Θ Μουσόπουλος. Συνεχίζονται τα μαθήματα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14 

·        Τμήματα Αρχαίων Ελληνικών (για ενήλικες)

·        Ιστορίας/Λαογραφίας Θράκης

Διδάσκων καθηγητής:

Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Συγγραφέας

Πρόγραμμα Μαθημάτων

 ΤΕΤΑΡΤΗ 12 Φεβρουαρίου  2014

Kεντρικό θέμα των μαθημάτων : Η θέση της γυναίκας στην Πολιτική και Κοινωνική Γραμματεία και Φιλοσοφία των Ελλήνων στη διαχρονία της. Θα ασχοληθούμε με την ελληνική γλώσσα στο διάβα των χιλιετηρίδων, δίνοντας έμφαση στη γραμματική, τη συντακτική δομή και το ετυμολογικό των λέξεων.

  1. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ :

  Μετά τη μελέτη των πρώιμων πεζογράφων, Φερεκύδη του Σύρου και Ηροδότου, που χρησιμοποιούσαν την ιωνική διάλεκτο, προχωρούμε σε αποσπάσματα του Ξενοφώντος του Αθηναίου (430 – 352 π.Χ.) που θεωρείται υπόδειγμα γλώσσας – αττική μέλιττα τον αποκαλούν – διδάσκαλος κομψού και απλού ύφους. Από την περίφημη «Κύρου Παιδεία» θα μελετήσουμε τη νουβέλα της Πάνθειας και του Αβραδάτα, ενώ θα κλείσουμε με απόσπασμα από το «Συμπόσιον» με μία σκηνή μεταξύ μίμου και παντομίμας. Στη συνέχεια των μαθημάτων, κατά το δεύτερο τετράμηνο, θα μελετήσουμε γυναίκες ηρωίδες στις κλασικές τραγωδίες των μεγάλων ποιητών Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη και του κωμικού Αριστοφάνη.

 

2. ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ :

  Συνεχίζουμε να εξετάζουμε θέματα λαογραφίας της Θράκης, μελετώντας κεφάλαια από την πρόσφατη εργασία του διδάσκοντος «Εισαγωγή στη Λαογραφία και στον Λαϊκό Πολιτισμό της Θράκης» (2014) και  δίνοντας έμφαση στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία της Τουρκοκρατίας. Θα σταθούμε ιδιαίτερα στη μελέτη δημοτικών τραγουδιών, αξιοποιώντας σχετικά κείμενα των Ν. Σβορώνου, Γ.Δ.Κοντογιώργη, Χρ. Γεωργακίδου και Κ. Παπαθανάση Μουσιοπούλου. Οι σπουδαστές / σπουδάστριες παρουσιάζουν στοιχεία που αναφέρονται στη θέση της γυναίκας, ύστερα από δική τους αναζήτηση.

Τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών για ενηλίκους πραγματοποιούνται στις 18:00-20:00 και Ιστορίας Λαογραφίας της Θράκης πραγματοποιούνται στις 20:00-21:00 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη

ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Κτήριο 1 – Οδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων

Κτήριο 2 – Καπνεργατών 9

Τ.κ. 67 100, Ξάνθη, τηλ.: 25410 29282 – 26635, fax.: 25410 62086

Web: www.fthrace.gr    blog:  fthrace.blogspot.com  email: fthrace@otenet.gr

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά