«Αδελφέ που πας. Μια Ιστορία Αποχωρισμού», του Ομέρ Ασάν

 Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης πραγματοποιεί εκδήλωση -  παρουσίαση προβολή του ντοκιμαντέρ «Αδελφέ που πας. Μια Ιστορία Αποχωρισμού», του συγγραφέα, λαογράφου, φωτογράφου και εκδότη Ομέρ Ασάν (Ömer Asan)  που γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου.

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 19.00  στην αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπναποθήκη «Π»).

  Η χορωδία του Συλλόγου θα αποδώσει τραγούδια του αγαπημένου μας Πόντου.

  Μετά την παρουσίαση ο κ. Ομέρ Ασάν θα απαντήσει σε ερωτήματα.

Λίγα λόγια για τον ΟΜΕΡ ΑΣΑΝ

  Ο Ömer Asan γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1961 στην Τραπεζούντα. Είναι ένας Τούρκος εκδότης, διανοούμενος, συγγραφέας, λαογράφος και φωτογράφος με Ποντιακή καταγωγή. Στην περιοχή όπου γεννήθηκε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, παρ' όλες τις πολιτικές βίαιης αφομοίωσης, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να ομιλεί τα Ποντιακά ή Ρωμαίικα όπως τα ονομάζουν.

  Στην Ελλάδα είναι κυρίως γνωστός για το βιβλίο του «Ο Πολιτισμός του Πόντου», (η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 1996 από τον εκδοτικό οίκο Belge), στο οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη σημαντικού αριθμού μουσουλμάνων ομιλητών της Ποντιακής γλώσσας στην σημερινή Τουρκία. Κατά τη δεκαετία του 80' ο Ομέρ Ασάν είχε διωχθεί για τις απόψεις του, ενώ το 2002 δικάστηκε για το προαναφερθέν βιβλίο του με τη κατηγορία ότι έκανε «γραπτή προπαγάνδα με σκοπό τον διαμελισμό της Τουρκίας».

  Το βιβλίο αγγίζει πολλούς γνωστικούς τομείς, όπως την έρευνα για την ελληνοφωνία, τη γλωσσολογία, τη σύγχρονη πολυεθνοτική τουρκική κοινωνία και φτάνει ακόμα και σε τομείς, όπως η διατροφή, τα παραδοσιακά τραγούδια κ.ά. Ο πρόλογος γράφτηκε από τον καθηγητή Νεοκλή Σαρρή κι από μόνος του αποτελεί ένα δοκίμιο για τη συγκρότηση της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας, των ιδεολογικών της τάσεων αλλά και των μεγάλων αντιφάσεων

  Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Ιπεκτσί για την προώθηση της Ελληνοτουρκικής φιλίας μαζί με τον συγγραφέα Γιώργο Ανδρεάδη και την Τανζού Ιζμπέκ.

  Σε συνέντευξη στην Λένα Σαββίδου και αναφερόμενος στις μνήμες από την πατρίδα του την Τραπεζούντα είχε πει: «Οι ηλικιωμένοι μας εκεί μιλούσαν μια γλυκιά γλώσσα. Ποντιακά μιλούσαν».

  Για την συγγραφή του βιβλίου του «ο πολιτισμός του Πόντου» μεταξύ των άλλων είπε:

«Η ερώτηση «ποιός είμαι;» μου δημιούργησε την ιδέα να γράψω αυτό το βιβλίο. Ποιός ήμουν; Από που ερχόμουν, που πήγαινα;  Δεν το ήξερε ούτε ο πατέρας μου, ούτε ο παππούς μου. Το ζήτημα δεν είχε σχέση μόνο μ’ εμένα. Το πρόβλημα ήταν ότι ήμασταν διαφορετικοί από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας. Η γλώσσα, η σκέψη, η συμπεριφορά, τα τραγούδια, οι χοροί, το φαγητό ήταν διαφορετικά. Το πρόβλημα ήταν η διαφορά πολιτισμού…

  Το ντοκιμαντέρ «Πού πάς αδελφέ: Μια Ιστορία Αποχωρισμού» (Kardeş Nereye?: Bir Ayrilik Oykusu) διάρκειας 77 λεπτών, βασίζεται σε μία ιδέα του καταγόμενου από την Ορντού, Τούρκου ερευνητή, İbrahim Dizman. 90 χρόνια μετά την Ανταλλαγή. Στέκεται μπροστά στις συνέπειες της και με μάτι ερευνητικό αποτιμά τα όσα τραύματα άφησε ο ξεριζωμός μέσα από το τρίπτυχο «αποχωρισμός-φιλία-νοσταλγία». Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου του 2010, με συνεντεύξεις προσφύγων από την Ελλάδα που εγκαταστάθηκαν στην Ορντού (Κοτύωρα του Πόντου) και συνεχίστηκαν στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης, με συνεντεύξεις Ορντουλήδων Ποντίων.

  Μ' αυτό το ντοκιμαντέρ θέλουμε να συμβάλουμε στον πολιτισμό της ειρήνης, δίνοντας στο θεατή το μήνυμα ότι, η διαφορετική εθνική καταγωγή δεν υπερισχύει των ανθρώπινων αξιών».

 

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

 

Εκπαιδευτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά