Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Ο θεατρικός μονόλογος “ΞΑΝΘΙΠΠΗ” της Ελένης Ανδρέου, που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης το καλοκαίρι, παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Γενισέας, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στο χώρο του Μουσείου Ενδυμασιών Βαλκανικών Χωρών στη Γενισέα.
Ο θεατρικός μονόλογος “ΞΑΝΘΙΠΠΗ”, είναι μέρος της θεατρικής τριλογίας της Ελένης Ανδρέου, «Την εξουσία σου θεμελίωσες στο φόβο» με συντελεστές της παράστασης την Μαρίνα Χλόη Αναγνωστοπούλου, την Άντα Δημητριάδου και την Ελένη Παμπόρη.
Για την παράσταση μίλησαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, η Μαρίνα Χλόη Αναγνωστοπούλου και η Ελένη Παμπόρη διευκρινίζοντας ότι επέλεξαν από την θεατρική τριλογία την Ξανθίππη, ως ιστορικό πρόσωπο και ως αφορμή για προβληματισμό για τη θέση της γυναίκας από την αρχαιότητα έως σήμερα και για το εάν έχουν σπάσει τα κοινωνικά στερεότυπα.
Η κυρία Αναγνωστοπούλου εξήγησε ότι πρόκειται για μία «μικρή» θεατρική παράσταση με δραματοποίηση κάποιων σημείων του κειμένου και ο ρόλος της Ξανθίππης μοιράστηκε στις 3 γυναίκες συντελεστές της παράστασης, με στόχο να παρουσιάσουν στο κοινό το πρόσωπο της Ξανθίππης όσο πιο ολοκληρωμένο μπορούσαν.
Από την πλευρά της, η κυρία Παμπόρη τόνισε ότι πρόκειται για μία παράσταση που δημιουργεί πολλά συναισθήματα και τον έντονο προβληματισμό, εάν 2.500 χρόνια μετά, η θέση της γυναίκας έχει αλλάξει, τι έχει αλλάξει και τι παραμένει το ίδιο.
Στην θεατρική παράσταση επιχειρείται μία αντίστροφη ανάγνωση των αρχαίων πηγών για τη σύζυγο του Σωκράτη, όπως για παράδειγμα πώς η ιστορία γραμμένη από άνδρες μπορεί να διαστρέβλωσε την εικόνα της και πόσο κοντά στην πραγματικότητα της γυναίκας μπορεί να βρίσκεται η ιστορία, η γραμμένη αποκλειστικά από άνδρες μέσα στο πλαίσιο μίας κραταιάς ανδροκρατίας, με τους συντελεστές της παράστασης να παρακινούν τους θεατές να ακούσουν προσεκτικά τα λόγια της Ξανθίππης, να προσπαθήσουν να πλησιάσουν την αλήθεια και να δουν όσα άλλαξαν μέσα στους αιώνες όσον αφορά τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και όσα έμειναν απαράλλαχτα.
Ο μονόλογος της Ξανθίππης κρύβει θυμό και αγανάκτηση, το κεφάλι της βουίζει από αυτά που σκέφτεται, αλλά δεν μπορεί να τα εξωτερικεύσει, βρίσκεται εγκλωβισμένη με έναν σύζυγο, τον Σωκράτη, κατά πολύ μεγαλύτερό της και δεν έχει πουθενά χώρο, με τις κυρίες Αναγνωστοπούλου και Παμπόρη να επισημαίνουν ότι όλοι γνωρίζουμε μία «Ξανθίππη» και οι γυναίκες μεταξύ τους πρέπει να έχουν κατανόηση και αλληλεγγύη.
Η θεατρική παράσταση στη Γενισέα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, του Συλλόγου Γυναικών Γενισέας, του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας ΔΠΘ +Μόρφωση, των Νεότερων Θράσσων Συγγραφέων και του Δήμου Αβδήρων, ενώ να σημειωθεί ότι, σχεδιάζεται να «ταξιδέψει» εντός και εκτός Θράκης, αφού ήδη υπάρχουν και οι σχετικές προτάσεις προς τους συντελεστές.
Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου