Εκδήλωση από τον Σύλλογο Κυπρίων Ν. Ξάνθης για την τραγική επέτειο συμπλήρωσης 50 ετών από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την τραγική επέτειο συμπλήρωσης 50 ετών από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, ο  Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης και οι εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ παρουσιάζουν στο κοινό της Ξάνθης τα βιβλία: «Κατ’ οίκον ιατρική επίσκεψη» του Γεωργίου Γεωργίου, πρώην διευθυντή χειρουργικής κλινικής Νοσοκομείου Ξάνθης και «Μια ιστορία ποιήματα 1974-2024» του Μιχάλη Σάββα, πρώην προέδρου του συλλόγου Κυπρίων και Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, στις 18:30 το απόγευμα, στο  Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και παράδοσης, στην  καπναποθήκη Π.

Ομιλητές της εκδήλωσης  θα είναι οι: Γιώργος Φραντζολάς, Θανάσης Μουσόπουλος, Γεώργιος Γεωργίου και ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης.

Με αφορμή την εκδήλωση μίλησαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, η Ελένη Χατζηγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης και οι συγγραφείς των βιβλίων Γεώργιος Γεωργίου και Μιχάλης Σάββα, μία εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο σύλλογος για την επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

Όπως σημείωσε η Ελένη  Χατζηγεωργίου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ίδια ως πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων, θα  δώσει το στίγμα της ενεργούς παρουσίας της κυπριακής κοινότητας στην Ξάνθη, του συλλόγου Κυπρίων που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1989 με 38 ιδρυτικά μέλη και σήμερα αριθμεί 70 μέλη, Κύπριους που ζουν και εργάζονται στην Ξάνθη, ενώ έκανε και μία σύντομη αναφορά στις σημαντικότερες εκδηλώσεις που έχουν διοργανώσει όλα αυτά τα χρόνια, στο Άλσος Αγνοουμένων και το Μουσείο Γρηγόρη Αυξεντίου, υπογραμμίζοντας την άριστη συνεργασία που έχουν με τους τοπικούς φορείς, τους συλλόγους και τους πολίτες της περιοχής.

Ο Γιώργος Γεωργίου αναφερόμενος στο βιβλίο του «Κατ’ οίκον ιατρική επίσκεψη», τόνισε ότι πρόκειται για μία συλλογή 29 διηγημάτων μέσα από τα οποία καταθέτει όλα όσα αποκόμισε ως γιατρός χειρουργός, αλλά  και τα έντονα συναισθήματα που βίωσε, όταν υπηρετούσε στην Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης, με τον ίδιο να τονίζει ότι έχουν μείνει ανεξίτηλα στην μνήμη του δύο περιπτώσεις με τις τελευταίες λέξεις των ασθενών, που ένιωθαν ότι πλησιάζει το τέλος, οι λέξεις «τετέλεσθαι» και «παρακαλώ».  

Πρόκειται για διηγήματα με συμπυκνωμένα στιγμιότυπα 60 χρονών, που  βρίσκουν διέξοδο σε μια «Κατ’ οίκον ιατρική επίσκεψη», όπου ο γιατρός απεκδύεται την ιατρική του ιδιότητα και αφηγείται…

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Σάββα μιλώντας για το βιβλίο του «Μια ιστορία ποιήματα 1974-2024», τόνισε ότι πρόκειται  για μία αυτογραφική ποιητική κατάθεση, μια ιστορία από  ποιήματα που ξεκινούν από την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τη ζωή μετά εκφράζοντας μέσα από τους στίχους όλα τα συναισθήματα όπως οργή, αγανάκτηση, πικρία, αλλά και ελπίδα για το μέλλον. Μάλιστα διάβασε τους πρώτους στίχους του ποιήματος από τον Ιούλιο του 1974, αλλά και με ιδιαίτερη συγκίνηση διάβασε τους στίχους του ποιήματος, που έγραψε για το Άλσος Αγνοουμένων, στίχοι όπου οι αγνοούμενοι της Κύπρου καλωσορίζουν τους επισκέπτες με την παράκληση να μην τους ξεχάσουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου     

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης