Η ψηφιακή εφαρμογή Demy assistant (Ψηφιακή Βοηθός) σε μία εντυπωσιακή παρουσίαση στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης

Την ψηφιακή εφαρμογή Demy assistant (Ψηφιακή Βοηθός) παρουσίασαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης,  ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης κ. Μποζ Ερσίν και το μέλος της ο κ. Καϊτεζίδης Χαράλαμπος, οι οποίοι χρησιμοποιούν την εφαρμογή τα τελευταία χρόνια, μίλησαν  για την εμπειρία τους και ο Λάμπης Καϊτεζίδης προχώρησε και σε μια εντυπωσιακή επίδειξη των απίστευτων δυνατοτήτων της εφαρμογής.

Πρόκειται για μια εφαρμογή, που δημιούργησε ο κ. Δημήτρης Θαρενός, ο οποίος είναι επίσης άτομο με οπτική αναπηρία και ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί για να διευκολύνει τους χρήστες στην καθημερινότητα τους είτε αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα όρασης είτε όχι. Αφορά την χρήση του κινητού τηλεφώνου, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού υπάρχει η δυνατότητα να εκτελείται οποιαδήποτε φωνητική εντολή δίνει ο χρήστης.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μίλησε και ο Δημήτρης Θαρενός δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τα πλεονεκτήματα της Demy assistant, ως τη μοναδική εφαρμογή, που δέχεται φωνητικές εντολές στην ελληνική γλώσσα.

Η ιδέα για τη δημιουργία της εφαρμογής, όπως εξήγησε, ξεκίνησε  όταν απευθύνθηκε σε κάποιους ειδικούς προγραμματιστές, οι οποίοι τον αγνόησαν και έτσι αποφάσισε να βρει μια λύση για να διευκολύνει την δική του καθημερινότητα, ως άτομο με πρόβλημα όρασης. Χωρίς τις αναγκαίες τεχνολογικές γνώσεις, αφού ο ίδιος είναι μουσικός, με πολύ διάβασμα και πολλές ώρες πέτυχε τελικά να δημιουργήσει εκ του μηδενός μια απλή στην σύλληψη εφαρμογή.

Οι δυνατότητες, που διαθέτει η “Demy”, απευθύνονται σε αρχάριους και προχωρημένους χρήστες. Επίσης, ο προγραμματιστής τής έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προσβασιμότητα, ώστε οι δυνατότητες της να είναι κατάλληλες για ΑμεΑ. 

Εγκαθίσταται σε Android συσκευές, που λειτουργούν με εντολή φωνής χωρίς να  απαιτείται πληκτρολόγηση στην οθόνη.  Με τις φωνητικές εντολές ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στις βοηθητικές ενότητες με φωνητικές εντολές, ή χειροκίνητα, να πραγματοποιήσει τηλεφωνική κλήση, να στείλει ή να ακούσει γραπτό μήνυμα, να μάθει για τις αναπάντητες κλήσεις, να επεξεργαστεί τις επαφές του, να έχει πλήρη περιγραφή του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο χρήστης  κ.ά.

Ο κύριος Καϊτεζίδης κατά τη διάρκεια της εκπομπής έκανε μία ζωντανή εντυπωσιακή επίδειξη των δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων της ψηφιακής εφαρμογής ζητώντας πληροφορίες, όπως σε ποιο χώρο βρίσκεται, τι μέρα είναι, πρόγνωση του καιρού, προσθήκη νέων τηλεφωνικών επαφών, τηλεφωνική κλήση, αποστολή γραπτού μηνύματος, σύνδεση με ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, μουσική από το  YouTube, ενώ διαθέτει κέντρο βοήθειας με όλες τις υπηρεσίες που διαθέτει προς τους χρήστες καθώς και περιγραφή του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο χρήστης, που επιτυγχάνεται μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όμως η  “Demy” διαθέτει και χιούμορ απαντώντας στην εντολή να κάνει καφέ και χαριτολογώντας ο κύριος Καϊτεζίδης είπε ότι το μόνο που δεν ξέρει είναι να μαγειρεύει!   

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Θαρενό, η εφαρμογή απευθύνεται όχι μόνο σε άτομα με προβλήματα, αλλά σε κάθε χρήστη κινητού, με τον μεγαλύτερο σε ηλικία χρήστη να είναι 95 ετών, και δίνει οδηγίες πλοήγησης για όλους τους χρήστες της εφαρμογής, ανεξαρτήτως των δυνατοτήτων τους, ενώ ο ίδιος συνεχώς βελτιώνει και εξελίσσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή και πολύ σύντομα θα έχει ακόμη μία υπηρεσία, αυτή της υπενθύμισης.  

Η «Demy assistant» είναι συμβατή σε κινητά τηλέφωνα με λογισμικό Android  και  είναι διαθέσιμη μέσα από την ιστοσελίδα «Ψηφιακή Προσβασιμότητα» σε δυο εκδόσεις, μία απλή με βασικό λογισμικό, που προσφέρεται δωρεάν και μια εμπλουτισμένη με όλες τις δυνατότητες χρήσεως, έναντι 20 ευρώ εφάπαξ.

Τέλος, ο κύριος Ερσίν Μποζ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, που τιμάται κάθε χρόνο την 3η Δεκεμβρίου, έκανε γνωστό ότι η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών ΑΜ-Θ θα διοργανώσει σε συνεργασία  το Σωματείο ΑμεΑ Νομού Ξάνθης βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης, με στόχο τη διάδοση του μηνύματος της διαφορετικότητας, στις 3 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί  στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Τεχνολογία