"Στροφή" με Καλιαμπάκα στο Δήμο Αβδήρων

Ο επικεφαλής της παράταξης "Στροφή", Νίκος Καλιαμπάκας για τις εκλογές στο Δήμο Αβδήρων,  εξέθεσε τις προηγούμενες ημέρες, τους βασικούς άξονες του προγράμματος του συνδυασμού του, παρουσιάζοντας  τη στρατηγική του, τις θέσεις του και τη διαφορετική άποψη για τα αυτοδιοικητικά σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Ο Δήμος μας έχει τις δυνατότητες και οι πολίτες έχουν την δύναμη, για να φέρουν μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή."

Η ομιλία του  Νίκου Καλιαμπάκα όπως δημοσιοποιήθηκε :

Για την επιδίωξη της Στροφής στο Δήμο Αβδήρων σε αυτές τις εκλογές

«..Η Στροφή στο Δήμο Αβδήρων  είναι το νέο το ζωντανό στο δήμο  μας. Είναι μια ζωντανή παράταξη με προοπτική. Μια παράταξη που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει τους πολίτες και να αλλάξει το κατεστημένο στην περιοχή. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μάχες για το δήμο μας και τα χωριά μας.. Για τους ελεύθερους χώρους, για την κοινωνική συνοχή, για την δημοκρατία σε κάθε χωριό.

Στις εκλογές αυτές,  κάνουμε το μεγάλο βήμα. Καλούμε τους πολίτες να έχουν μεγάλες προσδοκίες από τον δήμο. Και να κάνουν την επόμενη μέρα των εκλογών εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη. Ο Δήμος μας έχει τις δυνατότητες και οι πολίτες έχουν την δύναμη, για να φέρουν μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή. Είναι η  ώρα να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Για τον απερχόμενο

«Ο κ. Τσολακίδης διαχειρίστηκε τον Δήμο για 2 θητείες με ενδιάμεσο διάλλειμα τον κ. Ζλάτκο και αντιπολίτευση τον έτερο υποψήφιο κ. Τσιτιρίδη, ανύπαρκτο. Και απογοήτευσαν. Απογοήτευσαν τους προοδευτικούς πολίτες που τους στήριξαν. Γιατί, σε δύσκολες στιγμές, όταν η κρίση χτύπησε την πόλη, ο σημερινός δήμαρχος ήταν ένας αόρατος δήμαρχος. Ένας καλός και ήσυχος μαθητής του μνημονίου. Και το χειρότερο που κατάφερε, είναι ότι συρρίκνωσε τις προσδοκίες που θα έπρεπε να έχουν οι πολίτες από μία δημοτική αρχή.

  • Δεν μίλησε για τις απολύσεις και τη συρρίκνωση των υπηρεσιών.
  • Δεν μιλάει  για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων.
  • Δεν μιλάει για την ανεργία στο δήμο
  • Δεν μιλάει για τις υποδομές.
  • Δεν μιλάει για την κτηνοτροφία, γεωργία, τουρισμό του δήμου, που είναι και ο μοχλός ανάπτυξης της περιοχής μας.
  • Τι έκανε με την γεωθερμία;
  • Τι έκανε με την αλληλεγγύη, όταν υπάρχουν άνθρωποι στο δήμο που δεν έχουν ρεύμα, τα βασικά είδη επιβίωσης;
  • Φρόντισε όλοι οι πολίτες να έχουν τα φάρμακά τους;
  • Βγήκε στο δρόμο να διεκδικήσει τα μέγιστα για το δήμο;
  • Πώς χειρίστηκε το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου και τα εργαλεία του;
  • Γιατί δεν προσπάθησε να συνθέσει τις κουλτούρες και τον πολιτισμό και να φέρει κοντά τους ανθρώπους που κατοικούν εδώ στο δήμο παρά τους άφησε στο έλεος εκμεταλλευόμενος τις μεγάλες ανισότητες;

Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να δοθεί στις 18 του Μάη.

Για το πρόγραμμά μας

 «Απέναντι σε επιλογές φθαρμένες και αποτυχημένες, απέναντι σε προγράμματα φτιαγμένα για εξωραΐσουν τους υποψήφιους και όχι για να αλλάξουν τον Δήμο μας, η Στροφή καταθέτει σήμερα την δική της εναλλακτική πρόταση. Μια προγραμματική πρόταση που αντιμετωπίζει το Δήμο ως πεδίο εκδήλωσης της κρίσης, αλλά και των αντιστάσεων. Και ταυτόχρονα ως χώρο δημιουργίας και ελπίδας.

Οι προτάσεις μας έχουν διαρθρωθεί σε πέντε άξονες.

Ο πρώτος άξονας είναι η στήριξη της κοινωνίας. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Δήμο, και η επιστράτευση των δυνάμεων της αλληλεγγύης.

