3ο Summer Camp στην Ελλάδα: «Επιστροφή στις ρίζες σας»// Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο, υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα

Βυθιστείτε στην ομορφιά της Ελλάδας, αγκαλιάστε την κληρονομιά σας και δημιουργήστε αναμνήσεις ζωής.

11 ομογενείς, για 10 μέρες, από το Σάββατο 2 έως και τη Δευτέρα 11 Αυγούστου 2025 συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν,  σε ένα ταξίδι πολιτισμικής εμβύθισης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης,  στις φιλόξενες κατασκηνώσεις «Παίδων Χώρα»  της Ιερά Μητρόπολις Μαρωνείας και Κομοτηνής, με ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε το Εργαστήριο Γλωσσολογίας ΤΕΦ - ΔΠΘ "+ΜορΦωΣη".

Μια ξεχωριστή δράση για την ενίσχυση της ελληνομάθειας, ανακαλύπτοντας  τον πολιτισμό της Θράκης σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη  και την προώθηση της ήπιας διπλωματίας που έχει ενταχθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027 του Υπουργείου Εξωτερικών

Στη σελίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σικάγο, σημειώνεται:

«Θερμή υποδοχή στο Consulate General of Greece in Chicago στους συμμετέχοντες του τριτοετούς προγράμματος “Return to Your Roots”, πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σικάγο, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας ΤΕΦ - ΔΠΘ "+ΜορΦωΣη" του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Hellenic American Leadership Council (HALC).

Οι φετινοί μέντορες, Έντι Ζεμενίδη, εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Judge Anthony C. "Tony" Kyriakopoulos και δικηγόρος Γεωργία Δεμέρου, είναι τρεις εμπνευσμένοι Ελληνοαμερικανοί που προετοίμασαν τους φοιτητές για το ταξίδι τους στην Ελλάδα.

Στη συγκέντρωση παρουσίασε και ένα ξεχωριστό βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Καθηγητή Zoe Gavriilidou εκπροσωπώντας το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καλωσορίζοντας τους φοιτητές και αναδεικνύοντας την ακαδημαϊκή σημασία του προγράμματος.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μια απολαυστική γεύση Ελλάδας στις Πινακοθήκες Μιχαήλ και Μαίρης Τζαχάρη Ελληνικής, Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Τέχνης στο The Art Institute of Chicago .

Ευχαριστώ από καρδιάς το Ίδρυμα Οικογένειας Αλέξανδρος Πίσσιος που έκανε δυνατή αυτή την εκπαιδευτική πρωτοβουλία»

Το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027

Με όραμα την ενδυνάμωση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο και την ανάπτυξη ουσιαστικής, αμφίδρομης σχέσης με τους Έλληνες της Διασποράς, το Υπουργείο Εξωτερικών εκπόνησε και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό για την περίοδο 2024-2027, το οποίο έχει δομηθεί με βάση τους άξονες και τις κατευθύνσεις του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών 2024 – 2027 και παρουσιάστηκε    παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Για τη διαμόρφωσή του αξιοποιήθηκαν προτάσεις που κατατέθηκαν σε ένα πρώτο στάδιο διαβούλευσης, μέσω του ιστοτόπου του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και σε συναντήσεις με ομογενειακές οργανώσεις και Έλληνες της Διασποράς, ενώ το τελικό Στρατηγικό Σχέδιο τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέσω του opengov.gr για την ευρύτερη ενημέρωση των πολιτών και την περαιτέρω βελτίωσή του.

To Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό αποτελείται από έξι Στρατηγικούς Στόχους:

1. Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας με έμφαση σε νέους τρόπους οργάνωσής της.

2. Αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας.

3. Διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας με ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού – Προσέγγιση και ενδυνάμωση των σχέσεων με τη νέα γενιά.

4. Διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας ως συνεκτικού παράγοντα μητροπολιτικού κέντρου – Ομογένειας.

5. Ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς.

6. Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές

Το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό αποτελεί ένα φιλόδοξο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό εγχείρημα, μια εκσυγχρονιστική τομή στην πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό χάρη στα εξής χαρακτηριστικά:

  • Διάρκεια και δυναμικός χαρακτήρας. Ο ορίζοντας τετραετίας και η συγκροτημένη στοχοθεσία εξασφαλίζουν τη συνέχεια στην εφαρμογή του σχεδίου, ενώ η διαρκής αξιολόγηση των δράσεων θα συμβάλλει στην αναπροσαρμογή και τακτική βελτίωσή τους.
  • Σύγχρονα μέσα. Η έμφαση στη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, όπως τα ψηφιακά μέσα και η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τεχνογνωσίας και πόρων, είναι καίριας σημασίας για την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις ανάγκες των Ελλήνων της Διασποράς και ιδίως στην προσέγγιση των νέων.
  • Συνεργασία και συμμετοχικότητα. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμπερίληψη των Αποδήμων Ελλήνων στη διαμόρφωση και υλοποίηση των δράσεων και στις συνέργειες με άλλα Υπουργεία, με την τοπική αυτοδιοίκηση, με εκκλησιαστικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς.

 

 

 

 

Ρεπορτάζ - Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά