Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Το Φεστιβάλ Γρίφων ταξιδεύει από το Καστελλόριζο στην Ξάνθη το τριήμερο από 4 έως 6 Απριλίου! Ένα επιστημονικό γεγονός, που ενώνει δύο ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.
Μετά από τέσσερα χρόνια επιτυχούς διοργάνωσης, το Φεστιβάλ Γρίφων, ένας καινοτόμος θεσμός που συνδυάζει επιστήμη, τεχνολογία, γρίφους και τέχνη, επεκτείνει τα σύνορά του και φτάνει στην Ξάνθη.
Από το Καστελλόριζο, γενέτειρα των μοναδικών Ελλήνων γριφολόγων, έως την Ξάνθη, μια πόλη με πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, το Φεστιβάλ καλλιεργεί τη σκέψη, τη δημιουργικότητα και την αναζήτηση μέσα από εκθέσεις, διαγωνισμούς, εργαστήρια και πρωτότυπες δράσεις.
Μπορεί ένα επιστημονικό γεγονός να συνδέσει δύο ακριτικές περιοχές;
Την απάντηση έδωσε μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, η Ελένη Γραμματικοπούλου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής, η οποία έχει αφιερώσει όλη την επαγγελματική της ζωή με πάθος και ευρηματικότητα στον χώρο της Επικοινωνίας της Επιστήμης. Ως διοικητικό στέλεχος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ανέλαβε (1993 – 2013) υπεύθυνη του πρωτοπόρου προγράμματος των Μορφωτικών του Εκδηλώσεων «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» με στόχο το άνοιγμα της γνώσης στο ευρύ κοινό.
Όπως αποκάλυψε, η αρχική ιδέα για το Φεστιβάλ Γρίφων ανήκει στην ίδια, προτείνοντας στον καθηγητή Πανταζή Χούλη, ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης, στο Καστελλόριζο, τη διοργάνωση ενός μεγάλου τοπικού επιστημονικού φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Γρίφων-Παιγνίδια Επιστήμης, στο πλαίσιο της διάχυσης της επιστήμης σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδος.
Από το 2013, η κυρία Γραμματικοπούλου, δραστηριοποιήθηκε, με το ίδιο ανεξάντλητο πάθος συμμετέχοντας ως ιδρυτικό μέλος επιτροπών σχεδιασμού, προβολής και διοργάνωσης μεγάλων επιστημονικών φεστιβάλ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά όπως εξήγησε, πάντα αναζητούσε έναν διαφορετικό, εκτός συμβατικών δράσεων, «περίεργο» τρόπο προώθησης της επιστήμης, πράγμα που πέτυχε το 2014 με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors, ενός εναλλασσόμενου δυναμικού ερευνητριών και ερευνητών από ένα ευρύ φάσμα των «σκληρών» κυρίως επιστημών, οι οποίοι παντρεύουν τις πρακτικές του Stand up Science, Science on Stage με την ευρηματικότητα και το χιούμορ του Stand up Comedy, ένας διαφορετικός τρόπος συνδυασμού επιστήμης και χιούμορ, τον οποίο θα παρουσιάσουν στο 1ο Φεστιβάλ Γρίφων στην Ξάνθη.
Η επιλογή της Ξάνθης για το «ταξίδι» του Φεστιβάλ δεν είναι τυχαία, σημείωσε η Ελένη Γραμματικοπούλου, εξηγώντας ότι είναι μια πόλη, που διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διοργάνωση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και πρόσθετα ένας εξίσου δυναμικός παράγοντας υπήρξε το γεγονός ότι, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, που λειτουργεί και στην πόλη της Ξάνθης και συμμετέχει διαχρονικά στις διοργανώσεις του Φεστιβάλ με αξιόλογες παρουσιάσεις και ενδιαφέροντα εργαστήρια, δέχτηκε με ενθουσιασμό να είναι ο κύριος συνδιοργανωτής και υποστηρικτής του φεστιβάλ.
Σε μία προσωπική εξομολόγηση η Ελένη Γραμματικοπούλου, αποκάλυψε με φανερή συγκίνηση ότι, η αγάπη της για τον μεγάλο συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι, έπαιξε σημαντικό ρόλο για την ίδια, να επιλέξει την Ξάνθη για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, στη γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι και μάλιστα σε μία χρονιά που η πόλη γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Στόχοι του Φεστιβάλ Γρίφων Ξάνθης είναι να αναδειχθεί η αξία των γρίφων, που ενδυναμώνουν δεξιότητες όπως η οξυδέρκεια, η παρατηρητικότητα, η υπομονή και η επιμονή, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη συνεργασία και επινοητικότητα, εμπνέουν, και κάνουν τη μάθηση πιο διασκεδαστική, να ενισχυθεί το ενδιαφέρον μαθητών και ενηλίκων για την επιστήμη και την τεχνολογία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δουν, να ακούσουν, να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν, και εν τέλει να βιώσουν την επιστήμη ως μια συναρπαστική εμπειρία και να καθιερωθεί το Φεστιβάλ Γρίφων και στην Ξάνθη, ενισχύοντας την τοπική κοινωνία και εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο των εκδηλώσεων της πόλης.
Σημαντικές ακαδημαϊκές προσωπικότητες στο φεστιβάλ, ο Σταμάτης Κριμιζής στην Ξάνθη
Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουν προσκληθεί να τιμήσουν το Φεστιβάλ με τις γνώσεις και την παρουσία τους, όπως ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, διαστημικός επιστήμονας, εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA, ο οποίος θα μιλήσει στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ κα ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος του ΔΣ και της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology, EIT), και αντιπρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας(ERC).
Στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ την Παρασκευή 4 Απριλίου θα γίνουν οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία με τη συμμετοχή 900 μαθητών από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, περιλαμβάνοντας το πρόγραμμα εκδηλώσεις με διαδραστικό χαρακτήρα. Παράλληλα, οι εξωτερικές δράσεις στο πλαίσιο του project «Οδυσσέας» θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία Ξάνθης, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης ‘Οικία Μ.Χατζηδάκι’ και το παλαιό Δημαρχείο. Οι ομιλίες των διακεκριμένων εισηγητών, όπως και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα φιλοξενηθούν στην Καπναποθήκη Π.
Παράλληλα με τις εκθέσεις και διαγωνισμούς γρίφων, το Φεστιβάλ θα καλύψει και άλλους τομείς όπως: Μαθηματικά και Βιωματικές δράσεις στις θετικές επιστήμες | Μηχανική Μάθηση | ΑΙ | Ψηφιακός Μετασχηματισμός | Ρομποτική | Εκπαίδευση STEM | Υγεία | Περιβάλλον | Τέχνη.
Όλες οι δράσεις θα είναι δωρεάν για το κοινό.
Το "Γριφοπούλι" πετά στην Ξάνθη!
Το λογότυπο του Φεστιβάλ είναι το γριφοπούλι, που πέταξε από το 4ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου για να διαδώσει τη γνώση μεταφορικά και κυριολεκτικά στην Ξάνθη.
Το "Γριφοπούλι" είναι ένας ενεργειακός γρίφος, που συμβολίζει τη μετάδοση της γνώσης. Γεννημένο στην καρδιά του Καστελλόριζου, το "Γριφοπούλι" ανοίγει τα φτερά του και ταξιδεύει, μεταφέροντας τη χαρά των γρίφων, τη στρατηγική σκέψη και τη δύναμη της επιστήμης.
Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Γρίφων μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.xanthipuzzlefestival.gr
Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου