Καθ΄ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας ο Δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός, μαζί με τους Αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Τσάπαλη και Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης, Μάριο Τσορμπατζίδη, κάθε μέρα από τα ξημερώματα πραγματοποιούσαν αυτοψία, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση, πρώτα σε σημεία μέσα στην πόλη της Ξάνθης, η οποία δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα και στη συνέχεια στους οικισμούς, όπως Μορσίνη και Χρύσα, όπου εκεί σημειώθηκαν χιονοπτώσεις, αλλά, όπως τόνισε ο κύριος Τσάπαλης, ο μεγαλύτερος όγκος χιονοπτώσεων σημειώθηκε στην ορεινή περιοχή του Δήμου Ξάνθης, όπου και έγινε η μεγαλύτερη επιχείρηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ώστε να μείνουν ανοικτοί όλοι οι δρόμοι.
Από την πλευρά του Δήμου Ξάνθης στο έργο του αποχιονισμού, επιχείρησαν δύο μεγάλα οχήματα έργου και τρία μικρότερα οχήματα 4Χ4 με δυνατότητα ρίψης αλατιού, με τον Αντιδήμαρχο να προσθέτει ότι για την ενίσχυση του στόλου των μηχανημάτων κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια ενός μαχαιριού για τον αποχιονισμό των δρόμων και ενός ακόμη οχήματος με μικρή δεξαμενή αλατιού.
Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην περιπέτεια των δυο νεαρών που εγκλωβίστηκαν στα χιόνια στην ευρύτερη περιοχή του Δασικού Χωριού, οι οποίοι εντοπίστηκαν σώοι από τον αντιδήμαρχο Σταυρούπολης. Υπογράμμισε ότι τέτοιες ενέργειες σε ημέρες που τα καιρικά φαινόμενα είναι ακραία και δεν γνωρίζει κανείς πως θα εξελιχθούν από ώρα σε ώρα πρέπει να αποφεύγονται. Για τον εντοπισμό τους είχε στηθεί ολόκληρη επιχείρηση, ευτυχώς όμως η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος.
Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση του συστήματος παρακολούθησης, έγκαιρης ανίχνευσης, εντοπισμού και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών στο Περιαστικό Άλσος Ξάνθης, μία δωρεά της JTI
Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, αλλά ο Δήμος Ξάνθης συνεχίζει τον σχεδιασμό του για την αντιπυρική περίοδο του καλοκαιριού και ήδη όπως ανέφερε ο Ιωάννης Τσάπαλης, στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση του έργου που αφορά το σύστημα παρακολούθησης, έγκαιρης ανίχνευσης, εντοπισμού και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών στο Περιαστικό Άλσος της πόλης, μία δωρεά της JTI, έτσι ώστε να είναι έτοιμο να λειτουργήσει με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και αυτά που απομένουν προς υλοποίηση είναι η σύνδεση των δεξαμενών με την ΔΕΥΑΞ και η διευθέτηση των καμερών.
Υπενθυμίζεται ότι, το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση ειδικού συστήματος πυροπροστασίας, καθώς και την κατασκευή δύο δεξαμενών νερού στο Περιαστικό Άλσος της Ξάνθης.
Επιπλέον, καθοριστικής σημασίας στο έργο της επιτήρησης και κατάσβεσης των πυρκαγιών υπήρξε η χρήση των νέων τεχνολογιών με το drone, μία προσπάθεια για την οποία ο Δήμος Ξάνθης βραβεύθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Προς την ίδια κατεύθυνση ο Δήμος Ξάνθης έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην υλοποίηση του έργου CARE_X (Climaax Action and Risk Evaluation of Xanthi), το οποίο εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIMAAX.
Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της προσαρμοστικότητας του Δήμου Ξάνθης στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, μέσω της ανάπτυξης σύγχρονων εργαλείων για την εκτίμηση και τη διαχείριση κλιματικών κινδύνων.
Η επιτυχία στην έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών το περυσινό καλοκαίρι οφείλεται κατά 90% στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος της Ξάνθης, εμείς απλά συνδράμαμε στο έργο τους με τρεις υδροφόρες και δύο JCB, υπογράμμισε ο κύριος Τσάπαλης εκφράζοντας παράλληλα, την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία, που έχει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα που υπήρξε στην αντιπυρική περίοδο.
Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου