Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Στο οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης στο Δροσερό Ξάνθης αλλά και των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (15ο νηπιαγωγείο και 15ο -20ο ΔΣ) του οικισμού επανερχόμαστε για πολλοστή φορά με κοινοβουλευτική Ερώτηση, έπειτα και από πρόσφατη επιστολή στα τοπικά ΜΜΕ του συλλόγου διδασκόντων του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης.
Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί: «Το 8ο Γυμνάσιο στεγάζεται σε κτήριο της Μαθητείας του ΟΑΕΔ., από το 2012. Η συστέγαση δύο εκπαιδευτικών φορέων έχει προβλήματα που σχετίζονται με την συνδιαχείριση αιθουσών, την έλλειψη αιθουσών, την μετακίνηση των μαθητών από την αίθουσα τους κάποιες μέρες της εβδομάδας. Πέραν όμως αυτών των προβλημάτων που αφορούν τα θέματα στέγασης του σχολείου και εύρυθμης λειτουργίας του, υπάρχουν ζητήματα τα οποία αφορούν την ασφάλεια των μαθητών.
Οι εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ καταλαμβάνουν έναν τεράστιο χώρο με πολλά κτήρια, πίσω από τα οποία υπάρχει μεγάλος χώρος ο οποίος καλύπτεται από δένδρα και θάμνους. Μεταξύ των κτιρίων και έμπροσθέν τους υπάρχει ένας τεράστιος αύλειος χώρος, ο οποίος είναι προσβάσιμος από οποιονδήποτε, εφόσον οι καγκελόπορτές του είναι καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας ανοικτές.»
Ταυτόχρονα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του οικισμού για το μεν 15ο Νηπιαγωγείο δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση κτηριακής ενίσχυσης παραμένοντας με μόλις 2 ½ αίθουσες για πολύ μεγαλύτερο από τη χωρητικότητα αριθμό εγγεγραμμένων προνηπίων – νηπίων ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τα 15ο και 20ο ΔΣ, στεγαζόμενα σε 6 αίθουσες προκάτ βαρέου τύπου, 3 αίθουσες στο γυμναστήριο και 19 κοντέινερ.
Σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας είναι φανερό ότι προτάσσονται οι δαπάνες για τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και τη στήριξη των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ο ενεργός ρόλος στη στήριξη του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ στη γενοκτονία έναντι του παλαιστινιακού λαού και όχι οι απαραίτητες δαπάνες για την επίλυση των οξύτατων προβλημάτων της εκπαίδευσης.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την άμεση επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης, του 15ου Νηπιαγωγείου Ξάνθης και των 15ου και 20ου Δημοτικών Σχολείων Ξάνθης και με ποιο χρονοδιάγραμμα.
Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου