Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Εκδήλωση μνήμης για τον αείμνηστο πολιτικό, κοινωνιολόγο και συγγραφέα, Μιχάλη Χαραλαμπίδη με την παρουσίαση του βιβλίου, που φέρει το όνομά του «Μιχάλης Χαραλαμπίδης», από τις Εκδόσεις ΠΑΚΕΘΡΑ, το 2024, συνδιοργανώνουν στην Ξάνθη το ΠΑΚΕΘΡΑ και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα , στην Καπναποθήκη «Π», αίθουσα ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ.
Για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη και το βιβλίο θα μιλήσουν η Ελένη Χατζηγεωργίου, Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης και ο Βασίλης Αϊβαλιώτης, Μέλος του ΔΣ του ΠΑΚΕΘΡΑ. Παρέμβαση θα κάνει ο εκδότης και βιβλιοπώλης Μιχάλης Σπανίδης.
Το βιβλίο, με την επιμέλεια του Βασίλη Αϊβαλιώτη και του Θεοφάνη Μαλκίδη, για τον πολιτικό, συγγραφέα, διανοούμενο και άνθρωπο Μιχάλη Χαραλαμπίδη, αποτελεί την πρώτη συμβολή αποτίμησης της προσωπικότητάς του και ένας από τους στόχους του είναι να αποτελέσει την απαρχή αντίστοιχων εκδόσεων, καθώς και συζητήσεων, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, όπως είναι το Ίδρυμα, που θα φέρει το όνομά του και γενικώς η ανάδειξη του έργου ενός ξεχωριστού Έλληνα, ενός μοναδικού φίλου, ενός εξαιρετικού ανθρώπου.
Με αφορμή την εκδήλωση φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, η Ελένη Χατζηγεωργίου και ο Βασίλης Αϊβαλιώτης, όπου μίλησαν για τον Θρακιώτη πολιτικό, τη δράση του, αλλά και το όραμά του, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση προς όλες και όλους να παρακολουθήσουν την εκδήλωση για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας, όσοι τον γνώρισαν θα θυμηθούν στιγμές από την μακρόχρονη πορεία του, αλλά και όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν εν ζωή, θα τον γνωρίσουν μέσα από το έργο του και τις ιδέες του.
Ο κύριος Αϊβαλιώτης εξήγησε ότι αφορμή για την επιμέλεια και έκδοση του βιβλίου ήταν η συγκίνηση, που ένιωσαν από τους επικήδειους, που εκφωνήθηκαν στην κηδεία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στο Αετοχώρι, καθώς και στο Τρισάγιο στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και έτσι το ΠΑΚΕΘΡΑ ξεκίνησε με τον Θεοφάνη Μαλκίδη και τον ίδιο, την συγκέντρωση και την επιμέλεια κειμένων, ώστε να εκδοθεί ο συλλογικός τόμος το 2024 με τον τίτλο «Μιχάλης Χαραλαμπίδης», που περιλαμβάνει εκτός από τους επικήδειους λόγους, 120 κείμενα που έστειλαν φίλοι και γνωστοί του Μιχάλη Χαραλαμπίδη από όλο τον κόσμο.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, τον είχε συναντήσει δύο έως τρεις φορές, διαπιστώνοντας ότι επρόκειτο για μία οξύτατη διάνοια, για μία «γεννήτρια ιδεών», εκ των οποίων ένα μικρό μόνο ποσοστό ιδεών πήρε σάρκα και οστά, με τις περισσότερες να έχουν μείνει μετέωρες και αναρωτήθηκε πως το corpus ιδεών θα γίνει κοινωνός στις νέες γενιές.
Από την πλευρά της, η κυρία Χατζηγεωργίου, η οποία γνώριζε προσωπικά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη και είχε συνεργαστεί πολλές φορές μαζί του για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, που αφορούσαν όχι μόνο τους Κύπριους, αλλά και των υπολοίπων συλλόγων της περιοχής που προέρχονται από τους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι υπήρξε ένας μεγάλος αγωνιστής της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της Αλληλεγγύης.
Ήταν ο πρώτος που μίλησε για την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι κυπριακό το πρόβλημα, αλλά είναι τουρκικό, ενώ σημαντικές υπήρξαν και οι παρεμβάσεις του για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Τουρκία και ως ημέρα αναγνώρισης γενοκτονίας όλων των λαών, ανέφερε ενδεικτικά η κυρία Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας ότι, επίσης ήταν ο πρώτος πολιτικός που εξέφρασε τους φόβους του από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996 οικονομική κρίση στη χώρα το 2004 ή το 2010.
Η Ελένη Χατζηγεωργίου κατέθεσε δημόσια πρόταση προς την πανεπιστημιακή κοινότητα να εντάξει στα προγράμματα σπουδών και στις πτυχιακές εργασίες των φοιτητών, θέματα, που άπτονται των ιδεών και των προτάσεων, που είχε καταθέσει ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, με απώτερο στόχο να γίνει ευρέως γνωστό και στους νέους της χώρας το έργο του.
Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου