City Lab 2025: Συνδιαμορφώνοντας τη Νέα Πολιτιστική Ταυτότητα της Ξάνθης

Το φετινό City Lab τα είχε όλα! Ενέργεια, πάθος, μαχητικότητα, δυνατά σχέδια δράσης, ποιοτικές προτάσεις και projects, πολύ νεανικό αέρα και μεγάλη συμμετοχή! Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο City Lab 2025, που πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Απριλίου στην Ξάνθη, με θέμα «Συνδιαμορφώνοντας τη Νέα Πολιτιστική Ταυτότητα της Ξάνθης». Οι συνεδριάσεις φιλοξενήθηκαν στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης και στο Πολυχώρο Τέχνης και Έκφρασης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», συγκεντρώνοντας μαθητές, εκπαιδευτικούς και πολίτες της πόλης. Το φετινό City Lab εστίασε στη συμμετοχή της νέας γενιάς στη διαμόρφωση του πολιτιστικού προφίλ της Ξάνθης, ενισχύοντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της τοπικής κοινωνίας.

Σε όλα τα στάδια της οργάνωσης και δίπλα στην οργανωτική ομάδα στάθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης Ευστάθιος Κοντός, ο οποίος υπογράμμισε τη χαρά του για την δράση και την εξέλιξη του νεανικού συμβουλίου και τον τρόπο με τον οποίο η νέα γενιά βλέπει τα προβλήματα της τοπικής μας κοινωνίας και κάλεσε την οργανωτική επιτροπή να θέσει προτάσεις για την μεγέθυνση αυτού του θεσμού. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννης Δρεμσίζης με την Αντιδήμαρχο Παιδείας Ελένη Γιανναρου και τον Δημοτικό Σύμβουλο Χρήστο Κυρπόγλου, τόνισε την αξία του διαλόγου μεταξύ των νέων σε ζητήματα, όπως η πολιτιστική αξιοποίηση και ο ρόλος του πολιτισμού για το μέλλον της Ξάνθης στην πρώτη μέρα του City Lab. Ο Συντονιστής του City Lab, Άγγελος Καβουρτζικλής, τόνισε τα συστατικά στοιχεία που οφείλει να έχει εχει το προφίλ της Ξάνθης, όπως η συμβίωση και η ανεκτικότητα, και υπογράμμισε την ανάγκη για δημοκρατικό διάλογο, το όραμα του City Lab και τον επιδραστικό του ρόλο στα κοινά του τόπου μας. Την ολομέλεια συντόνισε ο Νικήτας Σκούρας (Φοιτητής Νομικής Αθηνών) με μεγάλη εμπειρία στις διοργανώσεις νεανικών συνεδρίων μαζί με την Ηλιάννα Παμπουκίδου (Φοιτήτρια Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας στη Δράμα) και τον Δημήτρη Χοτζακιάνη (Φοιτητή Οικονομικών στον Πειραιά), όπου και οι τρεις τους αποτέλεσαν τα εχέγγυα για την ομαλή λειτουργία, τον σεβασμό μεταξύ των λυκείων, την διαφάνεια και την αξιοκρατία στις διαδικασίες ψηφοφορίας, ενώ η Στεφανία Τσαβδαρίδου ως Υπεύθυνη Marketing ήταν ανάμεσα στα ‘’πόδια όλων’’ για να απαθανατίσει τις μεγάλες στιγμές της διαδικασίας.

Οι μαθητές/τριες του 1ου, 2ου, 4ου ΓΕΛ και του ΑΞΙΟΝ παρουσίασαν τα projects τους μέσω PowerPoint, δέχτηκαν ερωτήσεις και «σφοδρά πυρά» από τις υπόλοιπες ομάδες και υπερασπίστηκαν, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο με στοιχεία debate, τις προτάσεις τους για την πολιτιστική διαχείριση της πόλης μας. Η πρώτη ψηφοφορία έστειλε στον τελικό το 1ο και το 4ο ΓΕΛ Ξάνθης, ενώ η δεύτερη μέρα ανέδειξε τον μεγάλο νικητή, το 4ο ΓΕΛ, μετά από δεύτερη ψηφοφορία και συνεδριακό διάλογο για το καλύτερο σχέδιο δράσης.

Επίσης, τη δεύτερη μέρα ακολούθησε expert session, στο οποίο η κα Μαρία Πετρά (Βιομηχανική Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος και Υπεύθυνη ΠΑΣΤΑΛΙ ΑΜΚΕ και Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ) και η κα Κατερίνα Ζάχου (Μουσειολόγος και Πολιτιστική Διαχειρίστρια με πολυετή εμπειρία στη Βενετία) παρουσίασαν μέσα από τις παρεμβάσεις τους, μορφές και παραδείγματα city branding, καθώς επίσης και το τρόπο που οι συμμετέχοντες/ουσες του συνεδρίου πρέπει να σκεφτούν, να σχεδιάσουν και να επικοινωνήσουν το city branding της πόλης στην οποία ζουν, αποφεύγοντας παγίδες και κοινά λάθη στο design του City Branding. Το expert session έκλεισε ο Μιχάλης Σαμαράς (Ιδρυτικό μέλος) μέσω online κλήσης απο τη Κίνα, τονίζοντας ότι το City Lab από το 2016 έχει καταφέρει να προσελκύει τους πιο ταλαντούχους μαθητές/τριες της Ξάνθης, κάτι που αποδεικνύει και η μελλοντική τους σταδιοδρομία.

Το βραβείο καλύτερης παρουσίασης απέσπασε το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης, το βραβείο της δυναμικότερης ομαδικής παρουσίας πήγε στο 1ο ΓΕΛ Ξάνθης και τους επαίνους ρητορείας απέσπασαν οι μαθήτριες: Χιλάλ Ιτζέμ Νιτζαδίν (ΑΞΙΟΝ), Λαμπρινή Κουτσομιχάλη (1ο ΓΕΛ) και Χρύσα Παντράκη (2ο ΓΕΛ).

Τις επόμενες εβδομάδες, εκπρόσωποι των ομάδων θα επισκεφθούν τον Δήμαρχο Ξάνθης και θα του παρουσιάσουν κάποιες από τις πιο εφικτές ιδέες τους για την πολιτιστική διαχείριση της Ξάνθης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Διευθύνσεις των ΓΕΛ Ξάνθης και του ΑΞΙΟΝ για την εξαιρετική συνεργασία και στους καθηγητές/τριες του 1ου, 2ου, 4ου ΓΕΛ Ξάνθης και του ΑΞΙΟΝ που ενθαρρύνουν τους μαθητές/τριες να λαμβάνουν μέρος στη δράση αυτή.

Ευγενικοί Χορηγοί του City Lab 2025 ήταν τα φροντιστήρια Ηρακλής Ζωγράφος, Πορεία, Ορόσημο και η εταιρεία Ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης.

Συγχαρητήρια επίσης και σε όλους/ες τους coach των λυκείων: Σαρίκου Κορίνα, Κωστούδη Γιάννη, Σκούρα Νικήτα, Γιαννακούδη Δημήτρη, Παπαδοπούλου Βάσω, Ευστρατίου Δημήτρη-Ραφαήλ, Καβουρτζικλή Άγγελο και Μαλάκη Γιώργο.

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής: Άγγελος Καβουρτζικλής (Συντονιστής), Στεφανία Τσαβδαρίδου (Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Marketing), Ηλιάννα Παμπουκίδου (Υπεύθυνη Ακαδημαϊκών Θεμάτων), Δημήτρης Χοτζακιάνης (Υπεύθυνος Ακαδημαϊκών Θεμάτων), Γιάννης Κωστούδης (Υπεύθυνος Δράσεων και Επικοινωνίας) και Νικήτας Σκούρας (Πρόεδρος της Ολομέλειας του City Lab).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά