Συνέντευξη- Σύνταξη κειμένου: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Την Υπουργό Παιδείας της Ελλάδας κ. Σοφία Ζαχαράκη και τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Καλαντζή Γεώργιο για την έκδοση από την Υπουργό της χθεσινής Εγκυκλίου αριθ.34807/ΓΔ4/31-3-2025 για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας (Γυμνάσια και Λύκεια) για την διοργάνωση δίωρων εορταστικών δραστηριοτήτων σχετικών με την επέτειο των 70 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1955, ευχαρίστησε δημόσια, μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης κ. Ελένη Χατζηγεωργίου.
Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες και προς τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Σταύρο Αυγουστίδη και την Υπουργό Παιδείας της Κύπρου κ. Αθηνά Μιχαηλίδου για την συνεργασία τους με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας ώστε να επιτευχθεί το θετικό αυτό αποτέλεσμα.
Ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με το Δήμο Ξάνθης και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου "Γωνιά Κυπριακού Βιβλίου" στη δημοτική βιβλιοθήκη όπου μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να βρούνε υλικό για τον κυπριακό αγώνα για ελευθερία και ένωση με την Ελλάδα, αλλά και να επισκεφθούν το Μουσείο Αυξεντίου στο Αυξέντιο Ξάνθης, όπου φυλάσσεται και εκτίθεται πλούσιο σπάνιο υλικό για τον αγώνα της ΕΟΚΑ , την γενικότερη ιστορία της Κύπρου και ειδικές πληροφορίες για τον υπαρχηγό της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Στο χώρο του μουσείου υπάρχει η δυνατότητα και σχετικών ιστορικών προβολών, στον χώρο προβολών του ορόφου.
Η κ. Χατζηγεωργίου δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στο ιστορικό της ημέρας με διηγήσεις για το πως ξεκίνησε τη δράση της η ΕΟΚΑ για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού, με στόχο την αυτοδιάθεση του νησιού και την «Ένωση» με τη μητέρα-πατρίδα Ελλάδα. Οι Βρετανοί κατακτητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αντάρτικες ομάδες με την μοναδική επιχειρησιακή δεινότητα, που οργάνωσε ο συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας , ο ‘Διγενής’, γράφοντας ιστορία.
Μεταφέρει τα λόγια της πρώτης ιστορικής διακήρυξης, που κυκλοφόρησε την ίδια νύχτα της έναρξης του αγώνα και υπέγραφε ο Γεώργιος Γρίβας, ως Διγενής, στρατιωτικός αρχηγός της οργάνωσης, που είχε αποτελέσει το εγερτήριο σάλπισμα του αγώνα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου του Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΝΑΞΙΝ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΖΥΓΟΥ, με σύνθημα εκείνο, το οποίον μάς κατέλειπαν οι πρόγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην ''Ή ΤΑΝ ΉΕΠΙ ΤΑΣ''.
Ο αγώνας της ΕΟΚΑ πολύ γρήγορα αγκαλιάστηκε από όλο τον κυπριακό λαό, άντρες, γυναίκες και παιδιά, ο καθένας συμμετείχε με όποιον τρόπο μπορούσε, και δεν λύγισαν παρά τον πενιχρό οπλισμό τους και την απειρία τους στην πολεμική τέχνη. Ήταν τόσο μεγάλη η λαχτάρα και το πείσμα για λευτεριά, που τους όπλιζε με θάρρος και ορμή.
Στα χρόνια της δράσης της η ΕΟΚΑ στελεχώθηκε από ηρωικές μορφές, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία: Κυριάκος Μάτσης, Μιχαλάκης Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου, Ιάκωβος Πατάτσος, ο τελευταίος που απαγχονίστηκε, ο 18χρονος μαθητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης, στον οποίο η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, μητέρα του νυν βασιλιά Καρόλου, αρνήθηκε να δώσει χάρη και τόσοι ακόμη άλλοι.
Παρά το αίμα, που χύθηκε από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, η πολυπόθητη Ένωση τελικά δεν επετεύχθη, καθώς ο απελευθερωτικός αγώνας έληξε με τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, το Φεβρουάριο του 1959, με τις οποίες η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος την 1η Οκτωβρίου 1960.
Συνέντευξη- Σύνταξη κειμένου: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου