Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Το 3ο υβριδικό workshop για τη σεισμική προστασία, διοργανώνει στην Ξάνθη το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, στην πανεπιστημιούπολη στα Κιμμέρια.
Οι θεματικές ενότητες της διοργάνωσης παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και είναι επίκαιρες όσο ποτέ, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες, ωστόσο η σεισμική θωράκιση κτιρίων και υποδομών της χώρας μας, είναι πάντα επίκαιρη, σημείωσαν οι Κωνσταντίνος Σπηλιώτης και Ιωάννης Καββαδίας, επίκουροι καθηγητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης.
Με το 3ο workshop επιχειρείται ένα άνοιγμα του ΔΠΘ στο σύνολο τις κοινωνίας, τονίζοντας οι διοργανωτές, ότι θέλουν την κοινωνία δίπλα τους και είναι χαρά τους να προσφέρουν με δεδομένο ότι το ΔΠΘ είναι μοχλός για την περιφέρεια και η σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία προσθέτει αξία.
Η συνάντηση θα είναι ανοικτή για το ευρύ κοινό, που μπορεί να την παρακολουθήσει είτε δια ζώσης είτε μέσω διαδικτύου, ενώ και οι θεματικές ενότητες δεν θα είναι αμιγώς επιστημονικές, όπως οι παρουσιάσεις, που θα κάνουν τα σχολεία της Ξάνθης, τα οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν.
Επιπλέον, ειδικά στους μαθητές των σχολείων θα δοθούν από τους μηχανικούς οι βασικές πληροφορίες για το φαινόμενο του σεισμού, ενώ οι παρουσιάσεις για το πολυδιάστατο αντικείμενο του εργαστηρίου, που θα γίνουν από τους προσκεκλημένους επιστήμονες, αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μηχανικών.
Στο 3ο workshop, που υπενθυμίζεται ότι, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Θεόδωρου Ρουσάκη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Δομικών Έργων της Πολυτεχνικής Σχολής, θα γίνει αποτίμηση και μελέτη των σύγχρονων κατασκευών, με τους κυρίους Σπηλιώτη και Καββαδία να σημειώνουν ότι ο δομικός πλούτος κατασκευών της χώρας μας είναι γερασμένος, υπογραμμίζοντας ότι, το φυσικό φαινόμενο δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε, μπορούμε όμως να αποτρέψουμε τις φυσικές καταστροφές.
Όπως τόνισαν, το Εργαστήριο Δομικών Έργων της Πολυτεχνικής Σχολής και οι καθηγητές του είναι κοντά στην πόλη της Ξάνθης, ασχολούνται μαζί της και τη γνωρίζουν και όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια του 3ου workshop η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων θα παρουσιάσει μελέτη για τα κτίρια της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, προκειμένου οι μηχανικοί να αναγνωρίσουν την παθολογία τους.
Ταυτόχρονα με τις κατασκευές κτιρίων, ένα τεράστιο ζήτημα είναι και αυτό των υποδομών, γιατί όπως διευκρίνισαν, μας επηρεάζουν άμεσα και άρα είναι σημαντικό να είναι ασφαλείς.
Οι πέντε θεματικές ενότητες του εργαστηρίου, το αναλυτικό πρόγραμμα του οποίου θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις μελετών του φαινομένου του σεισμού σε σχέση με την πολιτική προστασία, την καινοτομία με νέα υλικά κατασκευής, την Τεχνητή Νοημοσύνη και μαθηματικές μελέτες.
Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου