Μπακιρτζής-Τσιγάρας-Σεραφειμίδης//Η Ιστορική και Πολιτιστική Κληρονομιά της Ξάνθης//Βίντεο με ολόκληρη η εκδήλωση.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, διοργάνωσε με επιτυχία την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025,  εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ξάνθης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον επιστημονικού κοινού, φοιτητών, ερευνητών, αλλά και πολλών πολιτών της περιοχής.

Η εκδήλωση περιλάμβανε τρεις κεντρικές εισηγήσεις από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητές:

  • Ο Ιωάννης Μπακιρτζής, Καθηγητής Ύστερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Σύγχρονου Τουρκικού Κράτους, παρουσίασε την εισήγηση:
    «Στοιχεία για την πολεοδομική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ξάνθης, στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα». Μέσα από αρχειακές πηγές και πλούσιο τεκμηριωτικό υλικό, ανέδειξε τις βαθιές μεταβολές που συντελέστηκαν στην πόλη κατά την περίοδο αυτή, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας.

Την εισήγηση, του Ιωάννη Μπακιρτζή, που δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί  λόγω ανωτέρας βίας,  ανέγνωσε ο Διευθυντής του Ι.Θ.Τ.Π. Ανδρέας Ματζάκος

  • Ο Γεώργιος Τσιγάρας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., ανέπτυξε το θέμα:
    «Μουσουλμανικά θρησκευτικά μνημεία της Ξάνθης», παρουσιάζοντας με λεπτομέρεια τα σημαντικότερα τεμένη και θρησκευτικά κτίσματα της πόλης, αναλύοντας την αρχιτεκτονική τους, την ιστορική τους πορεία και τη σημασία τους στο κοινωνικό και πολιτιστικό τοπίο της Ξάνθης.
  • Ο Κωνσταντίνος Σεραφειμίδης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, μίλησε με θέμα:
    «Χριστιανικά μνημεία της Ξάνθης», εστιάζοντας στα εκκλησιαστικά και κοινοτικά κτίσματα της χριστιανικής κοινότητας, τονίζοντας τη διαχρονική τους αξία και τη συμβολή τους στην πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε ένας ιδιαίτερα ζωντανός και γόνιμος διάλογος.

Το κοινό έθεσε ερωτήσεις στους  ομιλητές, εκφράζοντας το έντονο ενδιαφέρον του για τα θέματα που αναπτύχθηκαν και αφορούν στην Ξάνθη.

Οι εισηγητές απάντησαν με προθυμία και πληρότητα, δίνοντας την ευκαιρία για περαιτέρω ανάλυση και εμβάθυνση σε σημαντικά ζητήματα που άπτονται της πολιτιστικής και ιστορικής φυσιογνωμίας της Ξάνθης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα ιδιαίτερης ικανοποίησης και αισιοδοξίας για τη συνέχιση ανάλογων δράσεων που προάγουν τη γνώση και ενισχύουν τη σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με το παρελθόν της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βίντεο-Επεξεργασία:  Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης