Στο Ιόνιο, όπου ενδημούν τα περισσότερα από τα μεγάλα κήτη τίθεται σε καθεστώς προστασίας η θαλάσσια περιοχή από τη Λευκάδα και φθάνει μέχρι το νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, με συνολική έκταση 18.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ενώ στο Αιγαίο το πάρκο θα εκτείνεται από τη Μήλο, μέχρι την Αμοργό, συμπεριλαμβάνοντας την Αμοργό και νησίδες όπως η Άνυδρος και η Κίναρος και νοτίως θα ενσωματώνει τις θαλάσσιες περιοχές της Σαντορίνης και της Ανάφης με συνολική του έκταση 9.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει ο θαλάσσιος χώρος είναι η υπεραλίευση, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή που υπερθερμαίνει τις θάλασσες.
Ενώ η εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων όπως η απαγόρευση της μηχανότρατας και της βιντζότρατας, οι οποίες καταστρέφουν το βυθό θα δώσουν ευκαιρία στις θάλασσες να ανακάμψουν.
«Θα αποτελέσουν απέραντα καταφύγια ζωής κάτω από τα κύματα. Θα συμβάλουν επίσης στη διατήρηση των οικοσυστημάτων. Μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες θα απαγορευτεί η εξαιρετικά καταστροφική πρακτική της μηχανότρατας», είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός.
Το πλήρες σχέδιο για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων έχει ήδη μπει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 22 Σεπτεμβρίου και μετά την οριστικοποίηση του θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα διαχειριστικά μέτρα.
ertnews.gr
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου