Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Το 2025 ξεκίνησε, δυστυχώς, με ένα πολύ σοβαρό περιστατικό θανάτωσης άγριας ζωής, ενός ζευγαριού σπάνιων Χρυσαετών (Aquila chrysaetos) και του νεοσσού τους, σε περιοχή του ποταμού Κομψάτου, στην ορεινή Ξάνθη.
Κοντά σε δύο από τους νεκρούς Χρυσαετούς εντοπίστηκαν υπολείμματα νεκρού σαρκοφάγου θηλαστικού μεσαίου μεγέθους, το οποίο πιθανά να κουβάλησαν από μακριά τα πουλιά για να τραφούν.
Το περιστατικό ερευνήθηκε από τις δύο Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων που επιχειρούν στη Θράκη (της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ και της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης), καθώς ο πομπός που είχε τοποθετηθεί στους δύο από τους τρεις Χρυσαετούς εξέπεμπε για μεγάλο διάστημα από σταθερό σημείο.
Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι ο θάνατος των σπάνιων αρπακτικών προήλθε από την κατανάλωση θηλαστικού που είχε προηγουμένως καταναλώσει δηλητηριασμένο δόλωμα.
Όλα τα ευρήματα συλλέχτηκαν και παραδόθηκαν στο Δασαρχείο, ώστε στη συνέχεια να αποσταλούν για νεκροψία και τοξικολογικές εξετάσεις, από τις οποίες θα διαπιστωθεί η πραγματική αιτία θανάτου των αρπακτικών.
Το θηλυκό άτομο του ζευγαριού είχε γεννηθεί το 2020 στον ορεινό Έβρο, το 2022 εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Κομψάτου και το 2024 αναπαράχθηκε για πρώτη φορά, με επιτυχία, αναθρέφοντας τον νεοσσό.
Οι έρευνες των δύο ΕΜΑΔΔ συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα για τον εντοπισμό άλλων πιθανών θυμάτων ή/και δηλητηριασμένων δολωμάτων, χωρίς όμως περαιτέρω ευρήματα. Αθροιστικά, τις δύο ημέρες, οι δύο σκύλοι των ΕΜΑΔΔ του ΟΦΥΠΕΚΑ και της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης κάλυψαν 27,1χλμ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χρυσαετός είναι απειλούμενο είδος, που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία, ενώ ο πληθυσμός του στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει ανησυχητική μείωση. Μάλιστα πρόσφατα αξιολογήθηκε για τον «Κόκκινο Κατάλογο» της Ελλάδας ως «Κινδυνεύον».
Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου