Ε. Μελέτη: «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να υπονομεύσει τη δημιουργία και τα δικαιώματα των δημιουργών στη μουσική βιομηχανία»

Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Ε. Μελέτη, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας σαφείς δεσμεύσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών απέναντι στην αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη μουσική βιομηχανία. Όπως επισήμανε, η χρήση του AI στη μουσική παραγωγή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, τόσο για τη δίκαιη αμοιβή των καλλιτεχνών όσο και για την πολιτιστική πολυμορφία της Ευρώπης, ενώ απειλεί και την ίδια την ανθρώπινη δημιουργία. Η κ. Μελέτη κάλεσε την Επιτροπή να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη διαφάνεια και τη ρύθμιση της μουσικής που παράγεται από ΑΙ, καθώς και να προωθήσει δικαιότερα μοντέλα διανομής εσόδων στις πλατφόρμες streaming και VoD.

«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την υποβάθμιση της ανθρώπινης δημιουργίας και την αποδυνάμωση των δημιουργών. Χρειαζόμαστε σαφή και δεσμευτικά μέτρα για τη διαφάνεια στη χρήση του AI και τη δίκαιη αμοιβή των καλλιτεχνών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη θέσει προτεραιότητα τη δεοντολογική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, και η Επιτροπή οφείλει να αναλάβει δράση πριν βρεθούμε προ τετελεσμένων», δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Με την αυξανόμενη κυριαρχία του music streaming και την ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη μουσική δημιουργία, εντείνεται η ανησυχία ότι το AI μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες, να υπονομεύσει την αξία της ανθρώπινης δημιουργικότητας, να απειλήσει τα δίκαια μοντέλα αμοιβών αλλά και την ίδια την πολιτιστική κληρονομιά. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υπογραμμίσει την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και δίκαιης αμοιβής των επαγγελματιών του πολιτισμού και της δημιουργικότητας, ιδιαίτερα των δημιουργών , αλλά και την ανάγκη για δεοντολογική χρήση του ΑΙ με τη δημιουργία σαφούς, έγκαιρου και ορατού σήματος για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με έργα που παράγονται από ΑΙ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Πώς σκοπεύει να διασφαλίσει ότι η μουσική που παράγεται από AI δεν θα αντικαταστήσει ή υποβαθμίσει το έργο των ανθρώπινων δημιουργιών; Θα εισαγάγει συγκεκριμένα μέτρα για τη ρύθμιση της χρήσης του AI στην μουσική βιομηχανία, όπως η υποχρεωτική διαφάνεια στο παραγόμενο από ΑΙ περιεχόμενο;

2.Θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο δικαιότερα μοντέλα διανομής εσόδων και μηχανισμούς προστασίας της πολιτιστικής πολυμορφίας και των δικαιωμάτων των δημιουργών στις ψηφιακές υπηρεσίες του music streaming και του VoD, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων για χρήση του έργου τους για τον σκοπό της εκπαίδευσης του ΑΙ;»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τεχνολογία