Ξάνθη: Αναπαλαιώνεται το Νεοκλασικό της Πυγμαλίωνος Χρηστίδη και Φιλίππου γωνία, στην Παλιά Πόλη

Υπεγράφη η σύμβαση του έργου που αφορά την Αποκατάσταση του νεοκλασικού κτηρίου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά στην παλαιά πόλη της Ξάνθης

Ο Πρόεδρος του  ΔΣ και Γενικός  Διευθυντής του Αθηνά Καθηγητής κ. Γιάννης Εμίρης και ο  Δήμαρχος  Τοπείρου και Πρόεδρος του ΔΣ του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΝΕΣΤΟΣ Α.Ε.», κ. Θωμάς Μίχογλου, καθώς και ο Νόμιμος Εκπρόσωπος της Σ. ΦΑΣΙΑΣ Κατασκευαστική και Σία Ε.Ε, κ. Στέφανος Φασιάς, παρουσία του κ. Βασίλειου Κυριακόπουλου από το Υπερταμείο/ Growthfund – Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, καθώς και του Βασίλειου Κατσούρου, Διευθυντή του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, υπέγραψαν τη σύμβαση.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025 το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του Αθηνά στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων της Ξάνθης.

Το έργο αφορά στην εξειδικευμένη αποκατάσταση ιστορικής οικίας, ιδιοκτησίας του Αθηνά, με σκοπό τη στέγαση δράσεων καινοτομίας και εκπαίδευσης οι οποίες θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και καταλυτικά για την ανάπτυξη της τοπικής περιφέρειας.

Το νεοκλασικό αυτό κτήριο, το οποίο εδράζεται στον ιστορικό πυρήνα της παλαιάς πόλης της Ξάνθης, εκτιμάται ότι κατασκευάσθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ έχει χαρακτηρισθεί ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο βάσει του ΦΕΚ 199/03-04-1991.

Στόχος του έργου είναι να γίνουν εργασίες επισκευής με σκοπό να επιτραπεί η μετατροπή του κτηρίου σε έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο για την ανάπτυξη και προώθηση δράσεων καινοτομίας, εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας στην περιοχή.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν την ενίσχυση του κτηρίου, την αναπαλαίωση και ανακατασκευή του εξωτερικού και εσωτερικού του χώρου, καθώς και την αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών του χαρακτηριστικών, διατηρώντας την αυθεντικότητά του, ενώ θα προστεθούν σύγχρονα συστήματα υποδομής, όπως φωτισμός, κλιματισμός και συστήματα ασφαλείας.

Η αποκατάσταση του κτηρίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή, καθώς όχι μόνο θα συνεισφέρει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ξάνθης, αλλά και θα προσφέρει ένα σύγχρονο κέντρο για την υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και εκπαίδευσης.

Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά στοχεύει να δημιουργήσει το Κέντρο Ανάπτυξης Γνώσης (Knowledge Development Center), το οποίο θα προωθήσει την ποιοτική συμπεριληπτική εκπαίδευση και την διά βίου μάθηση ενώ παράλληλα θα φιλοξενεί ποικίλες δράσεις κατάρτισης, mentoring, coaching και εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων και γνώσεων καθώς και την υποστήριξη της νέας επιχειρηματικότητας μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων και της έρευνας.

Η αποκατάσταση του κτηρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών, προσφέροντας έτσι μια σύγχρονη, πολυλειτουργική υποδομή που θα ενισχύσει σημαντικά την τοπική ανάπτυξη και θα αποτελέσει έναν κόμβο καινοτομίας και εκπαίδευσης για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Εμίρης δήλωσε:

“Με μεγάλη ικανοποίηση υπέγραψα σήμερα, εκ μέρους του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, την σύμβαση ανακαίνισης του ιδιόκτητου νεοκλασικού Μνημείου στην παλαιά πόλη της Ξάνθης, στα πλαίσια του κτηριακού προγράμματος ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιεί το Αθηνά με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα συνδέσει την ερευνητική δραστηριότητα του Αθηνά με την κοινωνία της πόλης και της ακριτικής Περιφέρειας της Θράκης, θα προσφέρει χώρο εκπαιδευτικών δράσεων για τους φοιτητές και τους μαθητές της περιοχής, ενώ θα ενισχύσει τις πρωτοβουλίες καινοτομίας που αναλαμβάνει το Αθηνά, και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική οικονομία”.

Παράλληλα, ο Βασίλης Κατσούρος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, ανέφερε:

“Με ιδιαίτερη συγκίνηση θα ήθελα να αναφερθώ στη διορατικότητα του αείμνηστου Γιώργου Καράγιαννη, ιδρυτή του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου, που το 2000 είχε την πρόνοια να αποκτήσει αυτό το ιστορικό κτήριο στην παλιά πόλη της Ξάνθης.

Το έργο της αποκατάστασης του νεοκλασικού, σε συνδυασμό με τη δυναμική παρουσία του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά στην περιοχή, αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κόμβου έρευνας, καινοτομίας και εκπαίδευσης, συνεχίζοντας το όραμα του ιδρυτή του ΙΕΛ για την ανάπτυξη τεχνολογικών επιτευγμάτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της περιφέρειας της Θράκης”.

Το παρόν στην υπογραφή της σύμβασης έδωσαν επίσης, η κα Μιχαλοπούλου Κυριακή – Κλειώ, Διευθύντρια του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΝΕΣΤΟΣ Α.Ε.», ο κ. Πιτατζής Αναστάσιος, Σύμβουλος, η κα Ιωαννίδου Αθανασία, Πολιτικός Μηχανικός, ο κ. Τσαρδίδης Νικόλαος, Πολιτικός Μηχανικός, καθώς επίσης οι ερευνητές και διοικητικό προσωπικό της Ξάνθης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), καθώς και μέσω της δανειακής σύμβασης του Ελληνικού Κράτους με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πρόκειται για το Υποέργο 4 του ενταγμένου στο ΤΑΑ με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5174714 έργου με τίτλο «Υποέργο 2: Κατασκευή/Ανακατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων για το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Οικονομικά
Παλιά Πόλη
Πολιτιστικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης