ΕΕ και ΗΠΑ κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία – Στο 15% οι δασμοί

Εξαιρετικά σημαντική και για τις δύο πλευρές είναι η συμφωνία-πλαίσιο, στην οποία συμφώνησαν χθες ΗΠΑ και Ε.Ε. ύστερα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας εξαρτώνται από «τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική και επενδυτική σχέση στον κόσμο», όπως την αποκαλεί η Ε.Ε. 
 
Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος έκανε τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις και ποιος βγήκε «ζημιωμένος». Η κυβέρνηση του Donald Trump πανηγυρίζει, παρουσιάζοντας τη συμφωνία -η οποία περιλαμβάνει δασμούς 15% στις εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων προς τις ΗΠΑ- ως μεγάλη νίκη. Με μία πρώτη ανάγνωση, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι, πρόκειται και για μεγάλη ήττα για την ευρωπαϊκή πλευρά.
Κατ’ αρχάς, η Ευρώπη σίγουρα παρηγορείται από το γεγονός ότι, απέφυγε τους δασμούς ύψους 30%, ένα σενάριο, το οποίο είχε πέσει στο τραπέζι τις τελευταίες εβδομάδες. Βέβαια, στη λεγόμενη «Ημέρα Απελευθέρωσης» στις αρχές Απριλίου, όταν ο Donald Trump είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά τους αμοιβαίους δασμούς προς όλες τις χώρες, είχε κάνει λόγο για πολύ χαμηλότερο δασμό. Επίσης, η Βρετανία στη δική της συμφωνία-πλαίσιο πέτυχε καλύτερο ποσοστό ύψους 10%.
 
Ακόμη, οι Βρυξέλλες μπορούν κάλλιστα να υπερασπιστούν την έκβαση των συνομιλιών, δείχνοντας προς πολλές ακόμα εξαγωγές της Ευρώπης, που υπόκεινται ήδη σε τέτοιου ύψους δασμούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το αποτέλεσμα είναι θετικό για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες εξ αρχής απειλούνταν με δασμούς 25% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, ένα συντελεστή ουσιαστικά απαγορευτικό για το εμπόριο.
 
Επίσης,  «αγκάθι» για την ευρωπαϊκή πλευρά αποτελεί ο δασμός στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ, ο οποίος θα παραμείνει στο δυσβάσταχτο 50%. Όπως σχολιάζει μάλιστα το Reuters, η Ευρώπη δεν πληρούσε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ και να επιτύχει μία συμφωνία με τους δικούς της όρους. Ως αποτέλεσμα, πέτυχε το μικρότερο κακό, μία συμφωνία, η οποία μεν «χωνεύεται», αλλά ευνοεί λίγο περισσότερο την αμερικανική πλευρά.
 
Ο Τραμπ πανηγυρίζει ακόμα την συμφωνία με την Ιαπωνία και τώρα πρόσθεσε στο ιστορικό του και την επιτυχία των συνομιλιών με την Ε.Ε. Άλλωστε, η συμφωνία αυτή αναμένεται να φέρει έσοδα από τους δασμούς περίπου 90 δισ. δολαρίων στα αμερικανικά ταμεία. Επίσης, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων, η Ε.Ε. θα αγοράσει από τις ΗΠΑ ενεργειακά αγαθά και όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τον Trump, το μπλοκ θα ενισχύσει τις επενδύσεις του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατά 600 δισ. δολάρια και θα ξοδέψει 750 δισ. δολάρια σε ενέργεια.
 
Ζημιωμένη η ευρωπαϊκή πλευρά;
Άλλωστε η συμφωνία διασφαλίζει μεν ότι, η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσει και την οικονομία σε υποτονικούς ρυθμούς. Το τελικό αποτέλεσμα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα δύο βασικά σενάρια, που είχε δώσει τον περασμένο μήνα στη δημοσιότητα η ΕΚΤ από ανάπτυξη 0,5%-0,9% φέτος έως πάνω από 1% που θα σημειωνόταν σε ένα ιδανικό περιβάλλον χωρίς εμπορικές εντάσεις.
 
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται με κάποια βεβαιότητα, ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν θα μπορούσε να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η οικονομία της Ε.Ε. εμφανίζει υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης και εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της. «Φοβάμαι πως η  Ε.Ε. ήταν σε ασθενή θέση. Δεν είχε επιλογή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα υποχωρούσε και έτσι συμβιβάστηκε με το 15%, επομένως είναι μια κακή μέρα για το διεθνές εμπόριο, για να είμαστε ειλικρινείς. Αλλά θα μπορούσε να είναι χειρότερο», σχολίασε στο BBC ο πρώην εμπορικός διαπραγματευτής της Ε.Ε., John Clarke.
 
Τα πέντε σημεία από τη συμφωνία
 
Από το χθεσινό τετ-α-τετ μεταξύ της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του Ντόναλτ Τραμπ  βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα. Αρχικά, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τους δασμούς στα ευρωπαϊκά κρασιά και άλλα οινοπνευματώδη. Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι, οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τους όρους της συμφωνίας στο μέλλον, στην περίπτωση, που οι ευρωπαϊκές χώρες δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τις επενδύσεις. Επιπλέον, προκύπτουν προβλήματα στην περίπτωση της Ιρλανδίας, καθώς οι επιχειρήσεις στα βόρεια της χώρας μπορούν να εξάγουν στις ΗΠΑ με δασμό 10% που επετεύχθη με τη βρετανική συμφωνία, ενώ οι υπόλοιποι με τον δασμό 15% της Ε.Ε. Εκτός αυτού, η γερμανική βιομηχανία, αν και απέφυγε το χείριστο σενάριο, εξέφρασε μέσω της βιομηχανικής ένωσης BDI, τη δυσαρέσκειά της για τη συμφωνία, καθώς ο αντίκτυπος των δασμών θα είναι πολύ μεγάλος τουλάχιστον για συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
 
Παρά την ικανοποίηση, που εξέφρασαν οι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές για τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα που επήλθε, οι δασμοί παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο. «Η παραλυτική αβεβαιότητα έχει τελειώσει σε μεγάλο βαθμό, η συμφωνία είναι υποφερτή για την Ε.Ε.», είπε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank. «Ο Τραμπ μπορεί να ισχυριστεί, ότι η ασύμμετρη συμφωνία είναι μία “νίκη” για αυτόν. Αλλά βέβαια, το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι κακό σε σχέση με την κατάσταση, που επικρατούσε πριν ξεκινήσει ο Τραμπ τους εμπορικούς πολέμους», κατέληξε. 
 
Ο Τραμπ αλλάζει το παγκόσμιο εμπόριο όπως το γνωρίζαμε και τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται, εάν υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Κίνα. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις πρώτες δηλώσεις για την συμφωνία εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πηγή:newmoney.gr
 
Κείμενο: Δημήτρης Τζελέπης
 
Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 
Κοινωνικά
Πολιτικά