Πάσχα 2014 στην Ίμβρο. Αν μια φορά επισκεφθείς το νησί, θα είσαι για πάντα εκεί.

Μπήκε ο Απρίλιος του 2014 και οι Ίμβριοι από όλο τον κόσμο, κυρίως όμως από την Ελλάδα θέλοντας για μια ακόμη φορά να κάνουν Ανάσταση στο νησί τους άρχισαν ένας ένας, μια μια οικογένεια να παίρνουν το δρόμο για τον αγαπημένο τους τόπο.

Ακολούθησαν οργανωμένες μετακινήσεις από τους συλλόγους Ιμβρίων και ήδη πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα πολλές εκατοντάδες βρέθηκαν στο Σχοινούδι, στην Παναγιά, στο Γλυκί, στους Άγιους Θεοδώρους και βέβαια στα Αγρίδια, τόπο καταγωγής και του νέου προέδρου του Συλλόγου Μακεδονίας Θράκης κ. Κωνσταντίνου Βάντσου.

Όλοι από τις πρώτες ώρες φρόντισαν τα σπίτια τους ώστε να είναι έτοιμα για την Ανάσταση, έκλεισαν τις συμφωνίες με τους ντόπιους μόνιμους κατοίκους για το κατσικάκι της Πασχαλιάς, έδωσαν τις δυνάμεις τους για την προετοιμασία των Ναών του νησιού, φίλησαν σταυρωτά φίλους και γνωστούς που κυρίως στο νησί συναντούν, μίλησαν στους νεαρότερους για τα ιδιαίτερα έθιμα του τόπου, έβαψαν τα αυγά,  στόλισαν τον επιτάφιο, κρέμασαν τον Ιούδα στο δέντρο, θυμήθηκαν τα παιδικά τους χρόνια στο νησί…..

Γλυκιά νοσταλγία και συγκίνηση, ελπίδα και αισιοδοξία, ανάμεικτα συναισθήματα, πολλοί συζητούν για το πώς θα κατορθώσουν να μείνουν περισσότερο, για πολύ περισσότερο, ίσως και για πάντα….στο Μεσάδι και αλλού…

Οι επισκέπτες, φίλοι, γνωστοί, άνθρωποι που αγάπησαν την Ίμβρο όταν κάποια φορά τυχαία την επισκέφθηκαν και έγιναν συχνοί περιπατητές της, με θαυμασμό και αγάπη μιλούν για αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους, για μια μοναδική «ράτσα» τους Ίμβριους.

Πέρυσι, το 2013, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν το Πάσχα στην Ίμβρο, στη γενέτειρά του, έδωσε ώθηση αυτή η επίσκεψη στου Ίμβριους. Η Ιερά Ακολουθία της Αναστάσεως τελέστηκε προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Ιερό Ναό του χωρίου του, στους Αγίους Θεοδώρους. Μαζί του  συγχοροστάτησαν ο επιχώριος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος και Κυδωνιών Αθηναγόρας. Παρέστησαν  ο Πρέσβης Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη με τη σύζυγο κυρία Αικατερίνη Βαρβαρήγου, Πρόξενο της Ελλάδος στην Αδριανούπολη, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και πλήθος πιστών από το νησί, την Ελλάδα και άλλες χώρες. Οι Ίμβριοι καμάρωναν για το γεγονός και περιέγραφαν και φέτος με κάθε λεπτομέρεια την επίσκεψη αυτή δίνοντας τις προεκτάσεις τους.

Φέτος ο Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη, στο Φανάρι. Το «Χριστός Ανέστη» και η απάντηση που ήρθε από τους πιστούς που γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο και τους γύρω δρόμους «Αληθώς Ανέστη», διαχύθηκε στον Κεράτιο κόλπο, φώτισε νοητά τον Ναό της του Θεού Σοφίας και τον παρακείμενο της Αγίας Ειρήνης, διέτρεξε τους δρόμους και τα στενά της Κωνσταντινούπολης. Οι Ίμβριοι στο νησί το συζητούσαν και ήταν σίγουροι ότι η σκέψη του και οι προσευχές του ήταν και φέτος μαζί τους.

Χαρούμενες δροσερές φωνές μετά την Ανάσταση, σπασμένα αυγά που περιμένουν να τα γευθείς,  η ιδιαίτερη μαγειρίτσα της κας Παναγιώτας στο τραπέζι φιλοξένησε όλους όσους πέρασαν από το σοκάκι της, και ο παραδοσιακός φούρνος από λάσπη και κεραμίδι απέναντι, ετοίμαζε σιωπηλός, υπομονετικός  και διακριτικός  το κατσικάκι που θα ήταν έτοιμο την επόμενη το μεσημέρι για το εορταστικό τραπέζι.

Δεν  μπορείς τελικά να αντισταθείς στην ομορφιά του απλού, στην παράδοση του αληθινού, στην αυθεντικότητα των ανθρώπων του νησιού, στον Αιγαιοπελαγίτικο αέρα που φυσά πότε από τη Λήμνο και πότε από τη Σαμοθράκη, στα καταγάλανα νερά που σε καλούν με πάθος, στους απόκρημνους βράχους που σε κοιτούν επιβλητικά, στις κορυφές που σου δείχνουν στον ορίζοντα το απέραντο.

Δεν μπορείς να αντισταθείς. Αν μια φορά επισκεφθείς τυχαία την Ίμβρο, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν πολλές επισκέψεις, κατανοώντας πολύ γρήγορα ότι τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, ο Δεκαπενταύγουστος έχουν άλλη διάσταση εκεί.

 

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά