Πιο ανθρώπινη η πόλη με τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Αγώνα επίδειξης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο κέντρο της Ξάνθης και ενημερωτική ημερίδα για τη χρήση και τα οφέλη των εν λόγω οχημάτων, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αρχές της άνοιξης στη Ξάνθη, κατόπιν πρωτοβουλίας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και της Δημοτικής Αρχής Ξάνθης.

Για το θέμα μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή «Ώρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δ.Π.Θ. Αθανάσιος Καρλής.

Η χρήση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη πόλη

Η εξοικονόμηση των καυσίμων σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη μη καταβολή τελών κυκλοφορίας, είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης τέτοιων οχημάτων, ενώ μόλις με ένα ευρώ, κόστος χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος, οι οδηγοί των ηλεκτροκίνητων θα μπορούν να διανύσουν από 80 έως 100 χλμ.

Σημειώνεται ότι η επιθυμητή αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα επιτευχθεί με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά ή Εθνικά Κονδύλια, χωρίς την ελάχιστη επιβάρυνση των δημοτών.

Σε ότι αφορά τη φόρτιση των οχημάτων, αυτή μπορεί να γίνει είτε με την δημιουργία ανάλογων σταθμών σε δρόμους της χώρας, μας, σε πρατήρια υγρών καυσίμων, ακόμη όμως και στο σπίτι με τη χρήση μιας απλής πρίζας σούκο. Η φόρτιση διαρκεί περίπου 6 έως 7 ώρες. Όμως υπάρχουν και φορτιστές ταχείας φόρτισης, διάρκειας 20 έως 25 λεπτών, ωστόσο αυτή η επιλογή κοστίζει περισσότερο.

Όπως εξήγησε ο Καθηγητής του Δ.Π.Θ. , το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ένα απολύτως «καθαρό» όχημα, καθώς δεν επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον με ρύπους. Επιπλέον είναι αθόρυβο.

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Πρόκειται για τα αμιγώς ηλεκτρικά, που χρησιμοποιούν ηλεκτροκινητήρα και μπαταρίες. Τα υβριδικά, τα οποία έχουν και βενζινοκινητήρα αλλά και φορτίζουν τη μπαταρία από το σχετικό δίκτυο και τέλος η τρίτη κατηγορία, που χρησιμοποιεί τον βενζινοκινητήρα για να κινήσει τη γεννήτρια των μπαταριών.

Θετικές ήταν οι εντυπώσεις που αποκόμισε ο κος Καρλής από τη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, καθώς και ο ίδιος επιθυμεί να εξοικονομήσει πόρους αλλά και να διατηρήσει τη πόλη καθαρή.

Στις σκέψεις των μελών του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων και της Δημοτικής Αρχής, είναι η χρήση τέτοιων οχημάτων στον τομέα της καθαριότητας. Λεωφορεία και Αστικά λεωφορεία μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτροκίνηση για τη καθημερινή λειτουργία τους.

Επιχειρηματική ευκαιρία

Ξεκινά μία νέα αγορά και δημιουργείται μία νέα επιχειρηματική ευκαιρία. Ο δρόμος είχε ανοίξει με τη νομοθετική ρύθμιση για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε βενζινάδικα, σταθμούς, χώρους στάθμευσης, και σε ΚΤΕΟ, ενώ τον Αύγουστο κατατέθηκε η ρύθμιση για τη λειτουργία των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.


Μέχρι στιγμής ισχύει ότι όσοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη αγορά οφείλουν να εφοδιαστούν με άδεια προμήθειας ή άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, οι φορείς εκμετάλλευσης αυτών των υποδομών δεν αποτελούν πρωτογενείς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά λειτουργούν ως ενδιάμεσοι, με σκοπό τη μεταπώληση της ενέργειας. Έτσι, η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα ρυθμίσει τις λεπτομέρειες λειτουργίας των συγκεκριμένων φορέων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων κ. Γιώργο Αγερίδη οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται από την αγορά αυτή είναι σημαντικές επειδή, όπως τόνισε, είναι καινούργια και ξεκινά τώρα ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο.

Κύριος στόχος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, αποτελεί η  διάδοση της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων ως αποτελεσματικού εργαλείου προστασίας του περιβάλλοντος, ως μέσου βελτίωσης της ποιότητας ζωής, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και τελικώς ως μονόδρομου για την επιζητούμενη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα των μεταφορών.

 

Σύνταξη : Παναγιώτα Χατζηθεοδώρου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Πολιτικά