Πηγή: Ot.gr
Κείμενο: Δημήτρης Τζελέπης
Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Ακόμη μία μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο επιπλέον εκείνης, που αναμένεται τον Σεπτέμβριο- προβλέπουν τώρα ορισμένοι οικονομολόγοι πως θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αυτό προκύπτει από έρευνα του Bloomberg, σύμφωνα με την οποία, η πλειοψηφία ακολουθεί να αναμένει ότι, η τελευταία μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 0,25%, στο 1,75%, θα γίνει τον Σεπτέμβριο, ενώ ταυτόχρονα οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι, η ΕΚΤ μπορεί να τα διατηρήσει αμετάβλητα για τις τρεις επόμενες συνεδριάσεις, δηλαδή περισσότερο από ό, τι πίστευαν μέχρι πρόσφατα, λόγω της αβεβαιότητας για το εμπόριο.
Το χρονικό όριο αυτού του μήνα έχει επισημανθεί από αξιωματούχους με επικεφαλής την Πρόεδρο Christine Lagarde, η οποία βλέπει την ΕΚΤ σε «καλή θέση» για να διαχειριστεί τυχόν προκλήσεις για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, που μπορεί να προκύψουν. Αλλά υπάρχει λιγότερη συναίνεση μετά το καλοκαίρι.
Η απόφαση του Ιουλίου «θα πρέπει να είναι σχετικά απλή, με τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πιθανότατα να υποστηρίξουν τη διατήρηση των επιτοκίων σε αναμονή», δήλωσε στο Bloomberg, ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης στην HSBC. «Ενώ ορισμένοι θα το δουν αυτό ως μια παύση, άλλοι θα το δουν ως το τέλος του κύκλου μείωσης. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιες συζητήσεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων μετά τον Ιούλιο».
Περίπου το 25% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι, η ΕΚΤ έχει ήδη ολοκληρώσει τη μείωση των επιτοκίων. Σχεδόν οι μισοί προβλέπουν μια τελευταία μείωση τον Σεπτέμβριο, ενώ το 21% προβλέπει ακόμη μία τον Δεκέμβριο.
Ο Μαριάνο Βαλντεράμα, επικεφαλής οικονομολόγος της Intermoney, προβλέπει ότι, τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα κάνει την πρώτη αύξηση, ανοίγοντας τη συζήτηση για αυξήσεις επιτοκίων. Και ενώ, προς το παρόν, είναι ο πρώτος, που κάνει μια τέτοια εκτίμηση, περίπου ένας στους πέντε ερωτηθέντες αναμένει μια τέτοια αύξηση μέσα στο 2026.
Σε κάθε περίπτωση, βαρύνουσα σημασία στις αποφάσεις της ΕΚΤ από εδώ και πέρα θα έχει η εξέλιξη των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, καθώς τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί την ΕΕ με επιβολή δασμών 30%.
Η Τζούλι Ιόφε, της TD Securities δήλωσε: «Η εξέλιξη στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ είναι το πιο σημαντικό πράγμα, που πρέπει να παρακολουθήσουμε, καθώς αυτό μπορεί να ανατρέψει την τρέχουσα ισορροπία μεταξύ εγχώριας ισχύος και εξωτερικής ζήτησης. Με μια συμφωνία, απίθανη μέχρι τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο «δεν θα είναι σε θέση να σηματοδοτήσει, εάν είναι απαραίτητη μια επιπλέον μείωση ή εάν έχει επιτευχθεί το τελικό επιτόκιο».
Η κύρια πρόκληση δήλωσε ο Γιούσι Χιλγιάνεν της SEB, είναι να «αποφύγουμε την καθοδήγηση των αγορών είτε προς είτε μακριά από μια άλλη μείωση των επιτοκίων».
Οι traders βλέπουν μια πιθανότητα μικρότερη από 50% για μείωση τον Σεπτέμβριο. Πάντως, μία μείωση έχει σχεδόν πλήρως προεξοφληθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Το Ευρώ και ο πληθωρισμός
Τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να συμβουλευτούν τις νέες οικονομικές προβλέψεις για την ευρωζώνη. Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2% το 2027, μετά από μέσο όρο μόλις 1,6% το επόμενο έτος.
Οι αναλυτές βλέπουν τους κινδύνους για τις προβλέψεις του Ιουνίου ως ισορροπημένους σε μεγάλο βαθμό. Είναι εξίσου διχασμένοι ως προς το αν η υπέρβαση ή η υποτίμηση του στόχου για τον πληθωρισμό είναι πιθανότερη.
«Οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι πιθανώς μεγαλύτεροι βραχυπρόθεσμα. Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό μπορεί να είναι μεγαλύτεροι μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Ντένις Σεν, οικονομολόγος της Scope Ratings.
Υποστηρίζει ότι, οι εισαγωγές φθηνών προϊόντων από την Κίνα και άλλες χώρες, που έχουν πληγεί από τους δασμούς των ΗΠΑ, οι οποίες αναζητούν διέξοδο στις εξαγωγές τους, πιθανότατα θα μετριάσουν τις πιέσεις στον πληθωρισμό, με την άνοδο του ευρώ να έχει επίσης αποπληθωριστικό αντίκτυπο.
Το ευρώ έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 12% έναντι του δολαρίου φέτος, στο 1,16 δολάριο. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, είπε πρόσφατα ότι, η ισοτιμία στο 1,120 δολάριο είναι το σημείο στο οποίο, η οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα.
Οι ερωτηθέντες στην έρευνα φαίνεται να τοποθετούν αυτό το όριο υψηλότερα. Μόνο το 25% περίπου συμμερίζεται την άποψη του ντε Γκίντος, ενώ οι υπόλοιποι αναφέρουν επίπεδα έως και 1,35 δολαρίων.
Πολλοί δήλωσαν ότι, ο ρυθμός ανατίμησης είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικός από την ίδια την συναλλαγματική ισοτιμία όσον αφορά την καθοδική επίδραση στον πληθωρισμό.
Υπάρχουν όμως και ανοδικοί κίνδυνοι. «Η αυξημένη δημόσια δαπάνη κινδυνεύει να διατηρήσει τον δομικό πληθωρισμό πάνω από τα επίπεδα-στόχους», δήλωσε ο Σιλβέν Μπρόγιερ, οικονομολόγος της S&P Global Ratings. «Η ΕΚΤ δεν πρέπει να υποθέσει ότι, ο δομικός πληθωρισμός θα επιστρέψει εύκολα και θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια στον στόχο, που έχει τεθεί».
Ο οικονομολόγος του Bloomberg Ντέιβιντ Πάουελ εκτιμά ότι, «η ΕΚΤ βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Πιστεύουμε ότι, αυτό τελικά θα οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Εν τω μεταξύ, αναμένουμε ότι, η διατύπωση του Διοικητικού Συμβουλίου μετά τη συνεδρίαση της 24ης Ιουλίου θα είναι παρόμοια με τη διατύπωση του Ιουνίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων περικοπών χωρίς δέσμευση σε αυτές».
Την ίδια στιγμή, από αντίστοιχη δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε το Reuters από τις 10 μέχρι τις 17 Ιουλίου, προκύπτει πως και οι 84 οικονομολόγοι, που συμμετείχαν αναμένουν ότι, η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,00% στις 24 Ιουλίου.
Οι μέσες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων υποδηλώνουν ότι, η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,0% φέτος, θα αυξηθεί στο 1,2% τον επόμενο χρόνο και στο 1,5% το 2027, σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου.
Μια πλειοψηφία άνω του 58%, 49 από τους 84, προέβλεψε ότι, η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά, πιθανώς τον Σεπτέμβριο, έναντι 53% στη δημοσκόπηση του Ιουνίου.
Είκοσι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι, δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις, ενώ 15 δήλωσαν ότι έρχονται δύο μειώσεις.
Πηγή: Ot.gr
Κείμενο: Δημήτρης Τζελέπης
Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου