Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της, τονίζει:
Η 6η Απριλίου του 1914, έχει καταγραφεί στη συλλογική εθνική μνήμη ως το «Μαύρο Πάσχα» της Ανατολικής Θράκης.
Πρόκειται για ένα γεγονός λιγότερο γνωστό και αποσιωπημένο στον σημερινό δημόσιο διάλογο. Πρωταγωνιστές και πάλι οι Νεότουρκοι, θύμα τους και πάλι ο ελληνισμός.
Τον Ιούνιο του 2006, το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που διεξήχθη στο Διδυμότειχο, αποφάσισε την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.
Δεκαέξι χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2022, η Βουλή των Ελλήνων επισημοποίησε αυτή την απόφαση.
Στην πραγματικότητα, η ημέρα εκείνη σηματοδοτεί και την απαρχή της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, που κορυφώθηκε το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επακόλουθη εκκένωση της Ανατολικής Θράκης.
Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε στις 11 Οκτωβρίου 1922 όταν οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης έλαβαν τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους σε διάστημα 15 ημερών.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τιμά την επέτειο και δηλώνει για μία ακόμη φορά αλληλέγγυη στον αγώνα και τις διεκδικήσεις των αδελφών Θρακών.
Αυτές οι Ημέρες Μνήμης, ανοιχτή πληγή στο σώμα του προσφυγικού ελληνισμού, αποτελούν διαρκή υπενθύμιση του ιερού χρέους απέναντι στους γενοκτονηθέντες προγόνους μας.
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου