Ν. Πιπερίγκος: "με πράξεις χειροπιαστές, η Πολιτεία βρίσκεται δίπλα στη μειονότητα"

Στην Ξάνθη  παρέθεσε  φέτος το  δείπνο καταλύσεως νηστείας, «Ιφτάρ», ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Νικόλαος Πιπερίγκος.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 18 Ιουλίου,  ο κ. Νικόλαος Πιπερίγκος μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευχές του  Γενικού  Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας Γιώργου Καλαντζή και υποδέχτηκε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και νέο Δήμαρχο, για την επόμενη θητεία, Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Ξάνθης Δημήτρη Μπένη, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Σάββα Μελισσόπουλο τους  Μουφτήδες Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, τους ιμάμηδες, τους θεολόγους, τους δάσκαλοι και τους καθηγητές της μουσουλμανικής μειονότητας.

Ο κ. Νικόλαος Πιπερίγκος αναφερόμενος στην εκδήλωση, σημείωσε την ιδιαίτερη χαρά του που παρέθεσε από την πλευρά της Πολιτείας το δείπνο, τιμώντας την ιερή περίοδο του ραμαντάν που είναι περίοδος αδελφοσύνης, στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας, με σεβασμό στην πολυπολιτισμική παράδοση της περιοχής, θεωρώντας ότι αυτή η εκδήλωση που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά, προς τιμή των εκπροσώπων των μουσουλμάνων, εκπαιδευτικών και θρησκευτικών, θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων αναφέρθηκε επίσης, στην εφαρμογή του νόμου που ρυθμίζει τα πολεοδομικά ζητήματα των τεμένων στην περιοχή, όπως και στις αλλαγές που σημειώθηκαν στον νόμο για τους ιεροδιδασκάλους, μετά τη στενή συνεργασία που είχε με τους μουφτήδες Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και πρόσληψης των πρώτων 85 από τους 240 Ιεροδιδασκάλους, προαναγγέλλοντας ότι φέτος θα προσληφθούν στη χώρα 150.

Η αλλαγές αυτές στην εκπαίδευση, ουσιαστικά αναγνωρίζουν την σημαντική  προσπάθεια που καταβάλλεται από τους  ιμάμηδες και των ιεροδιδασκάλους, που υπηρετούν  το θρακικό Ισλάμ, τις τοπικές θρησκευτικές παραδόσεις και έθιμα των ομοθρήσκων τους.

Ο Πρέσβης, κ. Νικόλαος Πιπερίγκος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στη μέριμνα της Ελλάδας προς τη μειονότητα, σημειώνοντας: « η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην οποία με αφετηρία πάντα, την αρχή του δικαίου, της διαφάνειας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, μισθοδοτεί και τους θρησκευτικούς λειτουργούς της μειονότητας από την Πολιτεία», καταλήγοντας «Σε μια ευνομούμενη, δημοκρατική, Ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα, οι υποχρεώσεις και η μέριμνα της Πολιτείας προς τους πολίτες της δεν μπορεί  παρά να παρέχεται από την ίδια και κανέναν άλλον»

 

Ολόκληρη η ομιλία του Διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης  κ.Νικόλαου Πιπερίγκου

"Αξιότιμοι καλεσμένοι, κ.Δήμαρχε, κ.Αντιδήμαρχε, κ.Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Σοφολογιότατε Μουφτή Κομοτηνής, Σοφολογιότατε Μουφτή Ξάνθης και Σοφολογιότατε Μουφτή Διδυμοτείχου, Αγαπητοί Πρόεδροι των Διαχειριστικών Επιτροπών Μουσουλμανικής περιουσίας Ξάνθης και Κομοτηνής, αγαπητοί Ιμάμηδες, Θεολόγοι, Ιεροδιδάσκαλοι ισλαμικής θρησκείας και θρησκευτικοί λειτουργοί των τεμενών των τριών Μουφτειών της Θράκης, αγαπητοί δάσκαλοι και καθηγητές. Να είναι ευλογημένη η σημερινή σας νηστεία εν όψει του Θεού

Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που ανταποκριθήκατε και φέτος στην πρόσκληση μου να μοιρασθούμε όλοι μαζί ένα ακόμα Ιφτάρ για να τιμήσουμε την ιερή περίοδο του Ραμαντάν, που πρέπει να είναι περίοδος αδελφοσύνης. Διότι πιστεύω ότι, μέσα στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας, και με σεβασμό στην πολυπολιτισμική ιστορική παράδοση της περιοχής μας, είναι αυτονόητο να παρατίθεται από πλευράς Πολιτείας ένα τέτοιο Ιφτάρ προς τιμήν των θρησκευτικών και εκπαιδευτικών εκπροσώπων των μουσουλμάνων συμπολιτών μας στη Θράκη.

Αν και οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, όπως τους βιώνουμε όλοι, μας υπενθυμίζουν παράλληλα τις πνευματικές αρετές και δημιουργούν ευκαιρίες να εκφραστούμε με αισθήματα και πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού. Με αυτό το αίσθημα και πνεύμα εμφορούμενος, χαίρομαι πραγματικά που αυτή η εκδήλωση επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά. αντικατοπτρίζοντας άλλωστε τον θρησκευτικό και κοινωνικό αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση.

Η Θράκη μας είναι ιστορικά τόπος ειρηνικής κοινωνικής και πολιτιστικής συμβίωσης, στοιχείο που πρέπει όχι μόνο, να αναδεικνύεται σε κάθε περίσταση αλλά και να διατηρείται με την ατομική και συλλογική προσπάθεια και ευθύνη όλων μας, σε κάθε επίπεδο, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία όπως η σημερινή. Η απομόνωση και περιχαράκωση την οποία προωθούν ορισμένοι  εντός και εκτός Ελλάδος,  δεν αποτελούσε ποτέ χαρακτηριστικό της ελληνικής Θράκης και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοια φαινόμενα.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να διαβιβάσω τις ευχές προς όλους σας από τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, κ. Γιώργου Καλαντζή για καλό Ραμαντάν, ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας σήμερα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και το ενδιαφέρον του οποίου για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας και βεβαίως για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας της Θράκης είναι γνωστό.

Η σημασία και η βαρύτητα πού αποδίδει η Πολιτεία και για τα ζητήματα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας, εξάλλου, αντικατοπτρίζεται και στην άριστη συνεργασία με τις Μουφτείες μας, και με τους θρησκευτικούς λειτουργούς που υπάγονται σε αυτές. Τα αιτήματα των Σοφολογιώτατων Μουφτήδων Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, βρίσκουν πάντοτε ευήκοα ώτα στην Αθήνα, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων τα οποία απασχολούν το μουσουλμανικό ποίμνιο της Θράκης.

Από το περυσινό Ραμαντάν μέχρι σήμερα  η Πολιτεία εφάρμοσε τον νόμο των Ιεροδιδασκάλων και το νόμο για την ρύθμιση των πολεοδομικών ζητημάτων των τεμενών στην Θράκη. Η σταθερή βούληση της Πολιτείας για την επίλυση χρονίζοντων προβλημάτων των συμπολιτών μας δεν είναι ζητούμενο είναι δεδομένο. Πρέπει εδώ να εκφράσω την ικανοποίηση της Πολιτείας για την συμμετοχή των μουσουλμάνων μαθητών των δημοσίων σχολείων στην διδασκαλία του ιερού Κορανίου.

Θα πρέπει να είναι πλέον σαφές σε όλους, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι η  Πολιτεία  σταθερά, αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα, ένα προς ένα, τα προβλήματα πού ταλανίζουν εδώ και χρόνια την μειονότητα.

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες διαδικασίες επιλογής και ήδη προσλήφθηκαν οι πρώτοι ογδόντα πέντε από τους 240 ιεροδιδασκάλους πού προβλέπονται στον νόμο. Φέτος, θα προσληφθούν 150.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η  Πολιτεία αναγνώρισε εμπράκτως  την προσφορά των ιμάμηδων και των ιεροδιδασκάλων, αλλά και των δασκάλων αποφοίτων των Ιεροσπουδαστηρίων οι οποίοι προσέφεραν και συνεχίζουν να παρέχουν σημαντικό έργο στην περιοχή, υπηρετώντας το Ισλάμ στην Θράκη, τις τοπικές θρησκευτικές παραδόσεις και έθιμα των ομοθρήσκων τους, παρά την μέχρι το 2013, έλλειψη αξιοπρεπούς, σταθερού και διαφανούς εργασιακού επιδόματος. Για πρώτη φορά οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί λειτουργοί απολαμβάνουν την μέριμνα της Ελληνικής Πολιτείας, όπως και οι χριστιανοί ομόλογοι τους. Και αυτό αγαπητοί φίλοι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι.

Γιατί η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην οποία με αφετηρία πάντα, την αρχή του δικαίου, της διαφάνειας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, μισθοδοτεί και τους θρησκευτικούς λειτουργούς της μειονότητας από την Πολιτεία. Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα πού το κάνει. Αυτό είναι το θεμιτό και το πρέπον. Η Ελλάδα, η οποία, βάσει του Συντάγματος και των Συνθηκών, έχει την ευθύνη για την προστασία και την ευημερία της μουσουλμανικής της μειονότητας. Σε μια ευνομούμενη, δημοκρατική, Ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα, οι υποχρεώσεις και η μέριμνα της Πολιτείας προς τους πολίτες της δεν μπορεί να παρέχεται από την ίδια και κανέναν άλλον.

Είμαι σε θέση να δηλώσω ότι η Ελληνική Πολιτεία γνωρίζει και εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι επιτελείτε με εσωτερική πίστη και δύναμη τα καθήκοντα σας και μοχθήσατε και συνεχίζετε να μοχθείτε για να προσφέρετε έργο και υπηρεσία, χωρίς να υπολογίζετε τις αντίξοες συνθήκες και το κόστος, ψυχολογικό και οικονομικό.

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω, καθώς γνωρίζω ότι οι ιμάμηδες πρέπει να αποχωρήσουν νωρίτερα για να προλάβουν την προσευχή στα τεμένη τους.

Επιτρέψτε μου όμως, να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για μια ακόμη φορά που καταφέρατε να παραβρεθείτε, σε αυτό το Ιφτάρ.

Ευχαριστώ θερμά επίσης τη διοίκηση και τους καθηγητές των Ιεροσπουδαστηρίων, τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΜΠ και της ΕΠΑΘ που μας τίμησαν ιδιαίτερα με την παρουσία και συμμετοχή τους στο Ιφτάρ που διοργανώνει η Πολιτεία στην περιοχή μας, το οποίο αποτελεί μια χειρονομία σεβασμού προς το Ισλάμ της περιοχής και εντάσσεται στο πνεύμα της ανεξιθρησκίας και ανεκτικότητας που χαρακτηρίζει την χώρα μας.

Ραμαντάν καρίμ και σας εύχομαι από καρδίας καλό Μπαυράμι, και είθε οι προσευχές σας να εισακουστούν από τον Μεγαλοδύναμο."

 

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Πολιτικά