Δεν θα μηδενίσουμε το έργο κανενός, ακόμα και το πιο ελάχιστο. Διαφωνούμε όμως κάθετα με την λογική, που μετράει τις κοινωνικές ανάγκες ανάλογα με την διαθεσιμότητα των χορηγών φιλανθρωπίας. Όταν η κρίση είναι εδώ, και πλήττει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων και των νοικοκυριών, ο δήμος οφείλει να έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική απέναντι στο πρόβλημα. Να γίνει ασπίδα προστασίας για όσους υποφέρουν και κινδυνεύουν. Το σύνθημά μας είναι «κανείς μόνος του στην κρίση». Κανένας άστεγος σε παγκάκι, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα παιδί νηστικό στο σχολείο.

Ο δεύτερος άξονας είναι η μάχη για την ποιότητα ζωής σε κάθε χωριό.

Ο δημόσιος χώρος δεν ανήκει στα συμφέροντα. Είναι μοχλός συνοχής και βιώσιμης ανάπτυξης. Αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και διαμορφώνει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

Είμαστε αντίθετοι με την λογική που συγκεντρώνει τους πόρους σε δήθεν «εμβληματικά» έργα του κέντρου, και αφήνει τα χωριά ή αυτά που επιλέγει κάθε φορά, στην τύχη τους. Το τουριστικό και αρχαιολογικό κέντρο Αβδήρων έχει ανάγκη από παρεμβάσεις, αξιοποίησης και τουριστικής εκμετάλλευσης.

Ο τρίτος άξονας του προγράμματός μας βάζει στο επίκεντρο τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο ανάταξης του Δήμου θα παίξει ο πολιτισμός και η καλλιτεχνική δημιουργία. Ο δήμος έχει τρόπους να συμβάλλει και να βοηθήσει την ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας, γεγονός που θα συμβάλλει τόσο στο ζωντάνεμα των χωριών και του ολόκληρου του δήμου.

Ο τέταρτος άξονας των παρεμβάσεών μας αφορά την οικονομική ζωή, το εμπόριο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς

Εμείς δεν θα συμβιβαστούμε με  την σημερινή κατάσταση. Δεν θα δεχτούμε τα λουκέτα ως μία αναπόφευκτη συνέπεια της πολιτικής που ψηφίζεται στη Βουλή και εφαρμόζεται στο Δήμο. Θα δώσουμε μάχη να αναζωογονήσουμε το εμπόριο στο δήμο μας. Γιατί εμείς ξέρουμε καλύτερα από όλους τα προβλήματα των μικροεπιχειρηματιών και τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.

Τέλος ο πέμπτος άξονας είναι η δράση του δήμου στο πεδίο της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

 Σήμερα, το παραδοσιακά δημαρχοκεντρικό μοντέλο διαχείρισης του δήμου γίνεται ακόμα πιο συγκεντρωτικό με τον Καλλικράτη. Η πιστή εφαρμογή των μνημονίων στην αυτοδιοίκηση απαιτεί αυταρχισμό και αδιαφάνεια. Στον αντίποδα, το δικό μας πρότυπο είναι μια δημοτική αρχή που θα αναζητά τον έλεγχο και θα οργανώνει την συμμετοχή των πολιτών.

Στόχος μας, είναι ένας δήμος αντιγραφειοκρατικός, αποτελεσματικός. Ανοιχτός στους πολίτες, δημοκρατικός και αποκεντρωμένος στην λειτουργία του. Ο δήμος οφείλει να λογοδοτεί και να ενεργοποιεί τους κατοίκους στην άσκηση ελέγχου. Επιδίωξή μας είναι να «εισβάλλουν» στη λειτουργία του Δήμου οι ομάδες πολιτών και οι φορείς της πόλης. Έτσι θα ξαναδώσουμε νόημα στην πραγματική αυτοδιοίκηση της πόλης.»

Για  τη χρηματοδότηση του προγράμματος

«Πέντε είναι οι πηγές χρηματοδότησης:

1. Οι αποδόσεις φόρων που εισπράττει το κράτος για λογαριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

2. Τα ίδια έσοδα από δημοτικά τέλη.

3. Χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ

4. Ο δανεισμός.

5. Ο περιορισμός των δαπανών και η ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων.

Από αυτά, οι αποδόσεις φόρων και ο δανεισμός είναι εκτός συζήτησης, τόσο λόγω της πολιτικής των μνημονίων, όσο και της πιστοληπτικής υποβάθμισης του Δήμου την προηγούμενη περίοδο. Απομένει η βελτίωση των ίδιων εσόδων και της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, καθώς και ο περιορισμός και η ανακατανομή των δαπανών. Και στους τρεις τομείς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης με την λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Ως ελάχιστο επιτεύξιμο ποσό πλην του ΕΣΠΑ,  δεν γνωρίζουμε ποιο είναι, αφού ο δήμος κρατάει κλειστά τα κιτάπια του. Το  ποσό που θα χρειαστεί ο Δήμος για την λειτουργία του θα  μπορούμε να το προσδιορίσουμε από το 2016 και μετά, αφού θα έχουμε την πλήρη και ακριβή καταγραφή των οικονομικών δεδομένων του Δήμου. Αλλά δεν παραιτούμαστε από την διεκδίκηση. Και δεν παραιτούμαστε από την αισιοδοξία ότι η πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης που καταστρέφει τον τόπο, πολύ σύντομα θα ηττηθεί οριστικά..»

Πολιτικά