιδιών από νηπιαγωγεία, συνεχίζονται με τη διοργάνωση επαγγελματικών σεμιναρίων, όπου το πρώτο πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι και το δεύτερο θα διεξαχθεί την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί με προσκεκλημένους ομιλητές τους αδελφούς Σενκο, επαγγελματίες μελισσοκόμους, από την Λάρισα. Το σεμινάριο επαγγελματικής μελισσοκομίας θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην οδό Ανθυπασπιστού Μιλτιάδη Γεώργιου 18, στην Ξάνθη (πλησίον ΕΛΤΑ).
Καταλήγοντας, τόνισαν ότι, όσοι επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες για τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ξάνθης μπορούν να απευθύνονται στον λογαριασμό στο Facebook