Παρουσίαση του βιβλίου της Γεωργίας Μπακάλη «Η γέννεση της νέας Δράμας. Προσφυγική εγκατάσταση και τοπική ανασυγκρότηση» στο Χατζιδάκειο

Οι Ιστοριοτοπίες θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στις 18:30 μ.μ. την παρουσίαση του βιβλίου της ιστορικού κας Γεωργίας Μπακάλη «Η γένεση της νέας Δράμας. Προσφυγική εγκατάσταση και τοπική ανασυγκρότηση».

Η πόλη της Δράμας, όπως και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης αποτέλεσε από την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων (1912 – 1913) έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1920 ένα τόπο διαδοχικών προσφυγικών μετακινήσεων. Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας εξετάζει τις καθοριστικές για την εξέλιξη της Δράμας αλλά και της ευρύτερης περιοχής επιδράσεις από τα αλλεπάλληλα ρεύματα προσφυγικών εγκαταστάσεων της περιόδου 1922 – 1926. Μέσα από το παράδειγμα της Δράμας η μελέτη αυτή αναδεικνύει την τοπική διάσταση και την μικροϊστορία της προσφυγικής εγκατάστασης εστιάζοντας ιδιαίτερα στις πολλαπλές μεταμορφώσεις που υφίσταται ο χώρος και η τοπική κοινωνία μετά την εγκατάσταση των προσφύγων και τη φυγή των ανταλλάξιμων μουσουλμάνων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε επιμέρους ζητήματα της προσφυγικής αποκατάστασης όπως ο ριζικός μετασχηματισμός του αστικού χώρου και του αγροτικού τοπίου με την αποοθωμανοποίηση της πόλης και τον εκσυγχρονισμό της υπαίθρου, η αντίθεση ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους γηγενείς, οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες τόσο στο αστικό περιβάλλον όσο και στις ορεινές παραμεθόριες περιοχές, καθώς και η ανάδειξη σχετικά άγνωστων και σκοτεινών  πτυχών της προσφυγικής εμπειρίας, όπως η εξαθλίωση, ο αγώνας της επιβίωσης, το στεγαστικό ζήτημα, η μικροπαραβατικότητα, τα ανέστια και περιπλανώμενα ορφανά, η σεξουαλική εκμετάλλευση και η πορνεία.

Η ανάδυση εν ολίγοις ενός άγνωστου κόσμου, η προσέγγιση του οποίου θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή της σύγχρονης ιστορίας μας, την προσφυγική αποκατάσταση, η οποία μετέβαλε ριζικά την ανθρωπογεωγραφία και τον χαρακτήρα της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με προβολή φωτογραφικού υλικού. Θα ακολουθήσει συζήτηση στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει προσπάθεια να αναζητηθούν οι συνδέσεις και οι αναλογίες ανάμεσα στην περίπτωση της Δράμας και σε αυτή της πόλης της Ξάνθης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός – διδάκτορας ΔΠΘ

Γεωργία Μπακάλη, συγγραφέας, ιστορικός – διδάκτορας ΑΠΘ

Χώρος διεξαγωγής: Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024, 18:30 μ.μ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου 

Καλλιτεχνικά
Κοινωνικά
Τοπικά