Κείμενο: Δημήτρης Τζελέπης
Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Ο επικεφαλής του κυριότερου ιταλικού επιχειρηματικού λόμπι απηύθυνε προειδοποίηση ότι, η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει 20 δισ. ευρώ σε εξαγωγές και 118.000 θέσεις εργασίας το επόμενο έτος, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 10% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Corriere della Sera, ο πρόεδρος της Confindustria, Εμμανουέλε Ορσίνι δήλωσε ότι: «Η Ιταλία δεν εξάγει μόνο προϊόντα πολυτελείας, μια ζήτηση, που δεν είναι πολύ ευαίσθητη στις τιμές, αλλά κυρίως μηχανήματα, μεταφορικά μέσα και δερμάτινα είδη».
Από την πλευρά της, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υποβάθμισε πρόσφατα τις πιθανές επιπτώσεις ενός τέτοιου επιπέδου δασμών στις ιταλικές εταιρείες αναφέροντας ότι, δεν θα ήταν ιδιαίτερα επιβλαβείς.
Ο Ορσίνι ωστόσο, προειδοποίησε ότι, δασμοί ύψους 10% δεν θα ήταν βιώσιμοι για την ιταλική οικονομία.
Επίσης τόνισε ότι θα μεταφράζονταν ουσιαστικά σε δασμό 23,5%, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο αντίκτυπος της υποτίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ μετά την εκλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ανέρχεται σε 13,55%. Ένα προϊόν, που πριν από ένα χρόνο μια ιταλική εταιρεία πωλούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες για 100, τώρα κοστίζει στον Αμερικανό πελάτη μας 123. Φοβόμαστε πολύ βαριές οπισθοδρομήσεις».
Η προθεσμία για τις χώρες να οριστικοποιήσουν τις εμπορικές συμφωνίες με την Ουάσιγκτον λήγει στις 9 Ιουλίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, αποδέχεται τον αμερικανικό βασικό δασμό του 10% ως αναπόφευκτο, αλλά επιθυμεί άμεση ελάφρυνση σε βασικούς τομείς ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Σε εμπορικές συμφωνίες με την Αμερική έχουν φτάσει το Βιετνάμ, η Βρετανία και πολύ κοντά σε συμφωνία είναι και η Ινδία σύμφωνα με την δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ πριν από λίγες ημέρες.
Τέλος, το ευρώ έχει σημειώσει άνοδο περίπου 9% έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές, τρομαγμένοι από την απρόβλεπτη οικονομική πολιτική του Τραμπ, «ζεστάθηκαν» με τις νέες στρατιωτικές και βιομηχανικές φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Ot.gr
Κείμενο: Δημήτρης Τζελέπης
Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου