‘’Στου Μεγαλέξανδρου τα χνάρια’: τη συγκλονιστική φωτογραφική έκθεση του Π.Γαβριηλίδη φέρνει στην Ξάνθη ο σύλλογος πολιτικών συνταξιούχων του δημοσίου-‘Ζωντανός’ θρύλος στην Κεντρική Ασία ο Μέγας Αλέξανδρος ακόμη και σήμερα!

Κι όμως ‘ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει ο βασιλιάς Αλέξανδρος’ και, όχι, δεν αναφερόμαστε στο θρύλο με τη ‘γοργόνα, την αδελφή του Μέγα Αλεξάνδρου’!

‘Ζει’ και συνεχίζει να προκαλεί δέος με τα κατορθώματα του στα βάθη της Ασίας.

Ο οικονομολόγος κ. Πάρις Γαβριηλίδης αποφάσισε να ακολουθήσει τα χνάρια του και να τον ‘συναντήσει’ σε τέσσερις χώρες : Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Καζακστάν.

Το 2023, μαζί με έναν φίλο του, ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη ένα ταξίδι ακολουθώντας τις διαδρομές του Αλέξανδρου  στη Βακτριανή (Αλεξάνδρεια η επί του Ώξου, σήμερα Τερμέζ, παράφραση της ελληνικής ονομασίας Θέρμη λόγω της ζέστης) και στη Σογδιανή (Αλεξάνδρεια η Εσχάτη, σήμερα Χουτζάντ).

Τριάντα δύο ημέρες, 21.140 χλμ. με αεροπλάνο, αυτοκίνητο και τρένο, τέσσερις χώρες κράτησε η περιπλάνηση τους, η οποία αποδεικνύει ότι ο θρύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ολοζώντανος!

Το ταξίδι, που στην τελική του μορφή περιλάμβανε πόλεις και τοπόσημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις εσχατιές της Κεντρικής Ασίας, πόλεις και σταθμούς στον δρόμο του μεταξιού, διάβαση του «αυτοκινητόδρομου του Παμίρ», που καλύπτει την ομώνυμη οροσειρά και διασχίζει κυρίως το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, με μήκος πάνω από 1.200 χλμ,  αλλά και μια επίσκεψη στα δύο από τα μεγαλύτερα γκουλάγκ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στο σημερινό Καζακστάν.

Λίμνες, βουνά, καταρράκτες που φέρουν ακόμη τ’ όνομα του Μακεδόνα βασιλιά,  όροφοι μουσείων αφιερωμένοι σ’ εκείνον  παρουσιάζουν όλα τα στάδια της ζωής του- από τη γέννηση , τις σπουδές του δίπλα στον Αριστοτέλη,  τις εκστρατείες του,  το θάνατο του- ακόμη και απόγονοι των στρατιωτών του μεγάλου στρατηλάτη βρέθηκαν  στο διάβα τους!

Το εκτόπισμα του Αλέξανδρου τεράστιο: ο στρατηλάτης που απέδειξε ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό και το θαυμασμό των λαών που κατέκτησε και να τον διατηρεί μέχρι και σήμερα, σεβόμενος και ο ίδιος τις παραδόσεις, τις θρησκείες, τα ήθη και έθιμα τους !

Οι σταθμοί αυτής της μοναδικής διαδρομής αποτυπώθηκαν στο φωτογραφικό φακό του Πάρι Γαβριηλίδη και έτσι ‘γεννήθηκε’ η φωτογραφική έκθεση με τίτλο: ”Στου Μεγαλέξανδρου τα χνάρια”.

Ακούστε την κ. Άννα Μπαλτζοπούλου και τον κ. Πάρι Γαβριηλίδη.

Αυτή τη μοναδική έκθεση φέρνει στην Ξάνθη ο σύλλογος πολιτικών συνταξιούχων του δημοσίου, με τα εγκαίνια της να γίνονται την Κυριακή 23 Μαρτίου, στις 11:00 π.μ,  στο φουαγιέ του δημοτικού αμφιθεάτρου και να παραμένει ανοιχτή για το κοινό για μια εβδομάδα. Την ημέρα των εγκαινίων ο σύλλογος ετοιμάζει και εκδήλωση, ώστε το κοινό εκτός από τις φωτογραφίες να έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί από διακεκριμένους εισηγητές και ν’ ακούσει συγκλονιστικές βιωματικές αφηγήσεις από το δημιουργό της έκθεσης.

Ο κ. Πάρις Γαβριηλίδης και η  πρόεδρος του συλλόγου πολιτικών συνταξιούχων του δημοσίου κ. Άννα Μπαλτζοπούλου  φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, όπου και μίλησαν για την εντυπωσιακή αυτή έκθεση την οποία θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι Ξανθιώτες.

Στόχος, όπως τόνισε η κ. Μπαλτζοπούλου να προσέλθουν οι μαθητές/τριες των σχολείων της  Ξάνθης καθώς η συγκεκριμένη έκθεση είναι ένα διαδραστικό μάθημα ιστορίας για το Μέγα Αλέξανδρο, αλλά και όλοι οι συμπολίτες. Δεν απέκλεισε μάλιστα ο σύλλογος να οργανώσει ένα ανάλογο ταξίδι για όσα μέλη το επιθυμούν στο μέλλον.

Ο κ. Γαβριηλίδης εξήγησε πως προετοιμάστηκε επί δυο χρόνια- με τον ίδιο να εκπονεί το πολιτιστικό μέρος και το φίλο του το οργανωτικό -και πως τελικά ξεκίνησε η… ‘Αλεξάνδρου Ανάβασις’  και  περιέγραψε όχι μόνο το θαυμασμό , αλλά τη λατρεία με την οποία συνεχίζουν οι λαοί που επισκέφθηκε να θυμούνται και να τιμούν τον ‘Μακεδόνα Ισκαντέρ’ -Ισκαντέρ αποκαλούσαν τον Αλέξανδρο οι Αραβόφωνες- το βασιλιά Αλέξανδρο της  Μακεδονίας δηλαδή, έχοντας πλήρη γνώση για την ελληνική ταυτότητα του και δίνοντας μέχρι σήμερα το όνομα Ισκαντέρ, προς τιμήν του, στα παιδιά τους...

Δυο στιγμές που έμειναν ανεξίτηλες στη μνήμη του ήταν η συνάντηση του με απόγονο πολεμιστών του Μεγαλέξανδρου σε έναν οικισμό στην οροσειρά του Παμίρ, αξιωματούχο εκεί, που με ανοιχτή αγκαλιά και δάκρυα στα μάτια τους υποδέχθηκε και τους επιφύλαξε θερμή φιλοξενία στο σπίτι του, το οποίο προς έκπληξη των δυο ταξιδευτών θύμιζε ένα παραδοσιακό ελληνικό σπίτι και η συνάντηση του με τον Σεργκέι, οικονομολόγο, βαθύ γνώστη της ζωής και των κατορθωμάτων του Αλέξανδρου, ο οποίος ανέλαβε να τους ξεναγήσει σε σταθμούς του ταξιδιού τους.

«Ο οικονομολόγος Πάρις Γαβριηλίδης, ο περιηγητής που ταξίδεψε στα μονοπάτια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν είναι ένας απλός ταξιδευτής. Είναι ένας άνθρωπος που περπατά με την ψυχή του γεμάτη από Ελλάδα, που κουβαλά στις αποσκευές του το φως της ιστορίας και μας προσφέρει ένα μοναδικό παράθυρο στο παρελθόν και μια υπενθύμιση πως το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ». Είναι η περιγραφή που τον εκφράζει και που αποδίδει απόλυτα το στόχο του. Μας καλεί να ξαναζήσουμε την ιστορία , όχι μέσα από σελίδες βιβλίων, αλλά μέσα από τη γη, τους ανθρώπους, την κουλτούρα που παραμένει ζωντανή. Και που αποδεικνύει ότι η ιστορία είναι ζώσα…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη- κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά