Ξάνθη: Κληρονόμοι, αντιμέτωποι με χρέη 16,5 εκατ. Ευρώ//Πρωτόδικη δικαίωση.

Απόφαση-σταθμός του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης: Ακυρώθηκε αποδοχή κληρονομιάς με χρέη 16,5 εκατ. ευρώ

Σημαντική απόφαση εξέδωσε εχθές το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, δικαιώνοντας πρωτόδικα δύο πολίτες από την Ξάνθη που βρέθηκαν αντιμέτωποι με χρέη-μαμούθ άνω των 16,5 εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας μιας κληρονομιάς την οποία ποτέ δεν ήθελαν – ούτε σκόπευαν – να αποδεχθούν.

Η υπόθεση αφορά μια κατάχρεη κληρονομιά, την οποία άθελά τους κληρονόμησαν από συγγενικό τους πρόσωπο που απεβίωσε το 2009. Οι πρώτοι κληρονόμοι – δηλαδή τα παιδιά της θανούσας – είχαν αποποιηθεί νόμιμα και εμπρόθεσμα. Ωστόσο, τα εγγόνια, που ήρθαν επόμενα στη σειρά, δεν γνώριζαν ότι όφειλαν και εκείνα να προβούν σε αποποίηση μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών, θεωρόντας ότι η αποποίηση των γονέων τους αρκεί.

Από άγνοια, δεν έκαναν καμία ενέργεια. Το 2013, όταν ενημερώθηκαν από τη ΔΟΥ για τα χρέη της θανούσας, προχώρησαν σε δηλώσεις αποποίησης, πιστεύοντας ότι ήταν ακόμη εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου. Όμως, το 2023 αποκαλύφθηκε πως οι δηλώσεις τους θεωρήθηκαν εκπρόθεσμες και άκυρες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται – τυπικά – ως αποδέκτες μιας κληρονομιάς-παγίδας με οφειλές 16,5 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 

Με τη νομική υποστήριξη του δικηγόρου Ξάνθης, Μιχάλη Πατεράκη, οι πολίτες προσέφυγαν στο Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της πλασματικής αποδοχής της κληρονομιάς. Όπως ανέφεραν, ουδέποτε επιθυμούσαν να την αποδεχθούν, ούτε γνώριζαν το νομικό πλαίσιο που απαιτούσε να πραγματοποιηθεί αποποίηση εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Το Δικαστήριο, με πρωτόδικη απόφαση, δέχθηκε ότι υπήρξε ουσιώδης και ανυπαίτια πλάνη από την πλευρά τους, δηλαδή η αποδοχή της κληρονομιάς δεν αντανακλούσε την πραγματική τους πρόθεση. Έτσι, ακύρωσε την αποδοχή και έκρινε ως έγκυρες και εμπρόθεσμες τις δηλώσεις αποποίησης του 2013. Αναμένεται το Ελληνικό Δημόσιο να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η υπόθεση αυτή φέρνει στο προσκήνιο το πόσο εύκολα μπορεί ένας πολίτης να παγιδευτεί από την πολυπλοκότητα του κληρονομικού δικαίου, ιδίως όταν δεν έχει τη γνώση ή την καθοδήγηση που απαιτείται. Παράλληλα, αναδεικνύει τη σημασία του σωστού και έγκαιρου νομικού χειρισμού, αλλά και τον ρόλο της Δικαιοσύνης στην προστασία πολιτών που κινδυνεύουν να επωμιστούν χρέη που δεν τους αναλογούν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Οικονομικά
Τοπικά