Αντρίκ Στεπανιάν: 24η Απριλίου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων- ζητάμε δικαίωση και αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον ίδιο τον θύτη, την Τουρκία

Η 24η Απριλίου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας  των Αρμενίων.  Την ημέρα αυτή τιμάται η μνήμη 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων, που σφαγιάστηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε θάνατο από λιμό, που βιάστηκαν και βασανίστηκαν από το τουρκικό κράτος το 1915.

Ως έναρξη της γενοκτονίας των Αρμενίων καταγράφεται ιστορικά η φυλάκιση, η απέλαση και ο απαγχονισμός εκατοντάδων Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης στις 24 Απριλίου 1915, όταν οι ηγέτες της Τουρκίας έθεσαν σε εφαρμογή ένα οργανωμένο σχέδιο για να «εξαφανίσουν» τον πληθυσμό των Αρμένιων, που ζούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«Οι Αρμένιοι σκορπιστήκαμε στα τέσσερα σημεία της γης και επιζήσαμε. Και σήμερα 110 χρόνια μετά, οι νεότερες γενιές του λαού μας συνεχίζουν τον αγώνα, ζητώντας δικαίωση», τόνισε η Αντρίκ Στεπανιάν, εκπρόσωπος της  Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας και ταμίας του Αρμενικού Σταυρού Ελέους Ξάνθης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 110 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, προσθέτοντας ότι  είναι  μία επέτειος τιμής και μνήμης για ένα έγκλημα, που έμεινε ατιμώρητο για 110 χρόνια, μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας με τον αρμενικό λαό να έχει το «θλιβερό προνόμιο» να έχει υποστεί την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα.

Αυτό που ζητάμε είναι δικαίωση και αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον ίδιο τον θύτη, την Τουρκία, την οποία καλεί ο αρμενικός λαός να αναγνωρίσει και να καταδικάσει το έγκλημα της Γενοκτονίας του 1915 και ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφήνοντας πίσω της την άρνηση και τις αιτιάσεις,  που επικαλείται τόσα χρόνια, προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου θυμάτων, σημείωσε η κυρία Στεπανιάν και πρόσθεσε ότι, δυστυχώς η ατιμωρησία του εγκλήματος της Γενοκτονίας εναντίον του Αρμενικού λαού οδήγησε στην  επανάληψη του εγκλήματος από την Τουρκία  εναντίον των Ποντίων, του Μικρασιατικού Ελληνισμού και των Κυπρίων.

Αλλά, ο μακρύς κατάλογος των αυθαιρεσιών και των προκλήσεων συνεχίζεται μέχρι και τις ημέρες μας, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα στον νότιο Καύκασο, όπου με την άμεση εμπλοκή και εξοπλισμό του Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία, επιχείρησαν αυτή τη φορά τον αφανισμό των Αρμενίων του Αρτσάχ, με την κυρία Στεπανιάν να επισημαίνει ότι 120.000  Αρμένιοι από το Αρτσάχ να βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους.

Τρεις κεντρικές πολιτικές εκδηλώσεις μνήμης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη

Στην Ελλάδα θα γίνουν τρεις κεντρικές πολιτικές εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη.

Συγκεκριμένα, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή και η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης  σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης και τις Αρμενικές Κοινότητες της Αν. Μακεδονίας –Θράκης διοργανώνουν την Κυριακή 27 Απριλίου στις 11.30π.μ. την κεντρική πολιτική εκδήλωση στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη Π, με κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Αφεντούλη Λαγγίδη, Διδάκτορα Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα «110 χρόνια Γενοκτονίας. Η πολιτική, οι πολιτικοί και η γεωπολιτική του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος».

Επίσης, την Πέμπτη 24 Απριλίου από τις 9.30 το πρωί έως  στις 13.30 το μεσημέρι ο Αρμενικός Σταυρός Ελέους Ξάνθης διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στην Αρμενική Λέσχη, στην οδό Αγίου Ελευθερίου 54, στη μνήμη του 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915 από την Τουρκία και όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Αντρίκ Στεπανιάν «εμείς στην καταστροφή και τη γενοκτονία, απαντάμε με τη ζωή προσφέροντας αίμα», απευθύνοντας ταυτόχρονα ανοικτή πρόσκληση σε όλους, όσοι επιθυμούν και μπορούν να συμμετέχουν στην εθελοντική αιμοδοσία.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά