Ε.Χατζηγεωργίου: Εκδήλωση τιμής και μνήμης του συλλόγου Κυπρίων Ν.Ξάνθης για τα 51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

51 χρόνια συμπληρώνονται φέτος  από την αποφράδα ημέρα της 20ης  Ιουλίου του 1974, όταν η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με την κωδική ονομασία «Αττίλας», άνοιξε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του ελληνισμού.

Ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ξάνθης διοργανώνει Εκδήλωση Μνήμης  για τους νεκρούς  και τους αγνοούμενους από το πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, που θα πραγματοποιηθεί  την Κυριακή 20 Ιουλίου.

Το  Μνημόσυνο  θα τελεσθεί στις  9.30 το πρωί,  στον Καθεδρικό  Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας,  στην Ξάνθη.

Με αφορμή την θλιβερή επέτειο, η Ελένη Χατζηγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης , έκανε αναφορά στην ιστορική εξέλιξη των γεγονότων, που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου το 1974, καλώντας τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μας να τιμήσουν τη μνήμη των πεσόντων και να διατηρηθεί άσβεστη η συλλογική ιστορική μνήμη.

Το «Δεν ξεχνώ»  παραμένει πάντα ζωντανό και ο αγώνας λευτεριάς της Κύπρου μας συνεχίζεται, τόνισε η κυρία Χατζηγεωργίου και εμφανώς συγκινημένη από τα τραγικά γεγονότα του 1974, που βίωσε η ίδια σε νεαρή ηλικία, φοιτήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, που επέστρεψε στην Κύπρο για τις καλοκαιρινές διακοπές, αναφέρθηκε στα γεγονότα, που οδήγησαν στην εισβολή της Τουρκίας με την  αντίστροφη μέτρηση για τη διχοτόμηση της Κύπρου να ξεκινά από το 1967, όταν την εξουσία στην Ελλάδα κατέλαβε η στρατιωτική δικτατορία και φθάνοντας  στο  χρονικό του πραξικοπήματος στην Κύπρο, όταν στις  15 Ιουλίου 1974 η Κυπριακή Εθνική Φρουρά, της οποίας τον έλεγχο είχε η Χούντα των Συνταγματαρχών της Ελλάδας, πραγματοποίησε πραξικόπημα για να ρίξει από την εξουσία τον πρόεδρο της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Το πραξικόπημα οδήγησε στην διαφυγή του Μακάριου μέσω Πάφου, Μάλτας και Λονδίνου προς τη Νέα Υόρκη και στην τοποθέτηση του Νίκου Σαμψών ως προέδρου, με στόχο την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, όπως έλεγε η Χούντα. Στις 19 Ιουλίου ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έλαβε μέρος στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου στην ομιλία του κατήγγειλε τη χούντα των Αθηνών για εισβολή, ενώ είχε συνάντηση και με τον Χένρι Κίσινγκερ.

Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και τρεις ημέρες αργότερα ο Σαμψών παραιτήθηκε. Η Τουρκία όμως με νέα εισβολή τον Αύγουστο κατέλαβε το 36% των εδαφών της Κύπρου, τα οποία και κατέχει μέχρι σήμερα.

Η Ελένη Χατζηγεωργίου επικαλέστηκε άγνωστες πτυχές των δραματικών γεγονότων, που εκτυλίχθηκαν, αλλά και τον ρόλο, που διαδραμάτισαν οι ξένες δυνάμεις και πολιτικά πρόσωπα της εποχής, από αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, στηλιτεύοντας τη στάση του ΟΗΕ και της ΕΕ, δεδομένου ότι, σε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, πουθενά  δεν αναφέρεται η τουρκική εισβολή, παρά μόνο ζητά την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά