Πρόσκληση σε εσπερίδα του ΚΕΠΕΑ Βιστωνίδας

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και στο πλαίσιο της Ενεργούς Πολιτειότητας, σας προσκαλεί στην ενημερωτική, επιστημονική εσπερίδα με τίτλο:

 «Προκλήσεις και απειλές στο θαλάσσιο οικοσύστημα του θρακικού πελάγους »

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, σε φορείς και πολίτες της περιοχής μας. Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025 και ώρες 18:30 – 21:00 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι».

Στόχοι της εσπερίδας είναι

  • η έγκυρη ενημέρωση πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν το θαλάσσιου οικοσύστημα του θρακικού πελάγους.
  • η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και αρμόδιων φορέων σε θέματα που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.
  • η ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε θέματα αειφορικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, για την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενεργού Πολίτη.

Εισηγήσεις εσπερίδας

1) «Θρακικό Πέλαγος: Αλιεία και απειλές στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον»

Δρ. Μάνος Κουτράκης , Βιολόγος – Ιχθυολόγος

Δ/ντής Ερευνών, Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε)

Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) – Καβάλα

• Αλιευτική Πολιτιστική Κληρονομιά του ΒΑ Αιγαίου - Η αλιεία στον 20ο αιώνα

• ΕΠΣΑΔ: Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων

• Απειλές στο Θαλάσσιο και Παράκτιο Περιβάλλον (ρύπανση, ξενικά είδη) LNG & Υπεράκτιες Ανεμογεννήτριες στο Θρακικό Πέλαγος

• Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιας Ζώνης & Διάβρωση ακτών ΑΜΘ

2) «Αποθήκευση CO2 στον Πρίνο - Περιβαλλοντικό ρίσκο και λογική ακροβασία»

Λάζαρος Βασιλειάδης , Δρ. Πολιτικός Μηχανικός,

αφυπ. Αν. Καθηγητής Στατικής και Δυναμικής των Κατασκευών ΔΠΘ,

πρώην Πρόεδρος ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας

3) "Προκλήσεις στην παράκτια ζώνη του Θρακικού πελάγους μέσα από το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων παρεμβάσεων"

Δημήτρης Ε. Τσιάνης , Βιολόγος- Π.Ε. Ιχθυολόγος- Msc,

Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου

Ιχθυολόγος Τμήματος Αλιείας ΔΑΟΚ ΠΕ Ξάνθης

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση «είναι μια διαρκής διαδικασία δια της οποίας τα άτομα και οι κοινωνικές ομάδες θα συνειδητοποιήσουν το περιβάλλον τους και θα αποκτήσουν τις γνώσεις, τις αξίες, τις ικανότητες, την εμπειρία και επίσης τη θέληση που θα τους επιτρέψουν να δράσουν ατομικά και συλλογικά με σκοπό την επίλυση των σημερινών και μελλοντικών προβλημάτων του περιβάλλοντος». Unesco

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση:

•θεωρεί το περιβάλλον στην ολότητα του, φυσικό και ανθρωπογενές (κοινωνικό, τεχνολογικό, οικονομικό, ιστορικο-πολιτισμικό, ηθικό, αισθητικό).

•υιοθετεί διεπιστημονικές προσεγγίσεις ώστε να επιτυγχάνεται η ολοκληρωμένη και συνολική αντίληψη του περιβάλλοντος και των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

•εξετάζει τα κύρια περιβαλλοντικά θέματα υπό μία οπτική τοπική, εθνική, περιφερειακή και διεθνή/οικουμενική και εμμένει στην αναγκαιότητα συνεργασίας σε κάθε επίπεδο.

•επικεντρώνεται στις σύγχρονες και μελλοντικές καταστάσεις του περιβάλλοντος λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική τους διάσταση.

•μελετά συστηματικά τις περιβαλλοντικές πλευρές της βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης.

•τονίζει την πολυπλοκότητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων και συνεπώς την ανάγκη ανάπτυξης κριτικού πνεύματος και των απαραίτητων ικανοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων.

•συνεπάγεται άσκηση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. (Unesco)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά