Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων 2025//Στράτος Κοντός- Χρήστος Βαρδικελδόγλου- Αριστείδης Τρακάκης- Ελένη Λιόλιου

Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου για τη «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων», που με αφορμή την παρουσίαση της Αφίσας και του προγράμματος των Εκδηλώσεων, έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις σκέψεις των πρωτεργατών του θεσμού.

Φέτος,

17 σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό,

 1300 μαθητές και καθηγητές,  

8 εργαστήρια,

3 μουσικές σκηνές,

36 συναυλίες και

άπειρες εμπειρίες, από την ώσμωση των μαθητών, δασκάλων και κοινωνίας για να αναζητήσουμε όλοι μαζί, την οδό των ονείρων μας, φέρνει ο Μεγάλος Θεσμός της Ξάνθης.

Στράτος Κοντός

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, επέλεξε να ξεκινήσει τον χαιρετισμό του ευχαριστώντας το σύνολο των Δημοσιογράφων που συμβάλουν στην επικοινωνία και στην εξωστρέφεια του Θεσμού, μεταφέροντας τη δυναμική μουσική συνάντηση που εξελίσσεται στην πόλη και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πλέον θεσμούς της Ξάνθης

«10 χρόνια προσφοράς στην πόλη, από το μουσικό σχολείο, τους καθηγητές, τους μαθητές, τους εθελοντές, το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων», σημείωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης και συνέχισε:

«10 χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς,  που πραγματικά δείχνει πώς όταν άνθρωποι οραματίζονται, μπορούν να προσφέρουν τόσα πολλά και τόσο σημαντικά»

Σε κάποιο άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Δήμαρχος τόνισε:

«Θέλω να τους ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου ως δήμαρχος της πόλης για όλα αυτά που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια και φέτος σε αυτό το επετειακό 10ο φεστιβάλ Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων, τον Διευθυντή τον κ. Βαρδικελδόγλου, όλους τους καθηγητές του σχολείου, φυσικά  τους μαθητές και βέβαια του γονείς,  οι οποίοι,  πέραν  του εθελοντισμού και όλες αυτές τις προσπάθειες που καταβάλουν για την υλοποίηση αυτού του θεσμού, είναι πραγματικά άξιοι συγχαρητηρίων, για τη στήριξη που δίνουνε σε αυτά τα παιδιά, για να προσφέρουνε όλα αυτά στην πόλη μας και  να κάνουνε τα όνειρά τους, πραγματικότητα και να δίνουν αυτό το παράδειγμα και στους υπόλοιπους γονείς, για το πώς στηρίζουμε τα όνειρα των παιδιά μας.

Μιχάλης Τσέπελης: Πιλοτικά δοκιμάζουμε τις απογευματινές εκδηλώσεις.

Μετά από την ερώτηση που έθεσε στη Συνέντευξη Τύπου ο Κοσμάς Γεωργιάδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ξάνθης κ. Μιχάλης Τσέπελης αναφέρθηκε στην αλλαγή που σημειώνεται φέτος σχετικά με την πραγματοποίηση των συναυλιών τις απογευματινές ώρες.

Ο Μιχάλης Τσέπελης, ενημέρωσε ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται μια προσπάθεια να είναι εφικτό σε μεγαλύτερη μερίδα των Ξανθιωτών να παρακολουθήσουν τις δράσεις και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα της συμμετοχής και της συλλογής εμπειριών και από τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων της Ξάνθης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μια πιλοτική δοκιμή, με θετικά χαρακτηριστικά στη θεωρία και μένει να δοκιμαστεί και στην πράξη, πράγμα που δίνει μια δυναμική, λαμβάνοντας υπόψιν μας ότι είναι ζητούμενο και από τους γονείς που θέλουν να έχουν περισσότερη άνεση χρόνου να παρακολουθήσουν τις δράσεις των παιδιών τους.

Χρήστος Βαρδικελδόγλου

Ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, Χρήστος Βαρδικελδόγλου, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Έχουμε μπροστά μας ένα φεστιβάλ που αποτελεί πλέον θεσμό και κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό να ενώνουν τις φωνές τους, τα όνειρά τους και τις μελωδίες  τους, σε μία γιορτή αφιερωμένη στην μουσική και την τέχνη

Αναζητώντας την οδό των ονείρων μας, είναι ο τίτλος που επιλέξαμε φέτος, τιμώντας τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη καθώς και τον πρόσφατα εκλιπόντα Μίμη Πλέσσα.

Η οδός Ονείρων του Χατζιδάκι δεν είναι ένας δρόμος τυχαίος αλλά ένας δρόμος γεμάτος μελωδίες, ποίηση, αναμνήσεις και συναισθήματα.

Είναι η ίδια η μουσική διαδρομή που καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε με οδηγό μας την τέχνη τη δημιουργία και τη φαντασία

Ο Χατζιδάκις δεν έβλεπε τη μουσική ως ένα απλό άκουσμα, αλλά ως  μία εμπειρία που μεταμορφώνει, που εμπνέει, που οδηγεί την ψυχή, σε νέα μονοπάτια.

Έλεγε πως όταν η μουσική αγγίζει τις λέξεις, εκείνες λιποθυμούν και δίνουν τη θέση τους, τη μελωδία.

Έτσι κι εμείς μέσα από το φεστιβάλ, θέλουμε να αφεθούμε στη μαγεία της μουσικής και να αναζητήσουμε μαζί με τους μαθητές και τους δασκάλους τους, τον δικό μας δρόμο προς το όνειρο.

Αυτή η αναζήτηση δεν είναι ατομική, είναι συλλογική, γεμάτη συνεργασίες ανταλλαγές, κοινές εμπειρίες.

Η Ξάνθη η γενέτειρα  του Μάνου γίνεται και φέτος στο σημείο που συναντιούνται οι παράδοση και το μέλλον, η μνήμη και η δημιουργία.

Με κάθε νότα,  με κάθε στίχο,  με κάθε μελωδία, φέρνουμε τον Χατζιδάκι στο σήμερα, ζωντανό στις καρδιές και τις σκέψεις μας.

Φέτος Ξάνθη θα φιλοξενήσει 15 μουσικά σχολεία από όλη την Ελλάδα και δύο από το εξωτερικό, ενώ για 6 μέρες η Πόλη μας θα πλημμυρίσει από μουσικές και φωνές μαθητών, που έρχονται να μοιραστούν  το ταλέντο τους, τη γνώση τους και το πάθος για τη μουσική.

Στις 7 Απριλίου έχουμε τη συναυλία του μουσικού σχολείου Ξάνθης στη Διομήδεια. Στις 8 Απριλίου η συναυλία των δημοτικών σχολείων στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, με μουσική πορεία μαθητών στους δρόμους της πόλης και επικεφαλής τη φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης.

Στις 9 Απριλίου είναι η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ με τις Συμφωνική Ορχήστρα του μουσικού σχολείου ξάνθης και τη συμμετοχή της Έλλης Πασπαλά

10 και 11 Απριλίου, βιωματικά εργαστήρια το πρωί για τους μαθητές των μουσικών σχολείων με διακεκριμένους καλλιτέχνες και απογευματινές μαθητικές συναυλίες σε κεντρικά σημεία της πόλης

12 Απριλίου είναι η τελετή λήξης στην οποία 1000 μαθητές και μαθήτριες των συμμετεχόντων Μουσικών Σχολείων συμπράττουν σε μία μεγάλη ορχήστρα και χορωδία ερμηνεύοντας μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι σε μια μεγάλη αποχαιρετιστήρια συναυλία με την σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, σε ενορχηστρώσεις και διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού.
 

Αριστείδης Τρακάκης, Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος του Μουσικού Σχολείου Ξάνθη

«Αν η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι μία γροθιά υψωμένη στον ουρανό,  η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι  είναι ένα ταξίδι στα όνειρά μας», σημείωσε στην εκφορά του λόγου του ο κ. Αριστείδης Τρακάκης, συμπληρώνοντας:

«Ο ίδιος το επιβεβαιώνει,  με την οδό ονείρων,  το βαλς των χαμένων ονείρων,  το όνειρο των παιδιών της γειτονιάς και τόσα άλλα τραγούδια.

Εμείς στην Ξάνθη, θέλουμε να πιστεύουμε πως τα χρώματα και αρώματα της πόλης μας τον ταξίδεψαν στην οδό ονείρων, έχοντας ως οδηγώ ένα χάρτινο φεγγαράκι.

Αναμνήσεις που δεν ξέχασε ποτέ ο μικρός Μάνος από την πόλη μαγική, την Ξάνθη των αρχών του 20ου  αιώνα, με την παλιά πόλη, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τις μυρωδιές μιας άλλης εποχής.

Ο Μάνος Χατζιδάκις  ασχολήθηκε με αυτό που ονομάζουμε πια έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Έβγαλε το ρεμπέτικο τραγούδι από την αφάνεια και την ανυποληψία

Έγραψε, ορχηστρική μουσική, έγραψε μουσική για  θέατρο και κινηματογράφο

Αναμόρφωσε και Ανανέωσε  την Ελληνική Ραδιοφωνία

Όλοι οι μεγάλοι λαϊκοί τραγουδιστές και τραγουδίστριες του σήμερα, έχουν περάσει από το πλάι του, ανάμεσα τους και οι δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες που θα κοσμήσουνε φέτος το φεστιβάλ με την παρουσία τους και φυσικά ο ίδιος ο Νίκος Κυπουργός.

Η  Μαρία Φαραντούρη, που και μόνο το άκουσμά της προκαλεί δέος σε όλους, ήταν η προσωπική μούσα του Μίκη Θεοδωράκη. Ενέπνευσε τον Μάνο Χατζιδάκι να της γράψει τα τραγούδια της εποχής της Μελισσάνθης, ενός εμβληματικού δίσκου της εποχής, καθώς και τον κύκνειο άσμα του, την Αμοργό.

Η Έλλη Πασπαλά ήταν μία ανακάλυψη του ίδιου του Μάνου Χατζιδάκι. Είχε την τύχη  να τραγουδήσει στη ρωμαϊκή αγορά, στην οδό ονείρων, στην  πορνογραφία. Είναι μεγάλη τιμή για το μουσικό σχολείο Ξάνθης και της Συμφωνικής Ορχήστρας και  χορωδίας του,  η συνεργασία μαζί της.

Ο Νίκος Κυπουργός, ήταν και αυτός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι και ενορχηστρωτής έργων του όπως  η λαϊκή αγορά και η Αμοργός καθ υπόδειξη του ίδιου του Μάνου Χατζιδάκι.

Επίσης και αυτός εμπιστεύεται το φεστιβάλ και μας τιμά με την παρουσία του από την ίδρυση.


Ιστορική συνάντηση Νίκου Κυπουργού- Μαρίας Φαραντούρη

«Σημαντική νότα του  festival, θα είναι και η ιστορική συνάντηση του Νίκου Κυπουργού και της Μαρίας Φαραντούρη, εδώ στην οικία Χατζιδάκι την Παρασκευή 11 Απριλίου το απόγευμα», σημείωσε ο Αριστείδης Τρακάκης και συνέχισε:

«Μια συνάντηση, που θα έχουμε την ευκαιρία από κοντά, να μιλήσουμε για το μουσικό, αλλά και τον άνθρωπο, Μάνο Χατζιδάκι και πώς τον έζησαν από κοντά οι ίδιοι οι συνεργάτες του.

Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν μεγάλη παράλειψη από μέρους μας, να βρίσκονται  εδώ η Μαρία Φαραντούρη και  ο Νίκος Κυπουργός και να μην πραγματοποιηθεί κάτι ανάλογο».
 

Δημόσιο «Ευχαριστώ» στον Γιώργο Χατζιδάκι, στον υιό του Μάνου.

Ο Αριστείδης Τρακάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, ευχαρίστησε θερμά τον γιο του Μάνου Χατζιδάκι, τον Γιώργο Χατζιδάκι, ο οποίος όπως σημείωσε:

« έδωσε τη συγκατάθεσή του και την άδεια,  για την πραγματοποίηση των συναυλιών με τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι,  καθώς το φεστιβάλ έχει  ξεκάθαρα παιδαγωγικό χαρακτήρα, για μικρούς και μεγάλους.
 

Ελένη Λιόλιου

Εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, κα. Ελένη Λιόλου, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:   

17 σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 1300 μαθητές και καθηγητές,  8 εργαστήρια, 3 μουσικές σκηνές, 36 συναυλίες, για να αναζητήσουμε όλοι μαζί, την οδό των ονείρων μας.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Ξάνθης, που χωρίς τη στήριξη του όλα αυτά τα χρόνια, ένα τέτοιο εγχείρημα, δεν θα ήταν δυνατό.

Την Περιφέρεια ΑΜΘ, το Δήμο Αβδήρων, τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους χορηγούς μας.

Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς για το σύλλογο Διδασκόντων του μουσικού σχολείο Ξάνθης που μόχθησαν για την οργάνωση και υλοποίηση του θεσμού.

Ιδιαίτερα όμως από την πλευρά μας ευχαριστούμε τους εθελοντές που αγκάλιασαν τον θεσμό και με τόσο  ενθουσιασμό πλαισιώνουν  κάθε χρόνο την προσπάθειά μας.

Φέτος λοιπόν 160 εθελοντές, υποδέχονται, συνοδεύουν και δηλώνουν παρών σε κάθε ανάγκη της διοργάνωσης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μαθητές και στους μαθήτριες όλων των σχολείων που δίνουν ζωή στο θεσμό μας και σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, εξακολουθούν να αναζητούν τα όνειρά τους και να δίνουν ελπίδα σε όλους και όλες εμάς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βίντεο-Επεξεργασία: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Σύνταξη- Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης