Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
«Αναγκαία η μεταρρύθμιση για την αυτοδιοίκηση, ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες»
«Σήμερα είναι μία εξαιρετικά σημαντική ημέρα για όλους τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, γιατί βρισκόμαστε προς το τέλος της διαδρομής για το χτίσιμο του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μία αναγκαία μεταρρύθμιση για την αυτοδιοίκηση. Γιατί θέλουμε ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες να μπορεί να υπηρετεί την κοινωνία πιο αποτελεσματικά. Και αυτό σημαίνει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια».
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στη συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 28 Απριλίου 2025, στο ξενοδοχείο Diνani Caravel, στην Αθήνα, με θέμα «Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης Διαφάνεια – Ευελιξία – Αποτελεσματικότητα», μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θοδωρής Λιβάνιος.
Ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης ήταν εισηγητής εκ μέρους της ΕΝΠΕ στη θεματική επιχειρηματικότητα/καινοτομία. Στην τοποθέτησή του ανέδειξε τη μεγάλη πρόκληση για την χώρα μας, να πετύχει τη διπλή σύγκλιση:
• Από τη μια, σε εθνικό επίπεδο, να πλησιάσει ταχύτερα τους ευρωπαϊκούς δείκτες – τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία.
• Και από την άλλη, σε περιφερειακό επίπεδο, να γεφυρώσει τις εσωτερικές ανισότητες, που συντηρούν την εικόνα μιας χώρας δύο ταχυτήτων.
«Για τις Περιφέρειες», ο κος Τοψίδης τόνισε, «η καινοτομία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Είναι το εργαλείο εκείνο που θα καθορίσει εάν θα είμαστε απλοί θεατές ή ουσιαστικοί παίκτες στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η χρήση-αξιοποίηση των εργαλείων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, με πρωταγωνιστή τις προσεγγίσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, διαμορφώνουν μία νέα δυναμική της Αγοράς, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και υψηλά απαιτητικό παγκόσμιο (και περιφερειακό) περιβάλλον».
Περαιτέρω, επισήμανε την ανάγκη να εφαρμοστούν τοποκεντρικές στρατηγικές, που δεν επιβάλλονται από το κέντρο, αλλά αναδύονται από τα κάτω, μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα ισχυρά σημεία και τις προοπτικές κάθε Περιφέρειας, ώστε οι πόροι και οι γνώσεις να κατανεμηθούν ισότιμα και το χάσμα της καινοτομίας να κλείσει, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφέρθηκε, στο παράδειγμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία έχει αναπτύξει και υποστηρίζεται από ένα περιφερειακό Οικοσύστημα Έρευνας και Καινοτομίας, που περιλαμβάνει: το ΠΣΕΚ, το ΔΠΘ, το ΕΚ ΑΘΗΝΑ, το ΙΝΑΛΕ, 4 Θερμοκοιτίδες και το Συνεργατικό Σχήμα eMT (Ξάνθη). Πλέον αυτών, λειτουργούν Τμήματα Έρευνας και Καινοτομίας σε Μεσαίες-Μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια μας.
Η Περιφέρεια έχει διαμορφώσει και ενεργοποιήσει έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό υποστήριξης και παρακολούθησης της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.
«Αυτό είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε. Μια Ελλάδα που δεν ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά τις διαμορφώνει. Με Περιφέρειες δυναμικές, επιχειρήσεις εξωστρεφείς, ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες και κοινότητες που ενώνουν δυνάμεις με στρατηγικό όραμα. Γιατί η καινοτομία δεν είναι απλώς τεχνολογία. Είναι το δικαίωμα κάθε τόπου να συμμετέχει ισότιμα στο αύριο», κατέληξε ο Περιφερειάρχης κος Τοψίδης.
Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου