Συνέντευξη-Σύνταξη κειμένου: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Μέσα στη σημερινή εργατική δυστοπία είναι θετικός ο συντονισμός των συνδικαλιστικών οργάνων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ επεσήμανε, με παρέμβαση της στη σημερινή ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου , η κ. Χαρά Γιαννακίδου, μέλος του Δ.Σ του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης και του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Ξάνθης.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ένας τομέας εκβάλλουν στο δεύτερο και το αντίστροφο, πράγμα που πια έγινε αντιληπτό από τους ίδιους τους εργαζόμενους , παρά τις προσπάθειες κοινωνικού αυτοματισμού, που κατά διαστήματα επιστρατεύθηκαν.
Την ώρα που μεγάλα τμήματα του πληθυσμού φτωχοποιούνται, αυξάνουν τα κέρδη τους σούπερ μάρκετ, καρτέλ ενέργειας , μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το δε κράτος ‘στραγγίζοντας’ μέσω φόρων τα εισοδήματα των εργαζομένων δημιουργεί πλεονάσματα, που όμως δεν φτάνουν ποτέ στη δημόσια υγεία, την παιδεία , τις μεταφορές. Έτσι, ενώ η κερδοφορία των ιδιωτικών κεφαλαίων διαρκώς αυξάνει, οι δαπάνες για τους πυλώνες του δημοσίου, που προσφέρουν υπηρεσίες προς τους πολίτες διαρκώς συρρικνώνονται, σημείωσε.
Υπογράμμισε ότι, ύστερα από το 2012 όταν συρρικνώθηκαν τα εισοδήματα και καταργήθηκαν τα δώρα στον δημόσιο τομέα, οι μέχρι τώρα αυξήσεις που δόθηκαν με δεδομένη την ακρίβεια σε προϊόντα και υπηρεσίες, και τον πληθωρισμό, δεν έφτασαν καν στις τσέπες των εργαζομένων ούτε του δημόσιου ούτε του ιδιωτικού τομέα, όπως και των συνταξιούχων.
Εστιάζοντας στον τομέα της εκπαίδευσης απαρίθμησε σειρά προβλημάτων, που όχι μόνο δεν επιλύονται, αλλά μεγεθύνονται, όπως η οργανωμένη προσπάθεια ‘εξοικονόμησης’ εκπαιδευτικών-παρά τις εξαγγελίες περί νέων διορισμών- μέσω των συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων , διαδικασία, που οδήγησε ήδη σε υπερπλήρη τμήματα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία και τις δυσμενείς μορφωτικές συνθήκες που δημιουργεί, την υποβάθμιση της ειδικής αγωγής- της παράλληλης στήριξης - η οποία λειτουργεί τμηματικά κι όχι στην ολότητά της, την ομηρεία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, οι οποίοι αναμένουν δυο χρόνια και αφού αξιολογηθούν να προσληφθούν , αλλά και τα 2.500 πειθαρχικά από τα οποία καλούνται εκπαιδευτικοί, συμπεριλαμβανομένων και έξι από την Ξάνθη, να απολογηθούν, επειδή υλοποίησαν αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων.
Συνέντευξη-Σύνταξη κειμένου: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου